Теми статей
Обрати теми

Ремонт-поліпшення: відображаємо в обліку орендодавця

Максим Нестеренко, податковий експерт
У попередніх статтях ви могли ознайомитися з обліком ремонтів і поліпшень орендованого майна в орендаря. Але не слід також забувати і про орендодавця. І хоча в нього немає таких складних облікових нюансів, як у орендаря, проте варто приділити обліку у нього окрему статтю.

Перш ніж говорити власне про ремонти чи поліпшення, запам’ятаймо одну річ. У випадку операційної оренди об’єкта він фізично передається від орендодавця орендарю. Але обліковуватися об’єкт оренди продовжує на балансі орендодавця. Він же нараховує амортизацію за цим об’єктом ( п. 16 П(С)БО 14).

Розглянемо тепер можливі конфігурації в обліку орендодавця у тому випадку, коли орендар ремонтував чи поліпшував майно, передане йому орендодавцем.

Поліпшення без компенсації витрат

У цьому випадку орендар фактично задарма отримує у свою власність разом з поверненим об’єктом ще і його поліпшення, які збільшують економічні вигоди від використання зазначеного активу.

Передані орендарем поліпшення орендодавець оприбутковує за справедливою вартістю

Обліковуються такі поліпшення як безоплатно отримані необоротні активи (Дт 15 — Кт 424).

Згодом після введення повернутого об’єкта оренди до штатної експлуатації сума зазначених поліпшень включиться до складу первісної вартості об’єкта (Дт 10 — Кт 15). У міру нарахування амортизації на поліпшений об’єкт орендодавець одночасно визнаватиме інший дохід (Дт 424 — Кт 745).

Якщо орендодавець є високодохідним платником, йому у цьому випадку доцільно подбати, аби сума бухгалтерської амортизації збігалася з нарахованою згідно з п. 138.3 ПКУ. Бо ж дохід для цілей обкладення податком на прибуток у будь-якому випадку буде визначатися виходячи з бухгалтерського доходу, врахованого у фінрезультаті. А от витрати за цією операцією, враховані у фінрезультаті, доведеться ще й піддати «амортизаційним» коригуванням згідно з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. І якщо у вас сума «податкової» амортизації буде менше, ніж за даними бухобліку, фінрезультат до оподаткування у вас збільшиться.

Проілюструємо зазначений принцип обліку на прикладі.

Приклад 1. Орендар поліпшив надані йому в оренду звукові колонки на суму 2500 грн. (без ПДВ.). Справедлива вартість поліпшень на момент повернення колонок — 1500 грн. Орендодавець зазначені витрати не компенсував. Орендар повертає колонки орендодавцеві.

Орендодавець не компенсує витрати орендаря

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

1

Відображено безоплатно отримані від орендаря поліпшення колонок

152

424

1500

2

Збільшено первісну вартість колонок на суму одержаних поліпшень

104

152

1500

3

Нараховано амортизацію колонок (сума умовна)

92

131

200

4

Нараховано інший дохід у сумі, пропорційній сумі нарахованої амортизації (сума умовна)

424

745

100*

* Пропорційно нарахованій сумі амортизації.

Поліпшення з компенсацією витрат

Компенсуючи витрати орендаря на поліпшення свого майна, орендодавець фактично придбаває ці поліпшення. Оскільки він компенсує витрати орендаря, орендар виходить «у нуль», і поліпшення фактично відбувається за рахунок орендодавця.

Відтак виглядає цілком логічним, що поліпшення, здійснені орендарем і компенсовані орендодавцем, в орендодавця відображаються як поліпшення майна, переданого ним в оренду

В обліку це відображається так, ніби орендодавець сам ці поліпшення здійснив ( п. 14 П(С)БО 7). Принцип обліку такого «придбання поліпшень» орендодавцем буде однаковий для обох варіантів, наведених у попередній статті. Як для того випадку, коли орендодавець компенсує витрати орендаря безпосередньо після їх здійснення, так і у випадку, коли такі витрати компенсуються лише після того, як орендар поверне об’єкт оренди.

Щодо податковоприбуткового обліку слід пам’ятати наступне. Протягом усього строку оренди об’єкт такої оренди продовжує обліковуватися на балансі орендодавця та амортизуватися у нього. Відповідно, якщо орендодавець є високодохідним платником, він буде здійснювати «амортизаційні» коригування ( пп. 138.1 і 138.2 ПКУ).

Із ПДВ-обліком ніяких питань виникнути не повинно. Якщо орендар виставляє рахунок на компенсацію витрат з ПДВ — відображаємо податковий кредит. Певна річ, якщо все гаразд із податковою накладною.

Розглянемо на прикладі, як обліковується в орендодавця поліпшення орендарем його майна у тому випадку, коли орендодавець компенсує зазначені витрати орендаря.

Приклад 2. Орендар здійснив поліпшення орендованої будівлі на суму 14400 грн. (у тому числі ПДВ — 2400 грн.). За договором поліпшення відразу передаються на баланс орендодавця і компенсуються.

Орендодавець компенсує витрати орендаря

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

1

Перераховано орендареві суму компенсації

371

311

14400

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (за зареєстрованою податковою накладною)

641

644

2400

3

Отримано від орендаря поліпшення разом із повернутою будівлею

151

631

12000

4

Списано податковий кредит з ПДВ

644

631

2400

5

Здійснено залік заборгованостей

631

371

14400

6

Враховано суму переданих поліпшень у первісній вартості будівлі

103

151

12000

Як бачите, орендодавцю розібратися з обліком ремонтів і поліпшень орендованого майна дещо простіше, ніж орендарю. Але навіть якщо у вас і виникали якісь запитання, можемо бути впевнені, що ви знайшли на них
відповіді.

висновки

  • Протягом усього строку оренди орендований об’єкт обліковується на балансі орендодавця і в нього амортизується.

  • Поліпшення об’єкта оренди без компенсації орендодавцем таких витрат відображається в обліку орендодавця збільшенням капінвестицій з одночасним збільшенням капіталу (Дт 152 — Кт 424).

  • Якщо орендодавець компенсує витрати орендаря на поліпшення об’єкта оренди, він відображає це в обліку як придбання поліпшень (Дт 152 — Кт 631).

Теги оренда
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі