Теми статей
Обрати теми

Придбання за ставкою 0 %: шукаємо місце в декларації з ПДВ

Яновська Наталія, податковий експерт
Підкажіть, будь ласка, де в декларації з ПДВ відображати придбання за ставкою 0 % (міжнародні перевезення) для операцій, що оподатковуються за ставкою 20 %?

Здавалося б, такого запитання виникати не повинно з появою форми декларації з ПДВ, затвердженої наказом Мінфіну України від 23.09.2014 р. № 966*. Адже сама назва підрядка 10.1.1 свідчить про те, що в ньому повинні відображатися придбання за ставкою 0 %:

* Ось за часів попередньої форми декларації питання дійсно було відкритим. Ми тоді рекомендували для відображення рядок 11 саме через стиковку бази та податку (колонки А і Б декларації). А ось податківці навіть у ті часи розривалися між рядками 10 і 11.

 

10.1

 

підлягають оподаткуванню, придбані за:

10.1.1

 

основною ставкою та нульовою

 

Однак, як-то кажуть, практика пішла своїм шляхом. І причина тому — додаток Д5, де під розшифровку ряд. 10.1 передбачено тільки дві графи: для придбань за основною ставкою і за ставкою 7 %. Там немає окремої графи для придбань за ставкою 0 %. Причому якщо відобразити нульові придбання за графою 5 (основна ставка) додатка Д5, то програма заповнення декларації видає помилку.

Боротися з програмою — справа клопітна, тому можна скористатися рекомендаціями податківців (див. БЗ, підкатегорія 101.23): відображати придбання за ставкою 0 % у ряд. 11.1, якщо вони отримуються для оподатковуваної діяльності, у тому числі за ставкою 20 %. Тоді в Д5 такі придбання не показують. Відповідно нульові придбання для необ’єктної/неоподатковуваної або негосподарської діяльності відображаються в рядку 11.2 або 14.2 декларації з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі