(066) 87-010-10
Переводимо бухгалтерів в ОНЛАЙН!
Перейти до номеру
  • № 23
  • № 22
  • № 21
  • № 20
  • № 19
  • № 18
  • № 17
? За допомогою цієї функції ви зможете швидко перейти до номеру, що вас цікавить
У цьому номері :
 
  • У обране
  • Друк
  • Шрифт
  • Колір фону
  • Коментарі 0
  • В розробці
17/19
Податки та бухгалтерський облік
Податки та бухгалтерський облік
Березень , 2015/№ 24

Свято «із шампанським» на робочому місці: злочин і покарання

Працівники розпивали спиртні напої на робочому місці. Які «каральні» заходи доступні роботодавцю?

«Свято вдалося на славу»! — думав Тарас Богданович, проходячи по коридору офісу і намагаючись налаштуватися на робочий лад після вчорашнього корпоративу. Від приємних спогадів куточки губ так і повзли вгору. Як раптом з техкабінету донеслося дружне: «Будьмо!»

«Цікаво», — подумав він і відчинив двері. На робочому столі красувався лимонно-цукерковий натюрморт і кілька пляшок з «градусом». У когось свято тривало і сьогодні…

Перша думка: «Звільнити!». Але вчасно нагодилася мудра бухгалтер — Марія Іванівна — і шепнула на вухо шефові приблизно таке…

Той факт, що ви «застукали» своїх працівників за розпиванням спиртних напоїв на робочому місці, звичайно, не тішить. Але не кваптеся: поспішне рішення в цій ситуації може обернутися судовим розглядом. Один хибний крок — і доведеться відновлювати працівника на посаді з виплатою середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу.

Спершу зазначимо, що заборонено вживання пива (крім безалкогольного), алкогольних і слабоалкогольних напоїв, вин столових ( ст. 152 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР), зокрема:

— у закладах охорони здоров’я, крім вживання столових вин на території санаторіїв;

— у громадському транспорті, у підземних переходах;

— у навчальних та освітньо-виховних закладах;

— у закладах культури;

— у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

— у приміщеннях органів держвлади та органів місцевого самоврядування, інших держустанов.

Це означає, що тим, хто «святкує» у таких закладах і місцях, варто боятися не тільки роботодавця, а й, наприклад, правоохоронців. За розпивання спиртного в місцях, заборонених законом, загрожує попередження або адмінштраф від 17 до 85 грн. за ст. 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП).

Як бачите, звичайних підприємств у цьому переліку немає. Інакше кажучи, якщо відкупорити пляшку на «стандартному» підприємстві, то міліцію навряд чи викличуть (якщо, звичайно, не бешкетувати). Але це не означає, що вживати «міцні» напої тут можна без обмежень. Відповідальність за перебування на роботі в нетверезому стані ніхто не скасовував! І ось тут гнів роботодавця впаде на працівників повною мірою.

Так, у головному трудовому законі навіть є спеціальна «звільнювальна» норма — п. 7 ст. 40 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Підстава для звільнення за нею — поява на роботі в нетверезому стані у будь-який час робочого дня незалежно від того, чи мало місце усунення від роботи чи працівник продовжував виконувати трудові обов’язки.

Відповідно, якщо келихи були підняті у вільний від роботи час, у вихідний день або під час відпустки, то роботодавець не може звільнити таких працівників згідно з п. 7 ст. 40 КЗпП. Звільнення в такому разі — це практично 100 % запрошення до суду.

Якщо ж казус стався в робочий час, то роботодавець має право застосувати до працівників дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення (якраз на підставі п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП). Зверніть увагу: працівники з ненормованим робочим днем можуть бути звільнені «за статтею», якщо перебували на роботі в нетверезому стані після закінчення робочого часу, установленого на підприємстві (абзац перший п. 25 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9).

Вирішили розпрощатися з порушниками «за статтею»? Підготуйте залізне алібі. Для цього за фактом події треба оформити:

— доповідну/службову записку безпосереднього керівника порушників або осіб, відповідальних за трудову дисципліну;

— акт, що фіксує порушення трудової дисципліни і розпивання алкогольних напоїв на робочому місці (у довільній формі). У ньому зафіксуйте зовнішні ознаки «банкету», зазначте дату та час інциденту. Акт повинні підписати декілька свідків.

Крім того, треба зафіксувати наслідки «сабантую», тобто нетверезий стан працівників. Зверніть увагу: в ідеалі він повинен підтверджуватися медвисновком. Але працівники напевно відмовляться проходити медкомісію, а змусити їх роботодавець не може: немає законодавчої норми. У цьому випадку треба оформити акт відмови працівника від медогляду на предмет нетверезого стану (із зазначенням причин).

Але це ще не все. Щоб звільнити працівника за цією підставою, вам доведеться дотриматися відповідного порядку. По-перше, отримати від працівників «пояснювальні» за фактом порушення трудової дисципліни (ст. 149 КЗпП). Якщо вони відмовляються, складаєте акт відмови у наданні письмових пояснень за підписом декількох осіб.

По-друге, отримати «добро» від профспілкового органу на звільнення працівника за такою підставою (абзац перший ст. 43 КЗпП).

Після цього ви маєте право видати наказ про накладення дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення. Зверніть увагу: зробити це треба не пізніше місяця з дня виявлення проступку (не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або відпусткою), але не пізніше 6 місяців з дня його вчинення (ст. 148 КЗпП). З наказом ознайомте працівника під підпис. Якщо відмовиться підписувати, складаєте акт. Також не забудьте провести з працівниками остаточний розрахунок, видати копію наказу і трудову книжку.

Водночас, за такий проступок не обов’язково вказувати на двері. Цілком можна обмежитися доганою (ст. 147 КЗпП). Вибір за вами. Ви також маєте право притягнути працівників до адміністративної відповідальності відповідно до  179 КпАП. Так, за розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві (на робочих місцях, у приміщеннях та на території підприємств, установ, організацій) на винних накладається штраф від 51 грн. до 85 грн.

Участь майстрів, начальників ділянок, змін та інших керівників у розпиванні з підлеглими працівниками вищезазначених напоїв на виробництві або невжиття ними заходів щодо усунення від роботи осіб, які перебувають у нетверезому стані, або приховання ними випадків розпивання спиртних напоїв підлеглими чи появи на роботі в нетверезому виді підлеглих їм працівників призводить до накладення штрафу в розмірі від 68 грн. до 102 грн.

Протокол про адмінпорушення складає керівник підприємства, рішення про накладення штрафу приймає адміністративна комісія при виконкомі (ст214 КпАП).

— Тарасе Богдановичу, може, пробачимо працівникам на перший раз? Га?

розпиття спиртних напоїв, покарання додати теги змінити теги
Додайте свої теги до статті
Розділіть мітки комами. Наприклад: бухгалтерія, форма, відсотки, ПДВ, квартальний звіт. Максимальна кількість 10.
або Закрити
Ваша оцінка врахована! Оцініть статтю :
  • Добре
  • Нормально
  • Погано
Поділитися:
Коментарі до статті