Теми статей
Обрати теми

Посередництво на послуги: визначаємо місце постачання

Дзюба Наталія, податковий експерт
Які саме посередницькі послуги має на увазі п.п. «є» п. 186.3 ПКУ? Чи поширюється він на посередництво з усіма послугами, що зазначені в п. 186.3 ПКУ та які організовуватиме посередник?

Питання виникло неспроста. Формально в п.п. «є» п. 186.3 ПКУ говориться про «послуги, перелічені в цьому підпункті».

Унаслідок цього таке виключно формальне трактування дозволяє визначити місце посередницьких послуг згідно з п.п. «є» п. 186.3 ПКУ і прив’язуватися до місця реєстрації покупця тільки в тому випадку, якщо «базова» послуга, яку отримає покупець (замовник), також виявиться посередницькою. Тобто аналог договору субкомісії на послуги. Проте це дуже обмежений варіант.

На наш погляд, ця норма дещо ширша і повинна спрацьовувати абсолютно на всі послуги, перелічені в п. 186.3 ПКУ: від п.п. «а» до п.п.«ж», у тому числі й за посередництвом на купівлю посередницьких послуг з п.п. «є».

Тобто під дію п. 186.3 ПКУ підпадають послуги посередників (агентів, повірених, комісіонерів) за умови, що через них купуються послуги, про які йдеться в цьому пункті.

Місце постачання посередницьких послуг такого роду — місце реєстрації отримувача таких послуг

Відповідно якщо отримувачем таких посередницьких послуг виступить нерезидент, то об’єкта обкладення ПДВ не виникне. Якщо ж отримувач резидент України — відповідно місце постачання — територія України, а отже, посередницькі послуги обкладатимуться ПДВ за ставкою 20 %.

Причому самі податківці у відповідях, розміщених у підкатегорії 101.06 БЗ, поширюють дію п.п. «є» п. 186.3 ПКУ на посередницькі операції з усіма послугами, роблячи у своїх консультаціях поправку саме на пункт.

Так, посилаючись на п.п. «є» п. 186.3 ПКУ, вони говорять, що «… місцем надання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перелічених у цьому пункті, зокрема рекламних послуг (вони названі в п.п. «б» п. 186.3 ПКУ), вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного або переважного його проживання».

Аналогічні роз’яснення податківці дають, визначаючи місце постачання при посередництві консультаційними послугами (з п.п. «в» п. 186.3 ПКУ). Так само кажуть, коли через посередництво забезпечується надання телекомунікаційних послуг (з п.п. «д» п. 186.3 ПКУ).

Висновок такий: якщо поставляються послуги, зазначені в пп. «а» — «ж» п. 186.3 ПКУ через посередника, то місце постачання таких посередницьких послуг так само, як і місце постачання «основ­ної» послуги, визначається за місцем реєстрації їх отримувача.

Майте на увазі! В усіх інших випадках, щодо будь-якого іншого посередництва, стосовно посередницьких послуг працює загальне правило визначення місця постачання з п. 186.4 ПКУ. Тобто місце постачання визначається за місцем реєстрації постачальника (посередника). Відповідно посередницька винагорода обкладатиметься ПДВ у «зареєстрованого» посередника-резидента та не обкладатиметься ПДВ, якщо посередником виявиться «незареєстрований» нерезидент.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі