Витратники для оргтехніки, електролампочки, батареї: обліковуємо легко і просто

Сьогодні важко уявити підприємство, яке не використовувало б у своїй діяльності оргтехніку. Копіювальний апарат, принтер, ламінатор, шредер — це далеко не повний перелік стандартних атрибутів сучасного офісу. Але щоб це обладнання працювало надійно і безперебійно, для нього періодично потрібно придбавати витратні матеріали. Ніяк не обійтися підприємству і без освітлювальних приладів, а отже, і без купівлі змінних лампочок. Цікаво, як відобразити в обліку витрачені на це суми? Тут усе легко та просто. Зараз ви самі в цьому переконаєтеся.

До витратних матеріалів, які підприємства використовують під час експлуатації офісного обладнання, зазвичай відносять картриджі, тонери (порошок) або чорнило для картриджів, плівку для ламінаторів, масло для шредерів, чистячі серветки, спреї, стиснене повітря тощо.

Давайте з’ясуємо, як витрати на придбання цих матеріалів слід відображати в обліку. Для прикладу візьмемо заміну/заправку картриджів для принтера.

Заміна/заправка картриджа — це техобслуговування

Одразу попередимо: картридж не відповідає поняттю об’єкта основних засобів (далі — ОЗ) — він не є закінченим пристроєм, що виконує певні самостійні функції (п. 4 П(С)БО 7), а тому не може вважатися малоцінним необоротним матеріальним активом.

img 1Не можна розцінювати картридж і як МБП. Нагадаємо, до них Інструкція № 291 насамперед відносить інструменти, госпінвентар, спеціальне оснащення, спецодяг тощо — тобто предмети, для яких характерна відокремленість і можливість виконання самостійної функції. Картридж не вийде використовувати без принтера. Він виконує свою функцію тільки у складі цього пристрою — дає йому можливість друкувати. І коли цю функцію він повністю виконав (виробив свій ресурс), його замінюють на новий (якщо, звичайно, він не підлягає перезаправці).

Причому така заміна/заправка відбувається не через поломку, а у зв’язку з витраченням фарбувальної речовини, яка міститься в ньому, що є особливістю використання подібних пристроїв.

Нічого спільного з ремонтом, модернізацією або іншими видами поліпшення* оргтехніки ці процедури не мають — картридж не підвищує швидкість друку, не додає до існуючих можливостей техніки нові й не змінює існуючі.

* Детально дізнатися про те, що вважається ремонтом/поліпшенням ОЗ, ви можете з «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 17, с. 15.

І заміна, і заправка картриджа служать виключно для того, щоб підтримувати оргтехніку у праце- здатному стані.

Тому і сам картридж, і тонер (або чорнила) найдоцільніше розглядати

як витратний матеріал незалежно від строку використання, а його заміну/заправку — як технічне обслуговування принтера

Хочете підтвердження? Зазирніть до інструкції користувача принтером, яка зазвичай додається до придбаного пристрою. Заміна картриджа з тонером фігурує в розділі «Обслуговування принтера». Там зазначена й кількість копій (середній ресурс), після друку яких потрібна заміна витратних матеріалів (картриджа, ролика подавання паперу, ролика перенесення зображення, блоку ф’юзера).

Як бачите, і самі виробники дають зрозуміти: картридж — це витратний матеріал, а його заміна — технічне обслуговування принтера.

Заміна/заправка картриджа: документальне оформлення

Заміну картриджів підприємства зазвичай здійс­нюють власними силами. Щоб розібратися, як це зробити, достатньо звернутися до інструкції користувача.

А ось заправку їх тонером або чорнилом у більшості випадків довіряють спеціалізованим організаціям (сервісним центрам). І це неспроста. Фахівці проведуть цю процедуру в лабораторних умовах на спеціальному обладнанні з використанням власних витратних матеріалів.

Відносини зі спеціалізованою організацією зазвичай оформляють договором підряду. Факт надання послуг з технічного обслуговування оргтехніки підтверджує акт виконаних робіт. Його підписують представники обох сторін при прийманні-передаванні робіт.

Утім, ви можете заправити картридж і самостійно. Можливо, це буде не так якісно, зате дешевше, адже ви самі придбаєте всі необхідні витратні матеріали і дасте їм лад. Підставою для їх оприбутковування будуть накладні та інші супровідні документи, виписані постачальником.

Приймання цих матеріалів на зберігання матеріально відповідальна особа підприємства засвідчує своїм підписом на документі, виписаному постачальником, або в Акті про приймання матеріалів типової форми № М-7, затвердженої наказом № 193.

Видачу матеріалів зі складу оформляють накладною-вимогою на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів типової форми № М-11, затвердженою тим самим наказом № 193.

Тонер або чорнило, використані для заправки картриджа, або сам відпрацьований картридж (якщо він не підлягає перезаправці) списують на підставі акта списання. Його зазвичай складають у довільній формі. В акті зазначають, які саме матеріали були використані для технічного обслуговування оргтехніки і для яких саме пристроїв.

Відображаємо витрати на заміну/заправку картриджа в обліку

Бухгалтерський облік. Витрати на техобслуговування оргтехніки із залученням сторонньої організації включаємо до витрат звітного періоду і відображаємо залежно від напряму її використання у складі:

— адміністративних витрат (Дт 92);

— витрат на збут (Дт 93);

— інших витрат операційної діяльності (Дт 94).

Якщо витратні матеріали придбаваємо самостійно, то спочатку відносимо їх на субрахунок 209 «Інші матеріали». Потім у міру витрачання, тобто видачі зі складу в експлуатацію, так само відоб­ражаємо їх вартість у витратах звітного періоду залежно від напряму використання офісної техніки (Дт 92, 93, 94). Підставою для цього служить накладна-вимога типової форми № М-11.

Податковоприбутковий облік. Тут усе, як бух­облік прописав ( п.п. 134.1.1 ПКУ). Тобто витрати на витратні матеріали (на техобслуговування) фактично зменшують фінрезультат, а отже, й об’єкт обкладення податком на прибуток. Причому в усіх платників, незалежно від обсягу доходів.

Жодних різниць за цією операцією вони не розраховують

ПДВ. Суми «вхідного» ПДВ, які підприємство сплатило (нарахувало) у складі вартості послуг з техобслуговування оргтехніки або при купівлі витратних матеріалів, потрапляють до податкового кредиту ( п. 198.3 ПКУ) за першою з подій ( 198.2 ПКУ). Але тільки за умови, що постачальник заре- єстрував податкову накладну в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

Якщо витратні матеріали ви придбали за готівку, то відобразити податковий кредит можете тільки після того, як керівник затвердить Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт.

При цьому пам’ятайте: вартість товарів/послуг у касовому чеку (чеках) не може перевищувати (без урахування ПДВ) 200 грн. на день ( п.п. «б» п. 201.11 ПКУ). Отже, гранична сума ПДВ, яку за чеками можна віднести до податкового кредиту, становить не більше 40 грн. на день.

Приклад. Підприємство вирішило замінити картридж для принтера, який використовує служба персоналу, замість того, що відпрацював ресурс. Для цього воно:

— варіант 1 — придбало картридж вартістю 480 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 80 грн.) і встановило його власними силами;

— варіант 2 — залучило до заміни картриджа фахівця сервісного центру. Вартість послуг з техобслуговування принтера з урахуванням вартості картриджа — 600 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 100 грн.).

В обліку ці операції підприємство відображає так:

Облік витрат на заміну картриджа для принтера

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

Варіант 1. Заміна картриджа власними силами

1

Перераховано передоплату за картридж для принтера

371

311

480

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі передоплати за картридж

641/ПДВ

644

80

3

Отримано картридж

209

631

400

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

80

5

Здійснено залік заборгованостей

631

371

480

6

Передано в експлуатацію картридж для принтера (здійснено техобслуговування принтера)

92

209

400

7

Нараховано за місяць заробітну плату працівнику, який займається обслуговуванням оргтехніки на підприємстві

92

661

1500

8

Нараховано ЄСВ на суму заробітної плати (1500 грн. х 36,83 % : 100 %)

92

651

552,45

9

Утримано із заробітної плати:

— ЄСВ (1500 грн. х 3,6 % : 100 %)

661

651

54

— ПДФО ((1500 грн. - 54 грн.) х 15 % : 100 %)

661

641/ПДФО

216,90

— ВЗ (1500 грн. х 1,5 % : 100 %)

661

642/ВЗ

22,50

10

Перераховано до бюджету:

— ЄСВ (552,45 грн. + 54 грн.)

651

311

606,45

— ПДФО

641/ПДФО

311

216,90

— ВЗ

642/ВЗ

311

22,50

11

Виплачено працівнику заробітну плату

(1500 грн. - (54 грн. + 216,90 грн. + 22,50 грн.))

661

301

1206,60

12

Віднесено на фінансовий результат:

— вартість картриджа для принтера

791

92

400

— заробітну плату працівника, який займається обслуговуванням оргтехніки

791

92

1500

— суму ЄСВ, нарахованого на заробітну плату працівника, який займається обслуговуванням оргтехніки

791

92

552,45

Варіант 2. Заміна картриджа за допомогою сторонньої організації

1

Виконано роботи з техобслуговування принтера (підписано акт виконаних робіт)

92

631

500

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості робіт з техобслуговування

641/ПДВ

631

100

3

Оплачено роботи з техобслуговування принтера

631

311

600

Міняємо освітлювальні прилади, елементи живлення

Перш ніж говорити про порядок обліку витратників для освітлювальних приладів, варто розібратися, як у принципі обліковують самі ці прилади — світильники, плафони, ліхтарі.

Світильники, плафони, ліхтарі. Порядок відоб­раження в бухобліку цих освітлювальних предметів залежить від строку служби та вартісного критерію, установленого обліковою політикою підприємства*.

* Як правило, вартісний критерій, який у бухобліку розмежовує МНМА та ОЗ, підприємства прагнули встановити рівним податковому, тобто на рівні 2500 грн. без ПДВ.

У більшості випадків строк служби будь-якого світильника, ліхтаря, та і плафона перевищує один рік, а вартість нижча стандартного вартісного критерію (2500 грн.).

Тому зараховувати ці предмети є сенс до складу МНМА (субрахунок 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»)

На це орієнтує П(С)БО 7.

Після передачі в експлуатацію (Дт 112 — Кт 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів») амортизуйте освітлювальні прилади одним з методів, передбачених п. 27 П(С)БО 7:

1) прямолінійним;

2) виробничим;

3) «50 %/50 %» — 50 % амортизованої вартості об’єкта у першому місяці використання та решта 50 % у місяці його вилучення з активів (списання з балансу);

4) «100 %» — 100 % амортизованої вартості в першому місяці використання об’єкта.

Хоча для амортизації МНМА більшість бухгалтерів уподобали методи: «50 %/50 %» або «100 %».

Ви придбали світильник, плафон чи ліхтар вартістю вище встановленого вартісного критерію? Тоді їм пряма дорога до складу ОЗ з відображенням на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар».

Ці освітлювальні прилади після передачі у використання (Дт 106 — Кт 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів») амортизуйте будь-яким із тих методів, які пропонує п. 26 П(С)БО 7**. Думаємо, не відкриємо Америку, якщо скажемо, що в подібних випадках фаворитом є прямолінійний метод.

** Для високодохідних платників виробничий метод амортизації ОЗ під забороною ( п.п. 138.3.1 ПКУ).

Суму нарахованої амортизації залежно від напряму використання освітлювальних приладів відносьте на витрати: Дт 92, 93, 94 — Кт 131 «Знос основних засобів», 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів».

А як ідуть справи з податковоприбутковим обліком? У малодохідних платників тихо та любо — у них об’єкт обкладення податком на прибуток дорівнює бухгалтерському фінрезультату. І жодних коригувань ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

Тому вони сміливо відносять до витрат суми амортизації будь-яких ОЗ і МНМА, у тому числі й невиробничих.

Гірше тим, чий минулорічний дохід (починаючи з 2015 року) перевищує 20 млн. грн. Їм п.п. 138.3.2 ПКУ забороняє амортизувати в податковому обліку невиробничі ОЗ.

Отже, якщо ви, будучи високодохідником, надумаєте змінювати світильники або плафони в невиробничих приміщеннях, будьте готові відкоригувати за підсумками року бухгалтерський фінрезультат на амортизаційну різницю згідно зі ст. 138 ПКУ. Тобто збільшити його на суму бухгалтерської амортизації, нарахованої на ці освітлювальні предмети, як того вимагає п. 138.1 ПКУ. У результаті бухамортизація цих предметів, на жаль, не зіграє у зменшення оподатковуваного прибутку. 

Декілька слів про МНМА. З точки зору п.п. 14.1.138 ПКУ, це не ОЗ. Проте з нарахуванням податкової амортизації на ті з них, які не використовуються в госпдіяльності, треба бути обережним. У всякому разі, проект «новоспеченої» декларації з податку на прибуток на це натякає. Він пропонує визначати «амортизаційні» різниці за всіма необоротними активами, переліченими в п. 138.3 ПКУ, а отже, й за МНМА, адже в п.п. 138.3.3 ПКУ «прописані» й вони.

А ось тепер — безпосередньо про «освітлювальні» витратники.

Електролампи. І звичайні, і люмінесцентні електролампи потрапляють у бухобліку до категорії запасів. Їх обліковують на субрахунку 209. При встановленні в освітлювальні прилади лампочки списують у витрати: Дт 92, 93, 94 — Кт 209.

Елементи живлення. Батареї, як і електролампочки, обліковують на субрахунку 209.

А ось акумулятори краще обліковувати на суб- рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». До такого виводу підводять Інструкція № 291 і Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджений наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611. Хоча строк служби цих елементів живлення може бути і більше одного року (багато які з них здатні відпрацювати більше 500 циклів зарядки-розрядки), відносити їх до МНМА, погодьтеся, нелогічно.

При передачі елементів живлення в експлуатацію їх списують у витрати: Дт 92, 93, 94 — Кт 209, 22.

Ось і всі секрети обліку витратних матеріалів на підприємстві. Нехай вони служать вам вірою і правдою! 

висновки

  • Картридж — це витратний матеріал, а його заміна — технічне обслуговування принтера.

  • Вартість витратних матеріалів для оргтехніки фактично зменшує бухгалтерський фінрезультат, а отже, і об’єкт обкладення податком на прибуток.

  • Якщо ви, будучи високодохідником, замінюєте світильники чи плафони в невиробничих приміщеннях, не амортизуйте їх у податковому обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі