Теми статей
Обрати теми

Студент ≠ сумісник

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Працевлаштовуємо студента. Приймати за сумісництвом чи за основним місцем роботи?

Приймати до колективу студента потрібно як основного працівника, якщо він ніде не працює за трудовим договором.

Як відомо, сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому чи іншому підприємстві за наймом*. Однак відносини між вишом і студентом не є трудовими відносинами, а тому навчання, нехай навіть і на денній формі, не є основним місцем роботи студента.

* Пункт 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Відтак, якщо студент, що навчається на денній, вечірній, заочній, екстернатній або дистанційній формі навчання, ніде не працює, то робоче місце, на яке він працевлаштується, буде його основним місцем роботи. Зауважте: такого висновку дійшов і Пленум ВСУ в п. 14 постанови від 24.12.99 р. № 13.

Отже, при прийнятті на роботу студент повинен буде надати роботодавцю трудову книжку. А якщо він працевлаштовується вперше і не має трудової книжки? У цьому випадку підприємство зобов’язане оформити йому трудову книжку протягом 5 днів із дня прийняття на роботу ( ч. 3 ст. 48 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі