Теми статей
Обрати теми

Готівка за оренду: чи можна обійтися без РРО?

Савченко Олена, податковий експерт
Наше підприємство займається наданням в оренду приміщень. Орендну плату завжди приймали готівкою, з видачею ПКО. Як бути тепер, коли є загроза застосування РРО?

Перш за все давайте з’ясуємо, чи потрібно взагалі застосовувати РРО при прийманні орендних платежів.

Так, у ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) зазначено, що РРО потрібно застосовувати, зокрема, при продажу за готівку товарів та послуг.

Оренда — це точно не продаж товарів. З юридичної точки зору не належить вона й до послуг (див. п. 1 листа Мін’юсту від 23.02.2004 р. № 8-11-19, постанову ВАСУ від 06.11.2013 р. у справі № К-52582/09).

Так що ж це? По суті орендна плата більше схожа на позареалізаційні надходження, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг).

Податківці, у свою чергу, з цим раніше й не сперечалися, висловлюючись цілком ліберально. Так, у роз’ясненні в підкатегорії 109.03 БЗ вони посилалися на те, що згідно з Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637), оренда належить до позареалізаційних надходжень. При цьому вони погоджувалися, що плата за оренду перебуває поза сферою застосування Закону про РРО і дозволяли приймати готівку у вигляді орендної плати без РРО, але з ПКО.

Про цю позицію податківців ми вже писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 14, с. 41. Там ми попереджали читачів про те, що будь-яка позиція податківців може бути мінлива. Так, на жаль, сталося і з нашим питанням.

Річ у тім, що зовсім нещодавно це роз’яснення в БЗ податківці істотно відкоригували. Тепер там зазначено, що дійсно при здійсненні операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) і іншого майна, РРО не застосовується. Проте далі окремо підкреслюється, що СПД, які отримують платежі за надане в лізинг (оренду) майно, мають застосовувати РРО при проведенні таких розрахункових операцій.

Пояснити, чому РРО в цьому випадку потрібний, податківці не потрудилися. Але навряд чи це їм зашкодить штрафувати підприємства за приймання орендних платежів без РРО. Адже виходить, що вони вже, як-не-як, виробили і затвердили хоч і фіскальну, необґрунтовану, але свою нову позицію в цьому питанні: РРО при прийманні готівки за оренду потрібний!

І що найгірше: оскільки вони не прив’язують оренду до послуг і фактично взагалі ніяк не пояснюють, чому все ж таки РРО потрібний, мабуть, що штрафні санкції за такі порушення будуть ними застосовуватися, не чекаючи навіть 01.07.2015 р.*

* Нагадаємо, що з цієї дати почнуть застосовуватися штрафні санкції до підприємств, які приймають готівку за послуги з оформленням ПКО, але без РРО (детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 14, с. 41).

У цьому випадку радимо все ж таки підприємствам звертатися до судів.

Зверніть увагу: якщо дотримуватися логіки податківців, то виходить, що, приймаючи готівку за оренду, РРО повинні застосовувати у тому числі й ФОП на загальній системі. І тільки ФОП на єдиному податку можуть поки що спокійно «спати» без РРО — до 01.07.2015 р. на третій групі і до 01.01.2016 р. на другій.

На щастя, штрафні санкції однозначно не загрожують підприємству в тому випадку, якщо воно попросить орендарів вносити орендну плату через касу банку.

Кошти, унесені покупцем готівкою до каси банку для перерахування на поточний рахунок отримувача, вважаються безготівковими (п. 2.5 Положення № 637). А згідно зі ст. 3 Закону про РРО безготівкові розрахунки в тій формі, про яку ми згадали вище (через касу банку), випадають зі сфери застосування РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі