Теми статей
Обрати теми

Договір комісії на внутрішньоукраїнську купівлю: порядок ПДВ-обліку

Білова Наталя, податковий експерт
Із попередньої статті на с. 10 ви змогли дізнатися, як у ПДВ-обліку відображають операції за договором комісії на продаж. А зараз пропонуємо вам ознайомитися з ПДВ-особливостями договору комісії на купівлю.

Нагадаємо, що передання товарів/послуг за договорами комісії визнається в ПКУ постачанням і згідно з п.п. «а» п. 185.1 цього Кодексу є об’єктом обкладення ПДВ за ставкою 20 % або 7 % (для ліків і медвиробів) ( п. 194.1 ПКУ).

Дивіться, як сторони відображають у ПДВ-обліку операції за договором комісії на купівлю.

Облік у комітента

Перерахування грошей комісіонеру та отримання від нього товару. Як правило, першою подією за договором комісії на купівлю є перерахування грошей комісіонеру.

Тому на дату такого перерахування комітент отримує право збільшити податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної, складеної комісіонером та зареєстрованої в ЄРПН.

Причому з 01.07.2015 р. таке право з’явиться абсолютно щодо всіх товарів, у тому числі й тих, які комітент планує використовувати в пільгових, неоподатковуваних або звільнених від обкладення ПДВ операціях, а також в операціях, не пов’язаних з госпдіяльністю. Щоправда, у таких випадках «вхідний» податковий кредит доведеться компенсувати нарахуванням ПДВ-зобов’язань. Цього вимагає п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

А наразі поки що так: якщо комітент за договором комісії придбаває товари, не призначені для використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності, він не може розраховувати на податковий кредит. Але не хвилюйтеся: «вхідний» ПДВ не втрачається — він потрапляє до вартості товарів, а потім (при їх реалізації) відповідно до витрат.

Може бути так, що фактична ціна придбаного товару відрізняється від ціни, яку комітент установив у договорі комісії. У такому разі він повинен відкоригувати раніше відображений податковий кредит на дату отримання звіту комісіонера. До такого висновку підводить консультація податківців з підкатегорії 101.06 БЗ щодо комісії на продаж. Імовірно, тут повинен діяти аналогічний підхід.

Підставою для цього слугує складений комісіонером розрахунок коригування

Причому якщо фактична ціна виявилася вище записаної в договорі, розрахунок коригування в ЄРПН реєструє комісіонер, а якщо нижче — то комітент (п. 16 Порядку № 569, п. 22 Порядку № 957).

Якщо для купівлі товару притягнено комісіонера — неплатника ПДВ, то податкового кредиту в комітента на всіх етапах комісійної операції, на жаль, не буде.

Комісійна винагорода. Комітент має право відобразити податковий кредит з ПДВ виходячи із суми комісійної винагороди (на підставі податкової накладної комісіонера, зареєстрованої в ЄРПН) на дату:

— оформлення акта наданих комісійних послуг — якщо першою подією було нарахування комісійної винагороди;

— перерахування коштів на користь комісіонера — якщо першою подією була виплата комісійної винагороди.

Облік у комісіонера

Отримання грошей від комітента та передання йому товару. На цьому етапі ПДВ-наслідки в обліку комісіонера підпорядковуються загальним правилам формування податкових зобов’язань у продавця за договором постачання.

Тобто комісіонер за першою подією (як правило, це отримання грошей від комітента для виконання договору комісії, набагато рідше — передання товару):

— відображає податкові зобов’язання з ПДВ (якщо товар не підпадає під ПДВ-пільгу);

— складає податкову накладну на ім’я комітента;

— реєструє цю податкову накладну в ЄРПН.

Базу для обчислення ПДВ-зобов’язань він визначає виходячи з планованої (визначеної комітентом у договорі) вартості товару

Як ви здогадуєтеся, ні про яку мінімальну планку для нарахування ПДВ-зобов’язань у комісіонера йтися не може. Уся відповідальність за її додержання лежить на продавцеві товару. А комісіонер хоч і відображає за цією операцією податкові зобов’язання за загальними правилами, але «маніпулювати» базою не має права. Він тільки орієнтується на цифри, які покупець зазначає в податковій накладній.

Тому якщо виявляється, що фактична ціна придбаного товару відрізняється від ціни, яку комітент установив у договорі комісії, комісіонер коригує відображені раніше податкові зобов’язання з ПДВ у порядку, передбаченому ст. 192 ПКУ. Для цього він складає розрахунок коригування до раніше виписаної податкової накладної. Робить він це на ту дату, на яку склав звіт для комітента.

Якщо податкові зобов’язання в результаті такого коригування збільшилися, розрахунок коригування в ЄРПН реєструє сам комісіонер, а якщо зменшилися — то комітент (п. 16 Порядку № 569, п. 22 Порядку № 957).

Візьміть до відома: якщо комісіонер не є платником ПДВ, то податкові зобов’язання з ПДВ при отриманні грошей від комісіонера або переданні йому товару він не нараховує. Однак продажну вартість товару враховує для розрахунку критерію 1 млн грн. у цілях обов’язкової ПДВ-реєстрації. Причому навіть тоді, коли товар підпадає під ПДВ-пільгу.

Отримання товару від продавця та оплата його вартості. Відносини комісіонера та продавця товару підкорюються загальним правилам оподаткування операцій постачання товарів.

Тому на дату першої з подій (оплати товару або отримання його від постачальника) комісіо­нер за наявності податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, відображає податковий кредит з ПДВ.

Виняток становлять випадки, коли продавець товару не є платником ПДВ. За таких обставин комісіонер не отримує права на податковий кредит, а ось необхідність нарахування ПДВ-зобов’язань при переданні товару комітенту залишається.

Комісійна винагорода. Комісіонер на дату першої з подій (оформлення акта наданих комісійних послуг або отримання коштів від комітента):

— відображає податкові зобов’язання з ПДВ виходячи із суми винагороди;

— складає податкову накладну на ім’я комітента;

— реєструє цю податкову накладну в ЄРПН.

Причому нарахувати ПДВ-зобов’язання на вартість своєї послуги комісіонер повинен навіть у тому випадку, якщо йому було доручено придбати пільговий товар. Адже на комісійну винагороду «товарна» ПДВ-пільга не поширюється (див. консультацію податківців із підкатегорії 101.06 БЗ).

Майте на увазі: якщо комісіонер не є платником ПДВ, то податкові зобов’язання на винагороду він, зрозуміло, не нараховує. Проте суму винагороди враховує при визначенні критерію 1 млн грн. для обов’язкової ПДВ-реєстрації.

Для наочності наведемо порядок ПДВ-обліку операцій за договором комісії на купівлю в таблиці.

Порядок ПДВ-обліку операцій за договором комісії на купівлю

Етапи договору комісії на купівлю

У комітента

У комісіонера

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

1. Перераховано кошти комісіонеру на придбання товару / Передано товар комітенту

-/-

+/+

+/+

-/-

2. Перераховано передоплату продавцю від комісіонера / Отримано комісіонером товар від продавця

-/-

-/-

-/-

+/+

3. Отримано комісіонером товар від продавця (2-га подія до п. 2) / Перераховано оплату продавцю від комісіонера (2-га подія до п. 2)

-/-

-/-

-/-

-/-

4. Передано товар комітенту (2-га подія до п. 1) / Перераховано кошти комісіонеру на придбання товару (2-га подія до п. 1)

-/-

-/-

-/-

-/-

5. Підписано акт наданих комісійних послуг / Перераховано комітентом комісійну винагороду комісіонеру

-/-

+/+

+/+

-/-

6. Перераховано комітентом комісійну винагороду комісіонеру (2-га подія до п. 5) / Підписано акт наданих комісійних послуг (2-га подія до п. 5)

-/-

-/-

-/-

-/-

Тепер ви знаєте всі ПДВ-секрети внутрішньоукраїнських комісійних операцій. Успіхів вам у роботі!

висновки

  • На дату перерахування коштів комісіонеру для купівлі товару комітент отримує право на податковий кредит з ПДВ.

  • Базу для обчислення ПДВ-зобов’язань комісіонер визначає виходячи з планованої (визначеної комітентом у договорі) вартості товару.

  • Нарахувати ПДВ-зобов’язання на вартість своєї послуги комісіонер повинен навіть у тому випадку, якщо йому було доручено придбати пільговий товар.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі