Теми статей
Обрати теми

Тонкощі оплати праці у відрядженні

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Умови оплати праці працівників у відрядженні зазвичай прописують у трудовому або колективному договорі. Проте розмір такої оплати не може бути нижче середнього заробітку працівника. Це закріплено на законодавчому рівні — у ст. 121 КЗпП. Про те, як оплатити дні роботи у відрядженні, читайте в цій статті.

Працю працівника у відрядженні оплачуйте згідно з трудовим або колективним договором. При цьому врахуйте, що розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку.

Таким чином, для оплати праці працівника за період відрядження потрібно:

по-перше, визначити денний заробіток за місяць, в якому працівник перебував у відрядженні;

по-друге, розрахувати середньоденну заробітну плату працівника;

по-третє, порівняти отримані величини. Якщо денний заробіток вище середньоденної заробітної плати, то дні роботи у відрядженні оплачуйте виходячи з денного заробітку (тобто як звичайні робочі дні). У протилежній ситуації — за середньоденним заробітком.

Визначаємо денний заробіток

Денний заробіток розраховуйте в місяці, в якому працівник перебував у відрядженні, виходячи з повністю відпрацьованого місяця. Якщо працівнику встановлено годинну тарифну ставку, то її необхідно перевести в місячну. Для цього годинну тарифну ставку множимо на норму робочого часу в місяці, в якому працівник перебував у відрядженні. А якщо відряджали відрядника? У цьому випадку визначте, скільки б він заробив у місяці, в якому перебував у відрядженні, за умови виконання норми виробітку.

При розрахунку денного заробітку

ураховуйте всі складові зарплати, які працівник отримає згідно з умовами трудового або колективного договору в місяці, в якому він перебуває у відрядженні

Тобто враховуйте оклад, доплати, надбавки, премії, що не мають разового характеру, суми індексації тощо (див. лист Мінсоцполітики від 06.08.2014 р. № 1126/13/84-14). А ось разові премії, матеріальну допомогу на оздоровлення та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, нараховані в місяці перебування у відрядженні, при розрахунку денного заробітку враховувати не потрібно!

Розраховуємо середньоденну зарплату

Розрахунок середньоденної заробітної плати здійснюйте згідно з Порядком № 100 відповідно до наведеного нижче алгоритму.

1. Визначаємо період, за який проводиться обчислення середньоденної заробітної плати (далі — розрахунковий період). У загальному випадку це останні 2 календарні місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому працівник був направлений у відрядження (абзац третій п. 2 Порядку № 100). При цьому час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключаєте з розрахункового періоду.

А якщо впродовж останніх двох місяців працівник не працював (наприклад, хворів)? У цьому випадку середню зарплату обчислюєте виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо ж і впродовж цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, розрахунок середньої зарплати здійснюєте виходячи з його тарифної ставки (окладу).

Новоприйнятим працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців, середньоденну зарплату обчислюєте виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

2. Визначаємо кількість робочих днів, фактично відпрацьованих працівником у розрахунковому періоді.

3. Визначаємо виплати, які було нараховано працівникові в розрахунковому періоді та які братимуть участь у розрахунку середньоденної заробітної плати.

Перелік виплат, які беруть участь у розрахунку середньоденної заробітної плати, наведено в п. 3 Порядку № 100*. Немає місця в розрахунку середньої заробітної плати виплатам:

* Ознайомитися з ними ви можете в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 87.

— переліченим у п. 4 цього Порядку;

— нарахованим за час, протягом якого зберігався середній заробіток працівника (за час щорічної та додаткової відпусток, попереднього відрядження, час служби у зв’язку з мобілізацією тощо), і у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (абзац другий п. 4 Порядку № 100).

Усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати в тому розмірі, в якому їх нараховано. Виняток становлять квартальні премії, а також премії, нараховані за триваліший проміжок часу, які включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. При цьому у випадку, якщо число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано неповністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді (абзаци перший і другий п. 3 Порядку № 100).

Важливо! Тільки премії включають до зарплати того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю за заробітною платою. Решта виплат мають ураховуватися в тих місяцях, за які їх нараховано (див. лист Мінсоцполітики від 09.12.2011 р. № 1105/13/81-11). Так, при розрахунку середньої зарплати для визначення суми відряджень

суми донарахованої або сторнованої зарплати відносьте до тих місяців, за які проводилося коригування (у яких було допущено помилку)

І ще один важливий момент, безпосередньо пов’язаний із правильністю оплати періоду відрядження. Якщо в розрахунковому періоді або в періоді відрядження підвищувалися тарифні ставки (оклади), необхідно провести коригування середньої заробітної плати (див. п. 10 Порядку № 100). Детально про його проведення читайте у журналі «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 33, спецвипуск, с. 91.

4. Здійснюємо розрахунок середньоденної зарплати для оплати періоду відрядження працівника, використовуючи таку формулу:

ЗПдн = ЗПф : РДф,

де ЗПдн — середньоденна заробітна плата;

ЗПф — сума заробітної плати за фактично відпрацьовані працівником робочі дні протягом розрахункового періоду та інших виплат, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати та нараховані у розрахунковому періоді;

РДф — кількість робочих днів, фактично відпрацьованих у розрахунковому періоді.

Порядок розрахунку денної виплати та середньоденної зарплати для оплати періоду відрядження розглянемо на конкретному прикладі.

Приклад. Працівник перебував у відрядженні з 13 по 15 травня 2015 року. У розрахунковому періоді (березень і квітень 2015 року) нараховано зарплату в сумі 7200,00 грн. за 42 робочі дні. Оклад працівника — 3600,00 грн. Режим роботи, установлений на підприємстві, — п’ятиденний робочий тиждень.

1. Розрахуємо денну заробітну плату за травень 2015 року:

3600,00 : 18 = 200,00 (грн.),

де 18 — кількість робочих днів у травні 2015 року згідно з графіком роботи підприємства.

2. Розрахуємо середньоденну заробітну плату працівника:

7200,00 : 42 = 171,43 (грн.).

Оскільки сума денної заробітної плати (200,00 грн.) перевищує розмір середньоденної зарплати (171,43 грн.), то дні у відрядженні оплачуємо виходячи з денного заробітку працівника.

3. Визначимо суму виплат за дні відрядження:

200,00 х 3 = 600,00 (грн.).

Дійсно, розраховуючи середньоденну зарплату і денний заробіток для оплати періоду відрядження, слід урахувати безліч нюансів. Упевнені, що все зробити правильно вам допоможе ця стаття.

висновки

  • Розмір оплати праці у відрядженні не може бути нижче середнього заробітку.

  • Середній заробіток для оплати періоду відрядження розраховуйте відповідно до Порядку № 100.

  • Денний заробіток розраховуйте за місяць, в якому працівник перебував у відрядженні, виходячи з повністю відпрацьованого часу в такому місяці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі