Теми статей
Обрати теми

Оренда майна: ВЗ + ПДФО... і нова ознака доходу!

Ірина Ярошенко, експерт з питань оплати праці
Підприємство орендує у фізичних осіб склад та автомобіль. Чи потрібно з орендної плати крім ПДФО утримувати й ВЗ? Як відобразити оренду в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? (м. Херсон)

Так, орендна плата обкладається ВЗ і ПДФО. Зараз із цього приводу вже немає жодних сумнівів.

Нагадаємо, що наразі об’єкти обкладення ВЗ і ПДФО практично збігаються ( п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Про відмінності ми говорили в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 24, с. 20. Так, під обкладення ПДФО, а отже і ВЗ, потрапили доходи, перелічені в п. 164.2 ПКУ, зокрема:

— суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку згідно з умовами цивільно-правового договору ( п.п. 164.2.2 ПКУ). Сюди відносять доходи від оренди рухомого майна;

— дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та користування), визначений у порядку, установленому п. 170.1 ПКУ ( п.п. 164.2.5 ПКУ). А це «чистої води» оренда нерухомості.

Звідси висновок: орендна плата обкладається ПДФО і ВЗ.

Та й від податківців приємних сюрпризів не було. У консультації з розділу 132.02 БЗ вони підтверджують, що сума орендної плати, яка виплачується за договором оренди рухомого (нерухомого) майна, підлягає обкладенню ВЗ на загальних підставах. Нагадуємо, що ставка збору фіксована — 1,5 % незалежно від суми доходу.

Майте на увазі, що підприємство в цьому випадку виступає податковим агентом і на нього покладено обов’язок утримати та перерахувати ПДФО і ВЗ. Перераховуєте платежі до бюджету безпосередньо при виплаті доходу, а якщо виплачували орендну плату готівкою з каси — протягом банківського дня, що настає за днем виплати.

Орендна плата не обкладається ЄСВ

Так, одна частина вашого питання закрита. Тепер черга Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

З орендою нерухомості все просто — для відображення доходу від такої операції передбачено ознаку «106». А ось з орендою рухомого майна «накладочка вийшла».

З незапам’ятних часів підприємства-орендарі відображали такий дохід з ознакою «102». Аргументи були прості: спеціальної ознаки під «рухому оренду» немає, при цьому оренда — це договір цивільно-правового характеру. З усього переліку ознак підходила ознака «102». Та й податківці з цим погоджувалися.

Але! З червня 2015 року все стало догори дриґом. Тепер у консультаціях з розділів 103.22 і 103.25 БЗ красується такий висновок: дохід фізособи за оренду рухомого майна (у тому числі транспортних засобів) відображається в розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «127». Будьте пильні!

Також не забувайте, що суми орендної плати та утриманого з неї ВЗ потрібно показати в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у складі загальних сум.

Теги оренда
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі