Теми статей
Обрати теми

Лікарняний від сумісника: підходить тільки копія

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Працівник приніс за місцем роботи за сумісництвом оригінал лікарняного листка (на лицьовому боці зазначено місце роботи за сумісництвом). Чи можна оплатити такий лікарняний?

Можна, але треба дещо виправити. Що саме і як? Зараз розповімо.

Сумісники мають повне право на оплату днів тимчасової непрацездатності: як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок соцстраху. При цьому підставою для призначення виплат у разі роботи за сумісництвом є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105). Крім того, сумісник має надати довідку про середню заробітну плату за основним місцем роботи (п. 21 Порядку № 1266).

Виходить, що сумісник як застрахована особа має право на оплату перших п’яти днів хвороби і на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Однак у цій ситуації ті документи, які він надав, не є підставою для призначення виплат з тимчасової непрацездатності за місцем роботи за сумісництвом. Як же бути? Дуже просто.

По-перше, сумісник повинен звернутися до лікаря, який видав листок непрацездатності, з проханням виправити на його лицьовому боці місце роботи (назву підприємства та адресу). Такі виправлення підтверджуються записом «Виправленому вірити», підписом лікуючого лікаря і печаткою установи охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».

По-друге, за основним місцем роботи потрібно отримати засвідчену копію лікарняного листка (з виправленою назвою підприємства та адресою) і довідку про середню заробітну плату.

Ось тепер для оплати днів тимчасової непраце­здатності за місцем роботи за сумісництвом за таким лікарняним листком немає жодних перешкод.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі