Є додаткова база нарахування ЄСВ — немає права на понижуючий коефіцієнт

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску та методології Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Роботодавці можуть скористатися правом на понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ у разі виконання трьох умов, зазначених у п. 95 розд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страху вання» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Разом з цим установлено додаткову вимогу: у роботодавця, який застосовує понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ, не повинно бути випадків донарахування ЄСВ виходячи з мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) згідно з ч. 5 і 6 ст. 8 Закону № 2464. Зазначимо, що роботодавець зобов’язаний виконати вимогу про ЄСВ, якщо база нарахування ЄСВ за місяць (крім винагороди за ЦПД) за основним місцем роботи працівника менше МЗП, наприклад, у зв’язку з тим, що:

— він працює на умовах неповного або скороченого робочого часу;

— при відрядній формі оплати праці працівник не виконав норму;

— страховий стаж менше 8 років, що позначилося на сумі лікарняних;

— на підприємстві оформлено простій, оплачений виходячи з 2/3 окладу (тарифної ставки);

— він частину місяця не працював у зв’язку з прогулом, простоєм, перебуванням у відпустці без збереження заробітної плати (виняток — місяць початку/закінчення відпустки без збереження заробітної плати, наданої працівникам із зони АТО), відпустці для догляду за дитиною до трьох (шести) років.

Якщо хоч комусь із основних працівників базу нарахування ЄСВ у звітному місяці дотягували до МЗП, то право на коефіцієнт втрачається*.

* Наш коментар див. на с. 42. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі