Кримчанин з українським паспортом: уже нерезидент, але ще не іноземець

Клиженко Яна, податковий експерт
На підприємство прийнятий працівник з кримською пропискою в українському паспорті. Чи потрібно отримувати дозвіл на використання праці іноземця?

Ні, для працевлаштування кримчанина дозвіл від служби зайнятості не потрібний.

Дійсно, приймати на роботу іноземних громадян та осіб без громадянства можна тільки у разі, якщо вони мають спеціальний дозвіл на працевлаштування* (ч. 1 ст. 42 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI).

* Правила видачі такого дозволу встановлені Порядком видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, затвердженим постановою КМУ від 27.05.2013 р. № 437.

Але! Працівник, який має податкову адресу (місце проживання) на території вільної економічної зони «Крим» (далі — ВЕЗ «Крим»), не є іноземцем. Такий статус належить особам, які не тільки не мають громадянства України, але ще і є громадянами (підданими) іншої держави або держав (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 р. № 3773-VI).

У вашому ж випадку працівник є громадянином України, що підтверджує «український» паспорт. А той факт, що він прописаний у ВЕЗ «Крим», у цьому випадку значення не має. Отже, приймати на роботу кримчанина можна у звичайному порядку: спеціальних дозволів або документів не вимагається.

Важливо! Пам’ятайте: для цілей оподаткування доходів, що виплачуються такому працівникові, його кримська прописка відіграє ключову роль. У цьому випадку діятимуть правила, встановлені для нерезидентів. Детально цю тему можна вивчити в  «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 90, с. 24; № 89, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі