Теми статей
Обрати теми

Чи вдарить по кишені ФОП неправильний звіт за формою Д5?

Хмелевська Оксана, податковий експерт
Я — ФОП, працюю на єдиному податку з 2014 року. У січні 2015 року я вперше подав звіт за формою № Д5 (з ЄСВ за себе). І, на жаль, перше знайомство з цією формою виявилося невдалим. Прочитавши в назві таблиці 1, що її заповнюють ФОП, уніс до неї свої дані. Уже потім я дізнався, що мав заповнити таблицю 2, що призначена для єдиноподатників. Чи потрібно мені виправити свою помилку і як це зробити? Чи загрожує мені штрафна санкція?

ФОП — люди зайняті, і на обліково-звітні обов’язки у них часу обмаль.  Тому не дивно, що наткнувшись на першу-ліпшу таблицю для ФОП, ви не пройшлися очима по всій формі. Як відомо, перша чарка колом! Хоча розробникам форми, на наш погляд, теж слід було зазначити в назві таблиці 1 форми № Д5, що її заповнюють тільки загальносистемники. Але не шукатимемо винних, а подумаємо, як діяти в ситуації, що склалася.

Якби ви виявили помилку не пізніше 9 лютого 2015 року, то можна було заново скласти форму № Д5 і подати її до ДПІ ще раз. Таку можливість надає п. 5.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міндоходів України від 09.09.2013 р. № 454 (далі — Порядок № 454). Правильним би автоматично вважався останній звіт.

Однак у нашому випадку помилку виявлено вже після зазначеної дати. Отже, виправлятися потрібно інакше. Але як? Адже в Порядку № 454 немає жодного слова про виправлення помилок у звіті за формою № Д5.

До 01.01.2015 р. податківці пропонували рішення (див. БЗ, підкатегорія 301.06.02), але тільки для помилок у сумах ЄСВ. Вони рекомендували подати заяву про анулювання неправильного звіту, а після звірки надати звіт за формою № Д6 з коригуванням суми ЄСВ у таблиці 3. Але користуватися цим алгоритмом у такій ситуації сенсу немає, оскільки в сумах ЄСВ ви не помилилися.

Та все ж, як вам діяти? Є два шляхи.

Перший — спробувати виправити дані. Як варіант, ви можете зараз подати правильно заповнену форму № Д5 і додати лист з проханням анулювати «стару» форму, надану такою-то датою, а прийняти нову.

Другий — залишити все як є, оскільки вас не покарають. Чому? А ось дивіться, які штрафи передбачено за порушення, пов'язані з ЄСВ-звітністю з 01.01.2015 р.

За кожне неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ — 170 грн. (п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI). Причому, якщо це порушення повториться протягом року, то штраф збільшується до 1020 грн.

Крім того, з цього року ви як ФОП потрапили до числа тих, кому загрожує штраф за  ст. 1651 КУпАП за аналогічні порушення, його розмір від 510 грн. до 680 грн. (при повторному порушенні — від 680 грн. до 850 грн.).

Але зверніть увагу: перекручення даних або неправильне заповнення звітності, як у нашому випадку, не зазначене серед порушень, за які накладаються ці штрафи. Розглядати ваше порушення як подання звітності не за встановленою формою, на нашу думку, не можна. Ви заповнили правильну діючу форму. Крім того, про відсутність санкцій при виправленні «невинних» помилок (за відсутності заниження сум ЄСВ) говорять і самі податківці (підкатегорія 301.09 БЗ).

Отже, шляхи виходу з ситуації ми вам показали. А яким із них піти — вирішувати вам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі