Теми статей
Обрати теми

Дата податкових зобов’язань для зведеної ПН

Нестеренко Максим, податковий експерт
Лист ДФСУ від 08.10.2015 р. № 21400/6/99-99-19-03-02-15

висновок документа


У графі 2 зведеної ПН проставляється дата її складання

Суть проблеми, порушеної у листі, що коментується, — недолік у формі податкової накладної (ПН). Зокрема, шапка таблиці вимагає, щоби графа 2 містила дату виникнення податкових зобов’язань (ПЗ). Але тут же уточнює, що це може бути або (1) дата постачання (відвантаження), або (2) дата оплати. Тобто фактично форма передбачає, що дата виникнення ПЗ і дата складання ПН збігаються.

А от у випадку із зведеною ПН датою її складання не є ані дата відвантаження, ані дата оплати ( п. 201.4 ПКУ). Податківці у листі, що коментується, цілком доречно посилаються на п. 18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957, де, власне, і прописано, що для зведених ПН у графі 2 проставляється дата складання ПН. Але було б краще, якби застереження про це було також безпосередньо у формі ПН.

Додамо лишень, що зазначений принцип стосується не тільки тих зведених ПН, які складаються на безперервні чи ритмічні постачання. Так само заповнюються також зведені ПН, складені згідно з п. 198.5 ПКУ. Докладно про ці накладні читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 82, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі