Теми статей
Обрати теми

Благодійна допомога бійцю АТО

Клиженко Я., Ушакова Л., Хмелевська О.
Надаємо допомогу пораненому бійцю АТО (не наш працівник). Як краще у плані ПДФО-навантаження: перерахувати кошти на рахунок бійця чи через благодійну організацію?

Для відповіді на запитання принципове значення має факт присвоєння бійцю статусу учасника бойових дій в АТО. Підтверджується він посвідченням, виданим відповідно до Порядку № 413.

Якщо боєць уже має такий статус, то надана допомога не обкладається ПДФО (а також ВЗ) незалежно від суми ( п.п. «а» п.п. 165.1.54 ПКУ). Але майте на увазі, що у вас має бути в наявності копія посвідчення, а також документальне підтвердження цільового використання допомоги (лист ДФСУ від 05.11.2014 р. № 6280/6/99-99-17-03-03-15, підкатегорія 103.02 БЗ). Вважаємо, що для цього підійдуть договори, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та їх покупця (отримувача), платіжні та розрахункові документи. У формі № 1ДФ допомогу відображаєте з ознакою «169».

Якщо ж бійцю ще не присвоєно такий статус, то допомогу можна оформити як нецільову благодійну. У 2015 році сума такої допомоги в розмірі 1710 грн. (сукупно за рік) не обкладається ПДФО і ВЗ ( п.п. 170.7.3 ПКУ). А ось із суми перевищення необхідно утримати ПДФО і ВЗ. Зауважте: суму неоподатковуваної нецільової благодійної допомоги відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «169», оподатковуваної — з ознакою «126».

Перерахувати кошти благодійній організації — простіший спосіб допомогти бійцю. У цьому випадку всі обов'язки податкового агента ляжуть на плечі такої організації. Причому сума допомоги, що перераховується, не обмежена і в повному обсязі потрапить до ваших витрат. Детальніше про податкові наслідки для благодійників читайте в  «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 22, с. 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі