Теми статей
Обрати теми

Як відбути у відрядження сидячи на двох стільцях

Скрипкіна Катерина, експерт з питань оплати праці
Працювати одразу на двох або навіть декількох роботах енергійній людині дуже навіть можна. Це ми вже з’ясували. А ось що робити такому активісту, якщо за одним із місць роботи його направляють у відрядження? Навіть за бажання фізично виконати свої трудові обов’язки на іншому місці роботи через перебування в іншому населеному пункті він не зможе. Не звільнятися ж урешті-решт! Напевно є якийсь вихід. Пошукаємо його разом.

Одразу ж відповімо на запитання: чи можна направляти у відрядження сумісника? Звичайно, можна, якщо в цьому є виробнича необхідність. Адже сумісник — найманий працівник, з ним укладено трудовий договір.

З працівником, у якого два місця роботи, на практиці можуть трапитися такі «відрядні» ситуації, коли направляють у відрядження:

1) з основного місця роботи;

2) з місця роботи за сумісництвом;

3) одночасно і з основного місця роботи, і з місця роботи за сумісництвом.

Чим керуватися в питаннях оформлення відрядження і збереження «відрядних» гарантій для сумісника? Запитання, як-то кажуть, цікаве… У КЗпП чітких рекомендацій немає. Залишається стара знайома Інструкція № 59.

img 1Пам’ятаємо, що її положення обов’язкові тільки для органів держвлади, підприємств, установ та організацій, які повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів. А для госпроз­рахункових підприємств ця Інструкція вже давненько має рекомендаційний характер (див. лист ДПСУ від 31.03.2012 р. № 5742/6/15-1415, листи Мінфіну від 04.05.2011 р. № 31-07230-16-25/11433, від 22.11.2011 р. № 31-07230-16-10/28802, лист Мін’юсту від 13.02.2012 р. № 54-0-2-12/7.2). Проте саме в питанні оформлення відряджень сумісників нам її рекомендації знадобляться як ніколи.

Перші дві вищезгадані «відрядні» ситуації схожі. Тому їх ми розглянемо разом.

Відрядження з одного з місць роботи

З оформленням відрядження у підприємства, яке відряджає, питань немає. Звичайно, керівник цього підприємства видає наказ про направлення працівника у відрядження.

Тепер поговоримо про гарантії. Якщо працівника відрядив для виконання службового завдання один роботодавець, такий працівник має право на збереження робочого місця і на оплату праці за період відрядження тільки на підприємстві, що відряджає. Тобто, наприклад, якщо у відрядження відправили з місця роботи за сумісництвом, то гарантії, передбачені ст. 121 КЗпП, забезпечує підприємство, в якому працівник працює за сумісництвом.

Працю працівника у відрядженні оплачуйте відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, але не нижче середнього заробітку

Для того щоб оплатити дні відрядження, необхідно порівняти суму середньоденного заробітку і денного заробітку працівника, розрахованого за місяць, в якому він перебував у відрядженні. Якщо денний заробіток виявився вище середнього, період відрядження оплачуєте виходячи із суми денного заробітку. Якщо вище середньоденна зарплата — робочі дні за період відрядження оплачуйте виходячи із середньоденного заробітку (докладніше див. на с. 24).

У табелі обліку робочого часу підприємство, що відряджає, дні відрядження працівника позначає кодом «ВД» («07»)

З першим роботодавцем, який направляє у відрядження, розібралися. А як же працівнику «пояснити» свою відсутність на робочому місці другому роботодавцю? І чи потрібно попереджати його про направлення у відрядження за іншим місцем роботи?

Пояснити причини відсутності на робочому місці працівник зобов’язаний, інакше цього місця можна просто позбутися. Але краще про відрядження з іншого місця роботи попередити роботодавця заздалегідь. Зробити це можна в усній формі з подальшим наданням підтвердних документів.

До чого «японські церемонії»? — запитаєте ви. Річ у тому, що законодавство не зобов’язує роботодавця зберігати місце роботи за період відрядження з іншого підприємства. У свою чергу, відсутність працівника на робочому місці як упродовж усього робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин вважається прогулом. А це вже одна з підстав для звільнення (п. 4 ст. 40 КЗпП). Можливо, працівника не звільнять, якщо він згодом надасть документи, що підтверджують поважну причину, через яку він був відсутній на роботі. Проте завчасне попередження убезпечить працівника від неприємного розгляду причин його відсутності на робочому місці.

Припустимо, доброчесний працівник попередив свого керівника, що відбуває у відрядження, в яке він направлений з іншого місця роботи. Виникає запитання: як оформити його відсутність на роботі? На нього люб’язно відповідає Мінсоцполітики в листі
від 23.04.2013 р. № 146/13/133-13
// «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 98.

На підставі копії наказу (розпорядження) про направлення працівника у відрядження з іншого підприємства або довідки, що підтверджує факт перебування у відрядженні, в табелі обліку робочого часу у дні відсутності працівника ставимо код «I» або «30» (інші причини нез’явлень). Жодні накази видавати не потрібно. Такий період відсутності на роботі за сумісництвом не оплачується.

Працівник з певних причин не хоче «відкривати карти» щодо свого відрядження іншому роботодавцю? Можемо запропонувати оформити:

відпустку без збереження заробітної плати. Проте підходить цей варіант тільки в тому випадку, якщо період відрядження не перевищує 15 днів. На підставі ст. 26 Закону про відпустки з відома роботодавця можна «гуляти» за свій рахунок 15 календарних днів;

щорічну відпустку. Такий варіант можливий, якщо роботодавець згоден надати працівнику оплачувану відпустку поза чергою. Там, де є графік відпусток, можуть бути проблеми. Єдиний плюс такого варіанта — працівник отримає відпускні за період відрядження з іншого підприємства.

Відрядження одночасно з двох місць роботи

І нарешті, третя ситуація, рідкісна… Працівника направляють у відрядження одразу з двох місць роботи. Тут повинні так стати зірки, щоб одразу у двох роботодавців виникла виробнича необхідність відряджати одного й того самого працівника в одне й те саме місце на один і той самий строк. У такому разі відрядження оформляють, тобто видають відповідні накази, за двома місцями роботи. Відповідно, працівнику оплачують працю за дні відрядження не нижче середнього заробітку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.

Яке підприємство в такому разі несе витрати на відрядження?

Витрати на відрядження розподіляються між підприємствами, що направляли працівника у відрядження, за угодою між ними

Наприклад, в угоді між підприємствами можна передбачити, що витрати на проживання відшкодовує одне з них, а витрати на проїзд і добові — інше.

Інформація про те, які саме витрати відшкодовуватиме працівнику кожне з підприємств, відображається в наказі про відрядження. Урахуйте: до Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, для кожного підприємства працівник додає оригінали відповідних підтвердних документів.

Якщо працівника направляють у відрядження одночасно з двох місць роботи, але при цьому угода між підприємствами відсутня, то витрати на відрядження несе кожне підприємство. Бе­зумовно, така ситуація вкрай рідкісна. По-перше, в один і той самий час у двох роботодавців має виникнути виробнича необхідність у відряджанні такого працівника. По-друге, такий працівник має приховати факт направлення у відрядження з іншого підприємства в один і той самий час.

На кожному підприємстві в табелі обліку викорис­тання робочого часу робочі дні відрядження, які мали бути відпрацьовані згідно з режимом роботи працівника,позначають кодом «ВД» («07»).

Для внутрішніх сумісників ситуація з відрядженням одразу з двох посад не характерна, однак можлива. Наприклад, якщо працівник обіймає дві посади, трудові обов’язки за якими передбачають виконання певних завдань в одному відрядженні. У такому разі потрібно видати наказ про направлення працівника у відрядження за двома посадами. Тоді працівнику оплачують працю за дні відрядження не нижче середнього заробітку за двома місцями роботи. Усі витрати на відрядження несе один роботодавець (адже сумісництво внутрішнє).

Як ви встигли переконатися, вихід зі, здавалося б, складної ситуації є. З нашими підказками все можна вирішити легко і просто.

висновки

  • Працівника, в якого два місця роботи, можуть направити у відрядження як з основного місця роботи, так і з місця роботи за сумісництвом, а також одночасно з двох підприємств.

  • Якщо працівника відрядив для виконання службового завдання один роботодавець, то в період відрядження такий працівник має право на збереження робочого місця і на оплату праці не менше середнього заробітку тільки на підприємстві, яке його відряджає.

  • Якщо працівник направлений у відрядження з основного місця роботи, то період відсутності за місцем роботи за сумісництвом в табелі обліку робочого часу позначайте як інші причини нез’явлень («I» або «30»). Факт відрядження з іншого підприємства працівник підтверджує копією відповідного наказу або довідки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі