Теми статей
Обрати теми

Зведена ПН при комісії

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємство реалізує свій товар на підставі договору комісії через одного й того самого посередника (комісіонера). Постачання товару комісіонеру здійснюється практично щодня. Так само регулярно надходять від посередника і кошти за реалізований їм товар. Чи має право комітент виписувати комісіонеру зведену податкову накладну за підсумками місяця (датовану останнім днем цього місяця)?

Так, комітент може складати на ім’я комісіонера зведену податкову накладну (ПН).

Зведена податкова накладна виписується покупцю в порядку та у випадках, визначених у п. 18 Порядку № 957. Тобто тоді, коли постачання товарів/послуг має безперервний або ритмічний характер при постійних зв’язках з покупцем.

Періодичність складання таких зведених ПН установлюється згідно з визначеною в договорі періодичністю оплати фактично поставлених товарів (один раз на 5 днів, один раз на 10 днів тощо), але не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця.

При цьому відсутність факту оплати поставлених товарів/послуг не звільняє постачальника (продавця) від складання зведеної ПН.

Майте на увазі! Дата складання проставляється у графі 2 зведеної ПН. Тобто датою виникнення податкових зобов’язань у постачальника вважатиметься дата складання зведеної ПН.

Що стосується договору комісії, то по-перше, передача товарів згідно з договором, за яким сплачується комісія (винагорода) за продаж чи купівлю товару, прирівнюється до постачання товарів ( абзац «е» п.п. 14.1.191 ПКУ). І не важливо, що на товари, які передаються в межах договорів комісії, право власності до комісіонера не переходить.

По-друге, база оподаткування при постачанні товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), доручення, довірчого управління визначається в загальновстановленому порядку ( пп. 189.4, та 188.1 ПКУ).

Тому за договором комісії, в якому обумовлено безперервний або ритмічний характер постачань, а також періодичність перерахування комісіонером коштів за проданий товар комітента, комітент має право виписувати комісіонеру зведену ПН не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня такого місяця.

Якщо в договорі не встановлено періодичність оплати, то комісіонер може виписувати зведену ПН в останній день місяця

Пам’ятайте! До зведеної ПН обов’язково додається реєстр ТТН або інших супровідних документів, відповідно до яких здійснено постачання товарів/послуг (абзац п’ятий п. 18 Порядку № 957).

Як правило, передання електронної зведеної ПН здійснюватиметься у спосіб, погоджений між продавцем (комітентом) і покупцем (комісіонером) з використанням телекомунікаційних систем. Водночас Порядок № 957 не вимагає обов’язкового надання реєстрів ТТН або інших супровідних документів саме в електронному вигляді.

Тому якщо між платниками не реалізована технічна можливість процедури подання/отримання в електронному вигляді разом зі зведеною ПН і супровідних документів, то такі документи мають бути надані на паперових носіях (підкатегорія 101.19 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі