№24

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2015/№ 24 Інші номери журналу ›
  • Парламент визнав ОСББ неприбутковими організаціями Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій» (базовий законопроект від 30.01.2015 р. № 1892).
  • Удосконалено порядок надання населенню субсидій на оплату послуг ЖКГ Кабмін постановою від 28.02.2015 р. № 106 вніс зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.
  • НБУ пояснив імпортерам, як застосовувати обмеження на купівлю валюти Нацбанк у листі від 12.03.2015 р. № 29-209/16284 роз’яснює, як застосовувати окремі положення постанови Правління НБУ від 03.03.2015 р. № 160.
  • Зустрічайте порядок компенсації середньої зарплати мобілізованих Не віриться, але це сталося! КМУ затвердив порядок виплати з бюджету компенсації середнього заробітку мобілізованих працівників. Відповіді на запитання роботодавців, які виникають у зв’язку з цією довгоочікуваною подією, шукайте далі.
  • Як виправити помилку в ПН У податкову накладну (ПН) закралася прикра помилка? Не біда! З 1 січня 2015 року платники ПДВ можуть виправляти помилки, допущені в ПН. Утім, процедура виправлень залишає безліч запитань. Давайте пошукаємо відповіді на них разом.
  • Понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ: новації Розрекламоване прем’єр-міністром «покращення» для роботодавців у вигляді понижуючого коефіцієнта до ставки ЄСВ не спрацювало так, як хотілося. Основною метою цього ноу-хау була детінізація фонду оплати праці. Але світити «чорні» зарплати розігналися далеко не всі, зважаючи на низку тяжких умов. У зв’язку з провалом першої спроби законодавці роблять другу, яка пом’якшила б умови застосування понижуючого коефіцієнта. Чи готові ви піти на ці вимоги заради зменшення розміру ЄСВ? Для відповіді на це запитання давайте з’ясуємо, які умови повинен виконати роботодавець.
  • Податок на нерухомість: облікові проблеми Ну ось ви і впоралися з поданням «нерухомої» звітності на поточний рік. Нічого, що так і не з’явилася нова звітна форма. Нічого, що самодіяльність місцевої влади при встановленні цього податку подекуди «зашкалювала», а подекуди взагалі була відсутня. Нічого, що критерії визначення «податковонерухомих» пільг розмиті настільки, що не зрозумієш, як ці пільги застосовувати. Нічого, що за таких умов дешевше сплатити податок, ніж скористатися законним звільненням від нього… Адже все врешті-решт проходить. Пройшла і чергова звітна кампанія. Мудрець знову не помилився. Але проблеми, на жаль, залишилися. Щоправда, вже не податкові, а бухгалтерські. Подолаємо їх разом, пані та панове?
  • Військовий збір: етюд у чорно-білих тонах Ви вже в курсі, що з 13.03.2015 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 02.03.2015 р. № 211-VIII (в основній частині). Цю новину ми повідомляли в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 22, с. 3 і 19.
  • Додатковий імпортний збір Додатковий імпортний збір — чергове «тимчасове» творіння законодавців, що з’явилося завдяки Закону № 73. Справляється він з 25.02.2015 р. — дати офіційного опублікування розпорядження № 119-р, що дало дозвіл на його застосування. Що це за збір, хто і коли його сплачує? Як його сплату показати в обліку? Про все це дізнаємося прямо зараз.
  • Допомога на поховання загиблих в ході АТО працівників На жаль, не всі мобілізовані працівники повернуться на свої робочі місця. Хто зобов’язаний виплатити допомогу на поховання загиблого учасника АТО? Які документи потрібні для отримання такої виплати? Відповіді на ці запитання ви знайдете далі.
  • Гарантії учасникам бойових дій: пам’ятка роботодавцю Складна ситуація в країні виявилася для всіх несподіванкою. Ще не так давно ми й уявити не могли, що вирішуватимемо питання, пов’язані з мобілізацією. Проте такі реалії. Треба сказати, що у скрутному становищі опинилися всі: і ті, хто на передовій, і ті, хто на них чекає, і ті, у кого захисники працевлаштовані. Так, з мобілізацією співробітників бухгалтери більш-менш розібралися. Але «новий поворот»: мобілізованому працівнику присвоєно статус учасника бойових дій. Що в такому разі потрібно знати роботодавцеві? Негайно з’ясуємо!
  • Перевізник втратив за кордоном товар імпортера: наслідки Судьба моя лихая давно наперекос, — Однажды «языка» я добыл, да не донес. (В. Висоцький, «Тот, который не стрелял») Підприємство купило товар за кордоном. Зрозуміло — за передоплатою. Право на товар перейшло в місці відвантаження. Автоперевізник-резидент зобов’язаний був сам доставити товар «від точки до точки», завантажився і повіз, але по дорозі товар зник. Факту ввезення товару в Україну не було. Як впоратися з негативними наслідками такої ситуації? — запитує нас безталанний імпортер. Розбиратимемося разом.
  • ФОП розпродає основні засоби (як правильно це зробити при переході зі спрощеної системи на загальну) Підприємець-єдиноподатник планує тимчасово припинити діяльність і перейти на загальну систему. В очікуванні «нового подиху» в бізнесі він має намір розпродати виробниче обладнання (швацькі машинки тощо). Як краще це зробити: від імені ФОП чи від імені громадянина? Якщо від імені ФОП, то на якій системі оподаткування? І які потрібно сплачувати податки з такого продажу? Що ж, ситуація досить розповсюджена. Давайте розбиратися.
  • Підприємці та працівники-інваліди: ЄСВ з мінзарплати Працівник-інвалід працевлаштований у фізичної особи — підприємця за основним місцем роботи. Згідно з рекомендаціями, зазначеними в довідці до акта огляду МСЕК, йому встановлено неповний робочий день. У зв’язку з цим місячна сума заробітної плати такого працівника менше мінімальної заробітної плати. Чи потрібно в цьому випадку дотримуватися вимоги Закону про ЄСВ про сплату ЄСВ з мінзарплати?
  • ПДВ — на спецрахунок: заповнюємо платіжку Підкажіть, як заповнювати платіжне доручення на перерахування ПЗ з ПДВ за лютий на спецрахунок?
  • Коригуємо 2014 рік у 2015 році: а якщо постачання неплатнику? Підприємство у серпні 2014 року здійснило постачання підакцизних товарів неплатнику ПДВ. У лютому 2015 року покупець (неплатник ПДВ) повністю повертає товар, після чого йому перераховуються гроші. Чи потрібно у цьому випадку складати розрахунок коригування в електронній формі і реєструвати його в ЄРПН?
  • Свято «із шампанським» на робочому місці: злочин і покарання Працівники розпивали спиртні напої на робочому місці. Які «каральні» заходи доступні роботодавцю?
  • Мораторій на перевірки: і на податкові теж? Чи поширюється у 2015 році «перевірочний» мораторій на податкові перевірки?
  • Постачання обладнання по частинах без відокремленої вартості Наше підприємство виготовляє щитове обладнання. Відвантаження та доставка обладнання покупцю здійснювалися 15 січня 2015 року на умовах подальшої оплати. При цьому саме обладнання було укомплектоване не в повному обсязі (без вимикача, який не має окремої вартості). Сам вимикач буде доставлено покупцю 2 квітня 2015 року, після чого підприємство отримає оплату за обладнання. Коли та на підставі яких документів слід відображати доходи і витрати за такою операцією в податково-бухгалтерському обліку підприємства? Чи потрібно заповнювати додаток 1 до податкової накладної в цьому випадку?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі