Теми статей
Обрати теми

Роботодавець, навчи сумісника… охороні праці

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Чи потрібно організовувати для сумісників навчання з питань охорони праці?

Обов’язково! Не секрет, що працівники під час прийняття на роботу та у процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці. При цьому працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, зобов’язані проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання щороку (ст. 18 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII). Перелік таких робіт, а також детальні рекомендації щодо проведення навчання містяться в Типовому положенні № 15*.

* Типове положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, затверджене наказом Держ-
наглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15
.

Увага! Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці (ч. 6 ст. 18 згаданого Закону).

Отже, навчання з питань охорони праці за рахунок роботодавця повинні проходити всі працівники при прийнятті на роботу, при виконанні робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою, а також посадові особи, на яких покладена організація безпечного ведення робіт. При цьому сумісники в даному питанні не є винятком. На цей момент увагу роботодавців звернув Держгірпромнагляд у листі від 18.08.2014 р. № 6293/0/8-03/6/14.

Навчати сумісників питанням охорони праці — обов’язок роботодавця. Причому такі працівники проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як за їх основними професіями, так і за професіями за сумісництвом.

Особливості навчання з охорони праці сумісників рекомендуємо прописати в Положенні про проведення навчання з питань охорони праці, яке діє на підприємстві.

За порушення вимог законодавства про охорону праці посадовим особам суб’єкта господарювання та роботодавцям-підприємцям загрожує адмінштраф у розмірі від 340 до 680 грн. ( ч. 5 ст. 41 КпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі