Теми статей
Обрати теми

УР: додаткове поле і додаток Д2

Адамович Наталія, податковий експерт
Що зазначати в додатковому полі рядка 22.1 УР: переносити його значення з декларації, що виправляється, чи брати новий ліміт на дату подання УР? Як має бути заповнено уточнюючий додаток Д2?

Одразу зазначимо: у формі УР графи для виправлення суми додаткового поля ряд. 22.1 «сума, обчислена відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 розділу V Кодексу на момент подання податкової декларації» не передбачені.

У ньому є місце тільки для одного значення. І якщо дотримуватися логіки — «ліміту реєстрації» з додаткового поля помилкової декларації. Адже ви виправляєте декларацію минулого періоду, відповідно й ліміт реєстрації у вас має бути «минулий».

Ставити новий (той, інформацію про який ви готові одержати на дату формування УР) не можна. Він буде актуальним виключно для декларування показників поточного звітного періоду. І до періоду, що виправляється, жодного відношення не має.

Тепер про додаток Д2. Він подається при заповненні ряд. 26, 27, 39 і 31 з розд. IV декларації з ПДВ. Якщо ви вирішили навести лад у цих рядках і в УР хоча б один з них виправляється (заповнена гр. 6 УР), то без уточнюючого додатка Д2 не обійтися.

Зауважимо, що податківці при поданні будь-якого уточнюючого додатка радять заповнювати його на суму коригування (див. підкатегорію 101.23 БЗ). Але з Д2 цей номер не пройде. Поля та обидві його таблиці містять не просто показники або розшифровки рядків декларації, а розрахунки певних сум. Виправити їх за допомогою простого механізму коригування (зазначаючи «дельту» з гр. 6) не вийде.

Правильніше в уточнюючому додатку Д2 зазначити всі показники заново, тобто так, нібито помилки не було зовсім (зауважимо, що така практика подання деяких уточнюючих додатків застосовувалася й раніше). Питання в тому — чи готове врахувати такі поправки програмне забезпечення? Зауважимо, що воно ще недосконале. А самі податківці, на жаль, поки що не дають відповіді на це запитання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі