Теми статей
Обрати теми

До уваги приватних нотаріусів!

Державна фіскальна служба України
ДФСУ наказом від 17.07.2015 р. № 507 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо подання до контролюючого органу фізичними особами, які здійснюють приватну нотаріальну діяльність, інформації про посвідчені договори продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами, продажу (обміну) рухомого майна між стороною (сторонами), про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчені договори дарування.

У документі податківці нагадують приватним нотаріусам, що на них покладено обов’язок щокварталу інформувати органи ДФС про посвідчені договори продажу (обміну) або дарування об’єктів нерухомого майна та про видані свідоцтва про право на спадщину.

Робити це потрібно шляхом подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ), затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

У ф. № 1ДФ приватний нотаріус заповнює графи 1, 2, 3а, 4 та 5. У зазначених графах відображаються: порядковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта фізичної особи (для фізичної особи, яка має відповідну відмітку в паспорті), сума нарахованого доходу, сума сплаченого податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), ознака доходу.

Форма № 1ДФ подається лише у разі, якщо платнику ПДФО протягом звітного кварталу були нараховані доходи від операцій, які оформлювалися зазначеними договорами.

Водночас автори консультації зауважили, що інформація, яку повинен подавати приватний нотаріус до контролюючого органу, не є податковою звітністю в розумінні Податкового кодексу України, отже, підстави для застосування штрафів, передбачених п. 119.2 цього Кодексу, відсутні.

Теги нотаріус
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі