Теми статей
Обрати теми

Рядок 9.1 декларації з ПДВ: наростаючим підсумком чи ні

Яновська Наталія, податковий експерт
Ми звітуємо з ПДВ щомісячно, і в нас запитання щодо ряд. 9.1 декларації з ПДВ. Як його заповнювати: наростаючим підсумком, починаючи з лютого, чи помісячно?

Рядок 9.1 «Сума по операціях, дата виникнення податкових зобов’язань по яких припадає на період після 01 лютого 2015 року» треба заповнювати помісячно без наростаючого підсумку. Про це, перш за все, свідчить формула рядка. Адже його показники сформовано за один період — місяць, і цей місяць визначено в полі 02 декларації.

Мабуть, сумніви щодо наростаючого підсумку виникли через те, що значення рядка 9.1 бере участь у розрахунку показника ΣПеревищ нашої улюбленої формули «щастя» з  п. 2001.3 ПКУ*:

ΣПеревищ = Σряд. 9.1 декларації - ΣНаклВид.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

І якраз цей показник формули (ΣПеревищ) розраховується «за наростаючою», що й відображається в рядку 8 витягу — «Витяг з системи електронного адміністрування ПДВ J/F1401202».

Однак наростаючий принцип розрахунку формули не повинен викривляти дані місячної звітності. Та й у самій назві рядка 8 витягу* зазначено, що він формується за показниками декларації (у множині), тобто підсумовується за кількістю поданих звітних форм. Це саме підтверджує п9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

* Назва рядка 8 — «Загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником податку у поданих контролюючому органу податкових деклараціях з податку, суми податку, зазначеної у складених таким платником податкових накладних, заре- єстрованих в Реєстрі».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі