Пільга для пожертвувань в АТО — не для ФОП-загальносистемників

Павленко Олексій, податковий експерт
Здійснюю підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування. У 2014 році неодноразово надавав грошову і матеріальну допомогу (промисловими та продуктовими товарами, якими торгую) для потреб армії і Нацгвардії. Уключив такі суми собі до витрат за декларацією за минулий рік. А тепер ось почав сумніватися, чи правильно я вчинив? Розсудіть, будь ласка.

На жаль, як не прикро, але ви не мали права так робити. ☹ А отже, доведеться вам подавати уточнюючу декларацію за 2014 рік.

«Винен» у цьому Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги» від 02.09.2014 р. № 1668-VII, що набув чинності 26 вересня 2014 року. З цієї дати запрацював новий п. 33 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. Ним визначено*, що без обмежень, передбачених п.п. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ,

тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, до інших витрат звичайної діяльності <…> включаються суми грошових коштів або вартість <…> товарів, виконаних робіт, наданих послуг <…>, які добровільно перераховані (передані) <…> для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції

* Для зручності читання матеріалу ми винесли «за дужки» наведений у цій нормі сам перелік предметів пожертвувань та їх отримувачів. Ви можете прочитати його в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 80, с. 6 або в тексті чинної редакції ПКУ.

Причому із зазначеного Закону випливало, що ця преференція стала застосовуватися заднім числом — з початку дії антитерористичної операції (АТО). Таким чином, у платників податку на прибуток з’явилася можливість у 2014 році включити собі до податкових витрат без 4 % обмеження** (установленого на той час п.п. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ) суми пожертвувань на потреби АТО, які були вироб­лені починаючи з 14.04.2014 р. (дата початку АТО).

** Сьогодні такого обмеження в ПКУ вже немає...

Чому ми говоримо тільки про платників податку на прибуток?

Річ у тім, що ця нова норма, яка вводить преференцію, передбачає включення сум і вартості здійснених для потреб АТО пожертвувань до інших витрат звичайної діяльності.

Тепер нагадаємо, що для ФОП, які працюють на загальній системі, перелік витрат, що зменшують їх об’єкт оподаткування, до 01.01.2015 р. визначався з урахуванням п. 177.4 ПКУ. Він установлював, що у таких ФОП до витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, які включаються до витрат операційної діяльності згідно з розд. III ПКУ. Тобто на витрати звичайної діяльності (до яких приписано відносити пожертвування на АТО) дохід ФОП-загальносистемника, що обкладається ПДФО, не можна було зменшити апріорі.

І з цієї формальної причини минулого року ФОП «пролетіли» повз цієї преференції…

Чи змінилося щось з 01.01.2015 р., тобто після того, як депутати серйозно «перелопатили» норми ПКУ за допомогою Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII?

Що стосується ФОП, то нічого не змінилося! Згаданий Закон повністю відновив (і розширив) перелік витрат з п. 177.4 ПКУ (читайте про це детальніше на с. 39). Проте це ніяк не вплинуло на можливість ФОП скористатися АТО-пільгою. З одного боку, зник зв’язок витрат підприємця-загальносистемника з витратами операційної діяльності. Але з іншого — в новому переліку витрат з п. 177.4 ПКУ про витрати на АТО не йдеться взагалі. Отже, ця пільга у 2015 році теж, на жаль, не для ФОП.

Як утім, і ні для кого взагалі. Адже прив’язка податку на прибуток до показників бухобліку взагалі множить з 01.01.2015 р. цю пільгу на нуль і для платників цього податку. Тепер без жодних преференцій вони зможуть для податкових цілей визнавати витрати на будь-які пожертвування на адресу кого завгодно…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі