Теми статей
Обрати теми

Знайомимося: працівник — сумісник

Калашникова Лілія, експерт з питань оплати праці
Сьогодні багато працівників, намагаючись поліпшити свій матеріальний стан, займаються пошуком додаткової роботи, у тому числі й у інших роботодавців. Що за «звір» робота за сумісництвом? Чим вона відрізняється від суміщення? Дайте розбиратися.

Чи є право?

Статтею 21 КЗпП надано право працівникам укладати разом з основним трудовим договором інші трудові договори з одним або декількома роботодавцями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором чи угодою сторін. Робота за такими іншими трудовими договорами у вільний від основної роботи час вважається сумісництвом.

Працювати на умовах сумісництва працівник може:

— на тому самому підприємстві, яке є його основним місцем роботи. Таке сумісництво називають внутрішнім;

— на підприємстві, яке не є його основним місцем роботи. Це зовнішнє сумісництво.

Причому, в загальному випадку, для роботи за сумісництвом не потрібна згода роботодавця за основним місцем роботи.

Важливо!

Не може бути працевлаштований за сумісництвом працівник, в якого немає основного місця роботи (тобто місця роботи, де ведуть його трудову книжку)

img 1На це звертає увагу Мінпраці в листі від 13.10.2004 р. № 36-298. Недотримання цього простого правила може в майбутньому «вилитися» для працівника, зокрема, у проблеми з оплатою лікарняних та нарахуванням індексації. А ось покарати як-небудь роботодавця, який працевлаштував за сумісництвом працівника без основного місця роботи, неможливо. Адже він не має права вимагати від працівника, який працевлаштується за сумісництвом, документи, що підтверджують наявність у нього основного місця роботи. Однак може попросити їх надати ☺.

Сумісництво чи все ж таки суміщення?

Дуже часто на практиці плутають внутрішнє сумісництво із суміщенням. Так давайте ж розставимо всі крапки над «і»! Що слід розуміти під сумісництвом, ми вже з’ясували. А що таке суміщення?

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником разом зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) у межах установленої тривалості робочого часу за основною роботою на одному й тому самому підприємстві ( ст. 105 КЗпП).

Для наочності основні фактори, що відрізняють сумісництво від суміщення, узагальнимо в таблиці.

Фактор

Внутрішнє сумісництво

Суміщення

Оформлення трудових відносин

Укладається окремий трудовий договір про роботу за сумісництвом, видається наказ (розпорядження) про прийняття на роботу за сумісництвом

Письмова згода працівника, наказ (розпорядження) керівника підприємства про покладання додаткових обов’язків в порядку суміщення професій (посад)

Посада

Працівник має право займати як однакові, так і різні посади за основним місцем роботи і за сумісництвом

Додаткова робота здійснюється за іншою професією (посадою)

Випробувальний термін

Може встановлюватися при прийнятті на роботу

Не встановлюють

Час виконання роботи, відмінної від основної

Виконує роботу за сумісництвом у вільний від основної роботи час (припустимо, з 6:00 до 9:00 він працює за сумісництвом садівником, а з 9:00 до 18:00 у того самого роботодавця на постійній основі працює прибиральником територій)

Виконує додаткові обов’язки за іншою (суміщуваною) професією (посадою) у межах робочого часу за основним місцем роботи (наприклад, з 8:00 до 17:00 суміщує роботу садівника з роботою прибиральника території)

Облік робочого часу

Ведеться окремо від обліку робочого часу за основним місцем роботи

Ведеться за основною посадою (професією)

Оплата праці

Пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку

Установлюється доплата до посадового окладу. Розмір доплати за суміщення професій (посад) зазначають у колективному договорі, іншому локальному акті роботодавця, що регулює питання оплати праці працівників

Трудова книжка

Запис про роботу за сумісництвом, за бажанням працівника, вноситься за основним місцем роботи

Не вноситься

Визначивши основні поняття, розглянемо в наступній статті, які існують обмеження
на роботу за сумісництвом.

висновки

  • Сумісництво — це виконання працівником, окрім своєї основної, іншої регулярно оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час у того самого або іншого роботодавця за наймом.

  • Сумісництво може бути внутрішнім (робота на тому самому підприємстві, де й основне місце роботи) і зовнішнім (роботодавці за основним місцем роботи і за місцем роботи за сумісництвом різні).

Теги сумісник
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі