Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник і мінімальна сума орендного платежу

Ольга Ольховик, податковий експерт
Я — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку. Отримую дохід від надання нерухомості в оренду. Чи потрібно мені при визначенні бази оподаткування застосовувати мінімальну суму орендного платежу? (м. Кіровоград)

Ні, застосовувати мінімальну суму орендного платежу при визначенні бази обкладення єдиним податком фізичній особі — підприємцю не потрібно.

Хоча слід зазначити, що БЗ у розділі 107.12 містить неоднозначне роз’яснення. У ньому податківці роблять висновок про те, що платник єдиного податку при визначенні доходу повинен ураховувати розмір мінімальної суми орендного платежу, установлений згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1253 «Про затвердження методики визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб» (далі — Методика № 1253).

Проте це роз’яснення йде врозріз з нормами ПКУ. І ось чому.

У ПКУ ми зустрічаємо згадку про мінімальний орендний платіж тільки у ст. 170, що регулює правила обкладення податком на доходи фізичних осіб.

Згідно з п.п. 165.1.36 ПКУ, дохід фізичної особи — підприємця, з якого сплачується єдиний податок, не включається до оподатковуваних доходів згідно з розділом IV ПКУ. Згідно з пп. 2 п. 297.1. ПКУ платник єдиного податку звільняється від сплати податку на доходи фізичних осіб. Крім того, п. 292.9 ПКУ встановлює, що доходи фізичної особи — платника єдиного податку, отримані в результаті здійснення господарської діяльності, з яких сплачено єдиний податок, не включаються до оподатковуваного доходу згідно з правилами розділу IV ПКУ. Тому підприємець, який сплачує єдиний податок, не повинен застосовувати норми розділу IV ПКУ, а відповідно й ураховувати при визначенні доходу мінімальну суму орендного платежу.

Інша справа, що слід звернути увагу на види діяльності, зареєстровані орендодавцем. Адже, якщо здавання нерухомості в оренду не включено ані до переліку зареєстрованих в ЄДРПОУ видів діяльності, ані до единоподаткових видів діяльності, то доходи повинні обкладатися податком на доходи фізичних осіб за загальними правилами, установленими розділом IV ПКУ. Орендар у такому разі виступає податковим агентом (якщо тільки сам не є фізичною особою) щодо орендодавця, і при визначенні суми доходу повинен використовувати мінімальну суму орендного платежу, розраховану відповідно до Методики № 1253. Якщо ж орендар є фізичною особою і, відповідно, не є податковим агентом щодо орендодавця ( п.п.170.1.5 ПКУ), орендодавець є відповідальним за нарахування і сплату ПДФО, проте норми Методики № 1253 при розрахунку оподатковуваного доходу не застосовує (оскільки і п.п. 170.1.2 ПКУ, і Методика № 1253 передбачають обов’язок застосування мінімального орендного платежу виключно орендарями).

Теги оренда
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі