№61

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2015/№ 61 Інші номери журналу ›
  • Податківці розповіли, як звітувати з рентної плати за II квартал 2015 року ДФСУ у листі від 21.07.2015 р. № 26476/7/99-99- 15-04-01-17 визнає, що станом на 10.07.2015 р. нові форми звітності з рентної плати не затверджено.
  • Орендна плата за землю може перевищувати 12 % НГО Законом України від 30.06.2015 р. № 557-VIII внесено зміни до ст. 288 Податкового кодексу України щодо граничного розміру орендної плати.
  • Постачання матеріалу для виготовлення бронежилетів та шоломів звільнено від ПДВ
  • До уваги приватних нотаріусів! ДФСУ наказом від 17.07.2015 р. № 507 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо подання до контролюючого органу фізичними особами, які здійснюють приватну нотаріальну діяльність, інформації про посвідчені договори продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами, продажу (обміну) рухомого майна між стороною (сторонами), про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчені договори дарування.
  • Перехідна фіндопомога від засновника: при поверненні фінрезультат зменшуємо ДФСУ у листі від 18.06.2015 р. № 12810/6/99-99-19-02-02-15 змінила свою думку щодо опо- даткування поворотної фінансової допомоги, отриманої від засновника, яка не була повернута протягом 365 днів. Нагадаємо, що раніше фіскали вважали, що на її суму не можна зменшувати фінрезультат (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 11, с. 3).
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • ПДВ-облік у туроператора: розбираємося в нюансах "Подорож нас вчить більше, ніж будь-що інше. Іноді один день, проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років життя вдома". Анатоль Франс Щоб мандрівник далеко від рідного дому відпочив на 5+, туроператорам доводиться немало потрудитися. Адже сформувати якісний турпродукт — завдання не з легких. Задоволений турист — запорука хорошого іміджу фірми і, відповідно, її успіху на ринку турпослуг. Це не секрет. Ось і стараються організатори нашого з вами відпочинку щосили. Особливе завдання тут стоїть і перед бухгалтером. Причому дуже важливе — грамотно облікувати всі турвитрати і правильно розрахувати ПДВ. А це вам не жарти. Про нюанси розрахунку туроператорського ПДВ ми з вами, шановні колеги, зараз і поговоримо.
  • ПДВ-облік у турагента: простіше простого "Раз на рік вирушай туди, де ти ще жодного разу не був..." Далай-лама Про те, в якому порядку ведуть ПДВ-облік своїх послуг туроператори, ви вже знаєте. Розібратися в цьому вам допомогла наша стаття на с. 6. А як із ПДВ ідуть справи в турагентів? На яку дату в них виникають ПДВ-зобов’язання? Коли вони формують податковий кредит? Нумо, друзі, знайдемо відповіді на ці запитання разом.
  • Бухоблік турпослуг: у подробицях А тепер давайте перейдемо ближче до цифр і з’ясуємо, як захопливий світ подорожей виглядає на мові проводок. Подивимося, як наш із вами відпочинок відображається у турагента та туроператора. Отже, увага — на бухоблік.
  • Туризм на спрощенці Турдіяльність для спрощеної системи не під забороною. Тому представники сфери туризму: як самі організатори турів — туроператори, так і їх помічники/посередники — турагенти, можуть спробувати себе і на спрощенці. Проте все-ж деякі обмеження тут врахувати доведеться. Крім того, свої особливості будуть і з визначенням об’єкта обкладення для кожного учасника цієї діяльності. Давайте розбиратися.
  • Як запрограмувати РРО в туризмі Напередодні 1 липня єдиноподатникам було нелегко. З одного боку, законодавство вимагало почати застосування РРО. З другого — у повітрі витала надія на те, що цю вимогу скасують або хоча б відстрочать. Що ж, найсміливіші (хто зволікав із РРО до останнього) виграли: обов’язкове застосування РРО справді скасували. Але не для всіх: якщо ви ФОП-єдиноподатник з річним доходом понад 1 млн грн. або юрособа, то вам РРО потрібний. Саме для вас, а також для тих, хто вже поставив РРО і поки що його використовуватиме (до тих пір, поки не зніме з реєстрації в податковій і не розірве договір із СЦ), — наша сьогоднішня стаття. У ній ми розповімо про те, як же запрограмувати РРО турагенту, враховуючи величезну кількість турів і ціни, що постійно змінюються.
  • Туроператор на мілині: що і кому він винен? Коли в новинах з’являється повідомлення про неплатоспроможність/банкрутство чергового туроператора, то, як правило, співчутливо знизуєш плечима і продовжуєш займатися своїми справами (звичайно, якщо це не стосується нас). У цій же статті пропонуємо подивитися на цю ситуацію з іншого боку — з позиції самого туроператора і туриста.
  • Повертаємо гроші туристу: оподатковувати чи... Причини, що призвели туроператора до необхідності виплатити туристу певну суму грошей, можуть бути різними. Заглиблюватися в них тут не будемо. Просто давайте поговоримо про більш «приземлені» питання: чи будуть такі суми доходом туриста і чи треба їх обкладати ПДФО/ВЗ/ЄСВ?
  • Чи може турагент організувати трансфер? Основний вид діяльності нашої фірми — діяльність туристичних агентств. Чи маємо ми право організувати трансфер (перевезення) туристів зі свого міста до Києва? (м. Харків)
  • Турагент за туроператора (не) відповідає? Турист не отримав послуг, оплачених туроператору. Але вимогу про відшкодування збитків пред’явив не йому, а нам, як турагенту. Чи повинні ми задовольнити подібну вимогу?
  • Календар бухгалтера на серпень 2015 року*
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі