Теми статей
Обрати теми

Звіт за формою № Д7: заповнюємо про всяк нещасний випадок

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
На виробництві стався нещасний випадок або у працівника виявлено хронічне професійне захворювання? У метушні, яка зазвичай супроводжує такі обставини, не забудьте про Звіт за формою № Д7. Подробиці щодо заповнення такого Звіту читайте в цій статті.

Ситуація невесела. Комісії, розгляди, акти. На все потрібно реагувати оперативно. Не виняток і Звіт за формою № Д7 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання». Його потрібно сформувати та подати до органу ДПІ протягом 5 робочих днів після дати складання Акта про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, або з дати складання Акта розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання. Детальніше див. на с. 6.

Звіт за формою № Д7 складається з титульного аркуша та таблиці «Відомості про застраховану особу, з якою стався нещасний випадок на виробництві чи професійне захворювання».

На заповненні титульного аркуша Звіту за формою № Д7 зупинятися не будемо: він практично повністю повторює титульний аркуш звіту за формою № Д4 (див. с. 7). Одразу перейдемо до таблиці «Відомості про застраховану особу, з якою стався нещасний випадок на виробництві чи професійне захворювання». Її умовно можна поділити на вступну частину і безпосередньо таблицю.

У вступній частині серед іншого наводите відомості про постраждалого працівника, а саме:

— податковий номер або серію та номер паспорта (для особи, яка має відповідну відмітку в паспорті);

— прізвище, ім’я та по батькові постраждалого працівника;

— код категорії застрахованої особи, до якої відповідно до додатка 2 до Порядку № 435 належить такий працівник;

— назву професії (посади, розряду, роботи) працівника, за якою він працював до настання страхового випадку (тобто до нещасного випадку або професійного захворювання);

— період трудових відносин.

Також тут проставляєте дату складання Акта про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом (за формою Н-1), або дату складання Акта розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання (за формою П-4).

У табличній частині зазначають відомості, необхідні для розрахунку допомоги, виплата якої здійснюється у зв’язку з нещасним випадком, що стався на виробництві, або професійним захворюванням за рахунок коштів Фонду соціального страхування.

На кожного працівника, з яким стався нещасний випадок або щодо якого встановлено факт хронічного профзахворювання, заповнюють окрему таблицю Звіту

Підказки щодо заповнення табличної частини Хвіту за формою № Д7 наведемо в таблиці нижче.

Заповнення таблиці Звіту за формою № Д7

Найменування графи

Пояснення щодо заповнення

Місяць та рік, за який проведено нарахування

Сюди вписують місяці розрахункового періоду, за які проведено нарахування заробітної плати, що бере участь у розрахунку суми страхових виплат. Розрахунковий період визначаєте згідно з Порядком № 1266.

У загальному випадку він дорівнює останнім 6 календарним місяцям (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок ( п. 4 Порядку № 1266).
Для осіб, які працюють на підприємствах, в організаціях, робота яких пов’язана з сезонним характером виробництва згідно зі Списком сезонних робіт і сезонних галузей, затвердженим постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278, розрахунковий період дорівнює 12 календарним місяцям (місяці беруться підряд), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок

Кількість календарних днів (не враховуючи календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин***)

Зазначаєте кількість календарних днів у кожному з місяців розрахункового періоду без урахування календарних днів, не відпрацьованих працівником з поважних причин. До поважних причин п. 9 Порядку № 1266 віднесено: тимчасову непрацездатність, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і шестирічного віку за медичним висновком

Сума нарахованої за розрахунковий період заробітної плати в межах максимальної величини, на яку нараховано єдиний внесок (не враховуючи суми виплати ****), грн

Зазначаєте в розрізі місяців розрахункового періоду суми основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які включаються до фонду оплати праці відповідно до Інструкції № 5. Суми допомоги по вагітності та пологах і виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю тут не враховуєте. Заробітна плата зазначається в межах максимальної величини бази справляння ЄСВ (у 2015 році: в січні – листопаді – 20706 грн., у грудні – 23426 грн.)

Відмітка про сплату єдиного внеску (так, ні)

Проставляєте відмітку про сплату ЄСВ (сплачувався він із зазначених виплат чи ні)

Наведемо приклад заповнення форми № Д7.

Приклад. Нещасний випадок стався на виробництві 28 травня 2015 року. Постраждалим виявився працівник приватного підприємства «Фарт» Лімов Вадим Павлович (2245894578), який працює слюсарем з механоскладальних робіт 4 розряду (прийнятий на роботу 12.02.2007 р.). З метою розслідування нещасного випадку того ж дня була створена комісія, яка 29 травня 2015 року склала Акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1.

Розрахунковим періодом для працівника є листопад 2014 року — квітень 2015 року. Оклад працівника становить 2500 грн.

У грудні 2014 року Лімов В. П. хворів, що підтверджується належним чином оформленим листком непрацездатності. Хвороба тривала
5 календарних днів з 8 по 12 грудня 2014 року. За грудень 2014 року працівнику було нараховано зарплату за фактично відпрацьовані дні грудня 2014 року в розмірі 1956,52 грн. і лікарняні в сумі 514,05 грн.

У березні 2015 року працівник перебував у відпустці без збереження зарплати. Відпустка тривала з 10 по 13 березня включно. Сума заробітної плати, нарахованої працівнику за фактично відпрацьовані дні березня 2014 року, склала 2023,81 грн.

Звіт за формою № Д7 було подано до ДПІ за місцем обліку підприємства 2 червня 2015 року, тобто строки подання цього Звіту було дотримано.

Заповнену підприємством таблицю Звіту за формою № Д7 наведено на с. 28.

<…>

№ з/п

Місяць та рік,
за який проведено
нарахування

Кількість календарних днів (не враховуючи календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин***)

Сума нарахованої за розрахунковий період заробітної плати в межах максимальної величини, на яку нараховано єдиний внесок
(не враховуючи суми виплати****), грн.

Відмітка про сплату єдиного внеску (так, ні)

1

1

1

2

0

1

4

30

2500,00

так

2

1

2

2

0

1

4

26

1956,52

так

3

0

1

2

0

1

5

31

2500,00

так

4

0

2

2

0

1

5

28

2500,00

так

5

0

3

2

0

1

5

31

2023,81

так

6

0

4

2

0

1

5

30

2500,00

так

<…>

Усього

176

13980,33

 

Витяг з таблиці Звіту за формою № Д7

Пояснимо окремі моменти, пов’язані із заповнен­ням граф «Кількість календарних днів…» і «Сума нарахованої за розрахунковий період заробітної плати…» цієї таблиці.

У грудні 2014 року працівник був відсутній на роботі з поважної причини (хворів). Отже, щодо грудня:

— у графі «Кількість календарних днів…» таблиці слід зазначити кількість календарних днів без урахування календарних днів хвороби працівника
(31 к. дн. - 5 к. дн. = 26 к. дн.);

— у графі «Сума нарахованої за розрахунковий період заробітної плати…» показуємо зарплату за грудень 2014 року без суми лікарняних.

А ось причина, з якої працівник не працював у березні 2015 року (відпустка без збереження заробітної плати), не віднесена Порядком № 1266 до поважних. Значить, у графі «Кількість календарних днів…» за березень 2015 року проставляємо загальну кількість календарних днів цього місяця, тобто 31.

Ось ви й отримали необхідні знання щодо заповнення Звіту за формою № Д7. Але нехай вони не знадобляться вам на практиці.

висновки

  • Звіт за формою № Д7 роботодавці подають тільки при настанні нещасного випадку на виробництві або виявленні у працівника хронічного профзахворювання.

  • Подати Звіт до органу ДПІ потрібно протягом 5 робочих днів з дати складання відповідного Акта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі