Теми статей
Обрати теми

Хочете понишпорити в СЕА? Будь ласка! (про нові «Запит» і «Витяг» із СЕА)

Олексій Павленко, податковий експерт
Нещодавно податківці відновили свою OPZ версії 1.31, доповнивши її низкою документів. Два з них, що стосуються електронного адміністрування ПДВ, ми з вами, дорогі читачі, сьогодні й обговоримо.

1 липня з відомої (СЕА) причини усім платникам ПДВ стало особливо весело. Зовсім недавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 58, с. 36) ми ділилися з вами своїми думками про те, як формуються реквізити/показники рядків нового (11-рядкового) «Витягу з системи електронного адміністрування ПДВ» за формою F/J1401204 (далі — «Витяг 1»)*.

* Крім цього (основного) «Витягу», нагадаємо, є ще «Витяги» за формами F/J1400103 (на дату і в розрізі контрагентів) і F/J1401301 (щодо суми збільшення ліміту).

СЕА — «в розрізі»

На додаток до цього «Витягу 1» (назвемо його основним) фіскали додали до OPZ ще один («розшифрувальний») «Витяг в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ» за формою F/J1401901 (далі — «Витяг 2»).

Другим же з проанонсованих нами вище нових OPZ-документів є запит на отримання з СЕА цього «Витягу 2» — «Запит щодо отримання інформації в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ» за формою F/J1301901 (далі — «Запит»).

Як пишуть у себе на сайті фіскали, ці документи запроваджено «з метою створення комфортних умов для платників податків». Еге ж, «комфортних»…

Проте платникам із впровадженням цих документів, можливо, стане трохи легше орієнтуватися в цифрах різних показників «Витягу 1» та в розбіжностях між даними свого обліку й даними СЕА. Загалом, найближчим часом від нудьги ніхто не помре (особливо коли набере чинності закон на основі законопроекту № 2173а — див. про нього на
с. 4 і далі — наприкінці статті).

Тепер поговоримо про ці два нові електронні документи детальніше.

Вони дозволять отримувати з СЕА дані не сумарно, а в розрізі окремих операцій

Для того щоб отримати «Витяг 2», платник повинен спершу (залежно від того, які дані з СЕА його цікавлять) грамотно скласти «Запит». Форма «Запиту» дозволяє платнику робити запит (на вибір) таких даних:

Сума поповнення рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ;

— Реєстрація суми ПДВ, заявленої до відшкодування;

— Реєстрація податкової накладної (виданої) в ЄРПН;

— Реєстрація податкової накладної (отриманої) в ЄРПН;

— Реєстрація розрахунку коригування (виданого) в ЄРПН;

— Реєстрація розрахунку коригування (отриманого) в ЄРПН;

— Реєстрація суми середньомісячного розміру податку, задекларованого та погашеного платником до бюджету протягом попередніх 12 місяців («overdraft»);

— Реєстрація митної декларації;

— Сума переплати;

— Всі типи операцій.

Отже, платнику надано право вимагати інформацію щодо якогось конкретного з перелічених показників (чи якоїсь групи вибраного платником ряду таких показників) або ж отримати повну інформацію відразу за всіма переліченими показниками в розрізі операцій. В останньому випадку платник робить позначку «Х» навпроти останнього рядка «Запиту» («Всі типи операцій»). У «Запиті» платник «замовляє»/вказує дату, за яку повинні надати «Витяг 2». На жаль, інформація надається тільки за конкретний день. Тобто щоб отримати інформацію за якийсь період, потрібно направити «Запити» за всі робочі дні, що входять у цей період. Мабуть, інформація може надаватися за конкретну дату починаючи з 01.02.2015 р. Платник у «Запиті» також зазначає дату та час його формування (на нашу думку, вони повинні збігатися з датою та часом його відсилання в системі).

До складання «Запиту» слід підходити зважено — щоб отримати необхідні дані і при цьому «не потонути» в попутному обсязі непотрібної інформації.

Таким чином, платники зможуть отримувати інформацію про те, коли, які операції (суми ПДВ) і в якій послідовності вплинули на основний показник формули — ліміт реєстрації ПН — ƩНакл (відображається у рядку 2 «Витягу 1», графі 7 «Витягу 2»). Відповідно з'являється можливість більш дієво контролювати (впливати на) цей головний показник формули.

Рядки «Витягу 1» ≠ графи «Витягу 2»?..

Сама форма «Витягу 2» містить 16 граф, серед яких є і графи з усіма конкретними показниками формули (графи 7 — 13) та з додатковими показниками (графи 14 — 16). Фактично в ній є усі 9 показників, що беруть участь у розрахунку
10-го, — ліміту реєстрації — Накл (див. «удосконалену» нами формулу «ПН-щастя NEW» у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 58, с. 36). Усі ці 10 показників відображаються у «Витягу 1», але на конкретний момент — дату і час формування цього «Витягу 1». У «Витягу 2» ці показники відображаються не одноразово — а на конкретний час і дату проведення через СЕА кожного документа, що фігурує у «Витягу 2».

Тобто

у «Витягу 2» є все, що потрібно для розрахунку основного показника після конкретної операції, проведеної через СЕА

І побачити, які операції, коли і як вплинули на ліміт. Порівняно з «Витягом 1», у ньому немає аналога ряд. 1 «Стан рахунку» (стан «електро-рахунку»). Втім для повноти картинки фіскалам варто було б доповнити «Витяг 2» і цими даними.

Інформація у «Витягу 2», судячи з усього, повинна відображатися в хронологічній послідовності відображення в СЕА операцій/даних, що відбулися того дня, за який надається «Витяг 2».

Порівняймо номери рядків «Витягів», що відображають аналогічні показники (див. у таблиці).

Показники формули «ПН-щастя NEW»

№ рядка у «Витягу 1»

№ графи у «Витягу 2»

Накл

2

7

НаклОтр

3

8

Митн

4

10

ПопРах

5

11

НаклВид

6

9

Відшкод

7

12

Перевищ

8

13

ПодКр

9

14

Ср/міс («OverDraft»)

10

15

Перепл («OverPay»)

11

16

При цьому зауважимо, що у «Витягу 2» ці показники фігуруватимуть не один раз (як у «Витягу 1»), а щодо кожного рядка — тобто станом на кожну операцію (зрозуміло, якщо ви таке запитали в «Запиті»).

Адже ви маєте можливість запитати інформацію не за всіма видами операцій/показниками «Витягу 2», а тільки за тією їх частиною, що вас цікавить (чи за якимось одним видом). Тоді у «Витягу 2» буде відображено тільки ці операції і тільки ті показники, на які ці операції вплинули.

Наприклад, якщо ви запитаєте тільки «Суми поповнення рахунку...», то в таблиці «Витягу 2» такі операції в першу чергу «торкнуться» графи 11. Тобто в таблиці буде відображено всі операції (одна операція) поповнення «електро-рахунку» (або повернення з нього вам коштів), що відбулися(-лася)
за день, за який сформовано «Витяг 2». Якщо будуть запитані всі види операцій, то у великих підприємств це вийде пристойний перелік рядків та інформації. А якщо таке підприємство подасть відразу багато «Запитів» (наприклад, за всі дні конкретного місяця)?..

Чи впорається СЕА з такими обсягами? Поживемо — побачимо. А поки потренуйтеся вволю, щоб ваша «ПДВ-рука» завжди була «на пульсі».

І така собі післямова. Після набрання чинності законом, прийнятим на базі законопроекту № 2173а, низка «базових» показників у СЕА, які беруть участь у розрахунку ліміту реєстрації, можуть зазнати змін, що позначиться, зрозуміло, і на деяких показниках «Витягів», і на самій сумі ліміту. Не виключено, що зміняться і форми «Витягів» та «Запитів», які ми згадували вище. Коли і як це станеться, зараз не відомо. Проте зміни не за горами, тож стежте уважно за податковими новинами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі