Теми статей
Обрати теми

«Долютнева» переплата з ПДВ

Нестеренко Максим, податковий експерт
На старому особовому рахунку залишилася переплата з ПДВ за період до 01.02.2015 р. Чи можна врахувати її у зменшення ПЗ з ПДВ?

Запитання доволі розповсюджене. Адже згідно з абзацом третім п. 87.1 ПКУ переплата може погашати поточні податкові зобов’язання платника. Причому, якщо виходити з цієї норми, попередня переплата з ПДВ має зменшувати поточні податкові зобов’язання з ПДВ автоматично навіть без заяви платника (див. також консультацію із БЗ, підкатегорія 135.04).

Але якщо говорити про ПДВ, тут все не так просто. Бо ж сплата ПДВ, задекларованого платником починаючи з 1 лютого 2015 року, здійснюється винятково з рахунка у системі електронного адміністрування ( п. 21 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569). ПКУ передбачає, що суми надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ автоматично збільшують ліміт реєстрації платника. Але це відбудеться лише станом на 1 липня 2015 року ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Зараз же податківці не зараховують автоматично переплату на старому рахунку в рахунок сплати поточних податкових зобов’язань за лютий — червень 2015 року. Про це свідчить як практика, так і деякі роз’яснення місцевих податкових органів* (про них — у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 25, с. 4). І хоча у ПКУ для цього підстав немає, податківці навряд чи свою думку змінять.

* Див., наприклад, роз’яснення ДФСУ у Волинській області: http://vl.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/189363.html.

Єдине, на що можна зараз спрямувати цю переплату — то це на погашення податкових зобов’язань, визначених в уточнюючих розрахунках, податкових зобов’язань, донарахованих податківцями, а також на погашення штрафних санкцій і пені. Тобто всього того, що і після 01.02.2015 р. продовжує сплачуватися не з електронного, а з поточного рахунка ( п. 25 Порядку № 569). Ці всі платежі стара переплата погасить.

Якщо ж ви не використаєте «долютневу» переплату до 01.07.2015 р. — вона автоматично збільшить ваш ліміт реєстрації ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). І не забувайте: якщо у вас переплата, якій вже минуло 1095 днів, — використати її ви не зможете взагалі ( п. 102.5 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі