Теми статей
Обрати теми

Як запрограмувати РРО в туризмі

Віталіна Мірошниченко, податковий експерт
Напередодні 1 липня єдиноподатникам було нелегко. З одного боку, законодавство вимагало почати застосування РРО. З другого — у повітрі витала надія на те, що цю вимогу скасують або хоча б відстрочать. Що ж, найсміливіші (хто зволікав із РРО до останнього) виграли: обов’язкове застосування РРО справді скасували. Але не для всіх: якщо ви ФОП-єдиноподатник з річним доходом понад 1 млн грн. або юрособа, то вам РРО потрібний. Саме для вас, а також для тих, хто вже поставив РРО і поки що його використовуватиме (до тих пір, поки не зніме з реєстрації в податковій і не розірве договір із СЦ), — наша сьогоднішня стаття. У ній ми розповімо про те, як же запрограмувати РРО турагенту, враховуючи величезну кількість турів і ціни, що постійно змінюються.

img 1Передусім повернімося до 01.07.2015 р. Саме того дня набирав чинності п. 296.10 ПКУ щодо єдиноподатників групи 3: вони були зобов’язані почати застосовувати РРО. Та ж доля чекала і на групу 2, щоправда, трохи пізніше — з 01.01.2016 р. На щастя, підприємцям удалося достукатися до Уряду, і якраз саме 01.07.2015 р. ВРУ прийняла Закон № 569 (набрав сили 23.07.2015 р.), який все-таки дозволив єдиноподатникам-ФОП (групам 2 і 3*) обходитися без РРО за умови, що їхній річний дохід не перевищує 1 млн грн.

* Групу 1 взагалі не обговорюємо, оскільки, по-перше, вони і до законопроекту № 1088 звільнялися від РРО, а по-друге, вони не можуть працювати у сфері туризму.

Кому без РРО жити добре

Що таке 1 млн грн. для турагента-єдиноподатника? Це не річний оборот, а винагорода, яку він отримав за рік як посередник** ( п. 292.4 ПКУ). Якщо у вас маленька турфірма, то вона дійсно не досягає показника в 1 млн грн., так що ви можете спокійно працювати без РРО. Щоправда, для підстраховування перевірте свій договір з туроператором — там обов’язково має бути пункт про те, що гроші, отримані від туриста, є транзитними та підлягають перерахуванню туроператорові.

** Як визначати цей показник, див. публікацію «Як рахувати мільйон» («Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 57, с. 35).

Якщо ваш річний дохід перевищить відмітку «1 млн грн.», то вам доведеться обзавестися РРО

Причому використовувати РРО доведеться, навіть якщо надалі річний дохід опуститься нижче критичної позначки.

Крім того, є ФОП із числа єдиноподатників груп 2 і 3,
які напередодні РРО-змін уже поставили РРО і зареєстрували його в податковій, хоча їхній річний дохід менше 1 млн грн. Якщо ви так вчинили, то знайте, що усі готівкові платежі ви зобов’язані проводити через цей РРО доти, доки не знімете його з реєстрації в податковій. Інакше вам загрожують штрафні санкції згідно із Законом про РРО. Тому, якщо бажаєте відмовитися від РРО, зробіть це правильно (гл. 4 розд. 2 Порядку № 417):

1) розпломбуйте РРО в СЦ;

2) подайте до податкової заяву про анулювання РРО-реєстрації за формою № 4-РРО, довідку про розпломбування РРО та реєстраційне свідоцтво;

3) отримайте в податковій довідку про анулювання РРО-реєстрації за формою № 6-РРО.

Отже, з тими, хто може й далі працювати без РРО, розібралися. Тепер настав час поговорити про тих, кому пощастило менше: це юрособи та ФОП-єдиноподатники з річним доходом понад 1 млн грн. Їм РРО потрібний. Але тут постає питання про те, як його запрограмувати. Адже якщо йдеться про турагентів, то кількість турів величезна, а ціни постійно змінюються у зв’язку зі зміною курсу гривні та сезону. Як же бути?

Турагент і РРО

Проблема з програмуванням РРО турагентами полягає в тому, що згідно із законодавством усі ціни на усі товари (тобто тури) мають бути внесені до РРО заздалегідь, до моменту продажу. При цьому продаж туру повинен здійснюватися за наперед запрограмованими найменуванням та ціною (п. 11 ст. 3 Закону про РРО).

А ціни змінюються дуже часто. До того ж асортимент турів величезний (різні країни, готелі, типи харчування, дати заїздів тощо). Усе це говорить про те, що вручну запрограмувати РРО турагента просто нереально. Який же вихід? Існує багато варіантів, але всі їх можна розділити на дві групи:

1) ті, що допоможуть обійтися зовсім без РРО;

2) ті, що допоможуть запрограмувати РРО.

Як працювати без РРО

Якщо ви хочете уникнути всіх проблем, пов’язаних з установкою, підключенням і використанням РРО, то вам потрібно перетворити готівкові розрахунки на безготівкові. Це можливо, хоча й не без проблем.

Оплата безпосередньо через банк. Найпрос­тіший спосіб уникнути РРО — не приймати за тур готівку й оплату за банківськими картками (через POS-термінал). Краще просто виписати клієнту рахунок та попросити оплатити його в найближчому відділенні банку.

Ну а оскільки платіж, який ви отримали на рахунок, є безготівковим, РРО можна не застосовувати (п. 2.5 Положення № 637). Але... як завжди, є «але». Річ у тім, що банк, проводячи платіж, бере комісію. Зазвичай це 1 % від вартості платежу. І тут уже тур­агенту, щоб конкурувати з іншими турфірмами, доведеться сплачувати цю комісію «зі своєї кишені», інакше клієнти звернуться до когось іншого, хто запропонує їм цей тур дешевше.

Банківський термінал. Другий варіант — поставити у себе в офісі термінал з приймання готівки (IBOX). Але обов’язково врахуйте: цей термінал повинен належати банку (тобто банк проводить у ньому інкасацію).

За допомогою термінала можна приймати плату за тур безпосередньо в офісі, не використовуючи РРО. Самі податківці з цим згодні (розділ 109.02 БЗ).

Щоправда, і тут є вади: по-перше, термінал так само бере комісію за платіж, ще й немалу. По-друге, він часто не дає здачу, що теж незручно.

Використовуємо субагентів. Можна організувати продаж турів єдиноподатників групи 2 або 3. Але таких єдиноподатників має бути багато, щоб у кожного з них річна винагорода не перевищувала 1 млн грн.

Як організувати такий посередницький продаж? Використовуючи субагентські договори, в яких один уповноважений турагент доручає субагенту продавати тури безпосередньо туристам. При цьому і уповноважений турагент, і субагент отримують від кожного правочину свій відсоток оплати (винагороду).

Якщо ви, по суті, займатиметеся «роздачею» турів дрібним фірмам, то можна обійтися без РРО. Адже дрібні турфірми перераховуватимуть вам гроші з їх рахунків на ваш рахунок. А для безготівкових платежів РРО не потрібний.

До речі, зверніть увагу: податківці раніше не погоджувалися, щоб одна турфірма продавала тур (субагент), а інша отримувала винагороду (уповноважений турагент). Тому просто делегувати право продажу туру (нічого не оплачуючи дрібній фірмі), мабуть, не можна.

Як запрограмувати РРО

Якщо ж ви вирішите поставити РРО, то потрібно розібратися, як же запрограмувати вартість усіх турів. При цьому зверніть увагу: якщо ви встигли поставити РРО до 01.07.2015 р. (зареєстрували в податковій), то до 01.01.2017 р. перевірок не буде ( п. 28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але врахуйте, що після 01.01.2017 р. штрафи можуть бути, причому не виключено, що й за періоди до 01.01.2017 р.

Тому краще все робити правильно від самого початку. Отже, податківці наполягають на тому, щоб усі продані тури були проведені через РРО, причому за конкретною вартістю кожного туру. Тому різні «викрутаси» з програмуванням турпослуг вартістю від 1 грн. до 100 тис. грн. і подальшою їх комбінацією для підбору потрібної ціни туру виглядають підозрілими і не годяться.

У той же час запрограмувати все розмаїття турів вручну практично нереально. А отже, краще відмовитися від касового апарата з «ручним програмуванням» на користь фіскального реєстратора (далі — ФР) з обліковою програмою. Щоправда, ФР дорожче (ціни стартують від 7000 — 8000 грн.). Однак він легко поєднується з програмами обліку. До речі, якщо у вас досі немає облікової програми (приміром, «1С»), варто відразу придбати і її.

ФР + облікова програма = вирішення проблем. Якщо ви встановите облікову програму разом із ФР, жодних проблем із програмуванням більше не буде. Усе відбуватиметься автоматично. Це дуже зручно:

— дані з програми (ціни за всіма турами) автоматично потраплятимуть до ФР, вручну нічого робити не потрібно;

— не потрібно окремо програмувати ФР, усі дані містяться в програмі. Щойно новий тур потрапить до бази програми, його відразу можна продавати;

— облік продажів можна вести на ПК, оперативно отримуючи інформацію з ФР;

— зміну та оновлення цін можна здійснювати без обнулення РРО і Z-звіту;
— легко можна використовувати різноманітні системи залучення постійних клієнтів (дисконтні та бонусні системи, системи з різними, у тому числі накопичувальними відсотками знижки, разові акції тощо).

Утім, турагенти напевно вже використовують якісь облікові програми, адже дані про нові тури та їх вартість вони не отримують на папері і не занотовують у блокнот. Усе — в електронному вигляді. Єдине — тепер потрібно потурбуватися про те, щоб ваша програма була сумісна з ФР.

У принципі, замість ФР можна купити і касовий апарат: є серед них такі, які теж здатні працювати в тандемі з обліковою програмою. Більшість із цих касових апаратів працюють у режимі пасивний on-line, тобто інформація про номенклатуру та ціну з програми надходить у пам’ять ЕККА. Касир лише формує чек, передає інформацію про нього на ЕККА та роздруковує його. Але, на наш погляд, усе ж краще (зручніше) використовувати ФР, тим більше що різниця в ціні несуттєва.

Отже, варіант «ФР + облікова програма» видається нам найбільш зручним і правильним варіантом програмування РРО у турагента

Утім, для дрібних турфірм придбання та обслуговування РРО (ФР) і спеціальної облікової програми може бути дуже невигідне. Тому спеціально для них ми обговоримо два специфічні варіанти щодо програмування касового апарата:

1) вільна ціна;

2) знижка.

Вільна ціна. Вільна ціна — це взагалі голуба мрія усіх торговців. Такий спосіб програмування припус­кає, що до РРО вноситься найменування (артикул), а ціна забивається вручну у момент отримання оплати. Зазвичай його використовують тоді, коли ціна визначається індивідуально, тобто для турагентств ніби підходить.

Але! Податківці категорично проти вільної ціни. Тому СЦ зазвичай закривають таку можливість у РРО і дуже їй опираються. Усе через п. 11 ст. 3 Закону про РРО, згідно з якою ціни мають бути попередньо запрограмовані.

Утім, дуже давно було роз’яснення податківців, в якому говорилося, що фіксовані частини туру потрібно програмувати попередньо, а ті, що змінюються, — можна в режимі «вільна ціна» (див. «ВПСУ», 2001 р., № 10, с. 28).

Щось віддалено схоже податківці говорять і зараз. Так, у розділі 109.02 «ЗІР» ДФСУ є консультація про те, що отриманий аванс нібито можна проводити без попереднього програмування (тобто у режимі вільної ціни), а остаточний розрахунок — уже з попереднім програмуванням. Але відверто кажучи, цей варіант в основі своїй неправильний, оскільки згідно з п. 1 ст. 3 Закону про РРО кожна операція, яка проводиться через РРО, повинна проводитися на повну вартість, а не часткову (тобто розбивати операцію на «аванс» і «постоплату» не можна).

У будь-якому випадку аж надто вже сподіватися на «вільну ціну» ми б не радили.

Знижка. Цей варіант дозволяє вручну запрограмувати РРО під конкретні тури, а сумою знижки регулювати остаточну ціну. Приміром, для турів до Туреччини виділяємо кілька кодів: «тур до Туреччини код 1» — 10000 грн., «тур до Туреччини код 2» — 20000 грн., «тур до Туреччини код 3» — 30000 грн. тощо. Потім, коли настає час пробити конкретний тур через РРО, діємо так:

— пробиваємо той код туру, дорожчий за реальний;

— різницю прибираємо за рахунок знижки.

Припустимо, що тур коштує 21335 грн., то пробиваємо код 3 (30000 грн.) та знижку в сумі 8665 грн. У результаті чек РРО буде на потрібну нам суму — 21335 грн.

Так діємо щодо кожного туристичного напрямку.

Злочин і кара

Якщо ви сумніваєтеся, як правильно запрограмувати РРО і провести готівку, зробіть це хоча б як-небудь. Краще так, ніж узагалі не проводити операцію через РРО. Адже штраф за непроведення готівки через РРО відчутний (п. 1 ст. 17 Закону про РРО):

— за перше порушення — 1 грн.;

— за наступні тури, продані без РРО, — 5-кратна їх вартість! У той же час штрафи за проведення операції через РРО без попереднього програмування ціни не такі вже й великі (розділ 109.20 «ЗІР» ДФСУ):

— 85 грн. за п. 6 ст. 17 Закону про РРО;

— 34 — 85 грн. для касира і 85 — 170 грн. для керівника або ФОП за ст. 1551 КУпАП. Але цей штраф застосовується тільки після розгляду справи судом.

Ну й останнє: якщо у вас стоїть РРО, а плату за тур ви отримали у безготівковій формі (на свій рахунок через касу банку або з рахунка клієнта), то РРО для такої операції використовувати не потрібно. Адже це безготівка. А РРО застосовується для готівки та карткових розрахунків (коли карткою розраховуються просто у вас в офісі через POS-термінал).

На додачу — платіжний термінал

Усім, хто ставить собі РРО, особливо турагентам (оскільки вони зазвичай працюють у великих міс­тах), потрібно пам’ятати про обов’язок: там, де є РРО, обов’язково має бути і POS-термінал (для приймання платежів за картками). Якщо РРО у вас один або два, достатньо одного термінала, якщо більше — POS-терміналів має бути не менше половини від установлених РРО.

За відсутність термінала податківці можуть оштрафувати вас на суму 1700 — 3400 грн. ( ст. 16315 КУпАП), а Держкомспожив — на 8500 грн. (п. 12 ч. 1 ст. 23 Закону № 1023).

При цьому POS-термінал, на відміну від РРО, реєструвати в податковій не потрібно. Досить лише звернутися до банку, укласти з ним договір еквайрингу — і можна використовувати термінал.

Важливо! Сліп термінала не є розрахунковим документом у розумінні Закону про РРО,
тому разом зі сліпом обов’язково потрібно
видати покупцеві чек РРО
(розділ 109.10 «ЗІР» ДФСУ).

висновки

  • Турагенти з числа ФОП-єдиноподатників, у яких річний дохід менше 1 млн грн., можуть працювати без РРО.

  • Турагенти-юрособи (єдиноподатники та загальносистемники) зобов’язані мати РРО при прийманні готівки від клієнтів незалежно від обсягу доходу.

  • Обов’язкового використання РРО можна уникнути, замінивши готівкові розрахунки безготівковими (оплата клієнтами через касу банку, через банківський платіжний термінал, через банківське міні-відділення, розташоване у вас в офісі, через дрібні турфірми-суб­агенти).

  • Якщо ж ви вирішили використовувати РРО, то найзручніше — придбати ФР та облікову програму до нього. Тоді всі ціни на тури та зміни цін програмуватимуться автоматично.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі