Теми статей
Обрати теми

Нюанси індексації для прийнятих у вересні

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України
У вересні 2015 року у зв’язку із законодавчим збільшенням розміру мінімальної заробітної плати збільшено посадові оклади всіх працівників підприємства. Чи буде цей місяць базовим для працівників, прийнятих на роботу (не за переведенням) у вересні 2015 року? Як бути підприємствам, де оклади «підтягнули» до нового розміру мінзарплати тільки тим, у кого вони виявилися менше нової «мінімалки»? А якщо госпрозрахункове підприємство у вересні 2015 року не підвищує оклади? Як діяти з «новачками» у такому місяці?

У загальному випадку для індексації заробітної плати «новачків» застосовують спеціальну норму — абзац третій п. 101 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Нею встановлено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації зарплати прийнятих працівників здійснюють з місяця прийняття працівника на роботу. Тому величину приросту індексу визначаємо з урахуванням індексу інфляції місяця прийняття на роботу. Такий підхід застосовують в усіх місяцях, коли не відбувається підвищення посадових окладів у зв’язку із законодавчим збільшенням мінзарплати.

Водночас, слід ураховувати й норму абзацу першого п. 5 Порядку № 1078. Так, у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим.

Якщо в результаті підвищення розмірів мінімальних соцгарантій (мінзарплати) не відбувається збільшення грошового доходу (виплат, що є об’єктами індексації згідно з п. 2 Порядку № 1078), то базовий місяць не змінюється ( абзац другий п. 5 Порядку № 1078).

Місяць, в якому збільшується посадовий оклад працівника, — завжди базовий. Тому якщо в результаті законодавчого підвищення мінзарплати відбувається збільшення окладів за посадами на підприємстві — такий місяць буде базовим як для працівників, які на момент підвищення посадових окладів працюють на підприємстві, так і для працівників, прийнятих на роботу цього місяця.

Отже, вересень 2015 року (місяць законодавчого підвищення мінзарплати) є базовим місяцем і для працюючих, і для «новачків», прийнятих цього місяця для посад, оклади за якими встановлено на рівні «мінімалки» (нові розміри мінзарплати згідно із Законом України від 17.09.2015 р. № 704-VІІІ).

Якщо у вересні 2015 року госпрозрахункове підприємство підвищує посадові оклади всіх працівників (запроваджує нову схему посадових окладів, розраховану виходячи з нового розміру мінзарплати) — цей місяць також буде базовим і для працюючих, і для прийнятих цього місяця працівників.

В усіх інших місяцях (коли не підвищуються посадові оклади працівників у зв’язку зі зростанням «мінімалки») для «новачків» застосовують абзац третій п. 101 Порядку № 1078. Наприклад, для працівників, прийнятих у жовтні 2015 року, індекс споживчих цін наростаючим підсумком розраховують з місяця прийняття (тобто з урахуванням індексу інфляції жовтня 2015 року). Для визначення права на поточну індексацію у щомісячній таблиці для них орієнтуються на місяць, що передує місяцю прийняття працівника на роботу (у цьому випадку — орієнтиром буде вересень 2015 року).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі