Теми статей
Обрати теми

Дохід від оренди для неприбуткових організацій

Ольга Ольховик, податковий експерт
Чи має право неприбуткова організація здавати приміщення в оренду? Чи слід обкладати отриману орендну плату податком на прибуток? (м. Суми)

Неприбуткова організація має право здавати приміщення в оренду. Дохід, отриманий від такої діяльності, не підлягає обкладенню податком на прибуток, якщо використовується на фінансування статутної діяльності неприбуткової організації.

ЦКУ не забороняє неприбутковим організаціям, крім своєї основної «неприбуткової» діяльності, здійснювати і іншу діяльність, якщо ця діяльність відповідає цілям, для яких вони були створені, і сприяє їх досягненню ( ст. 86 ЦКУ). Також необхідно керуватися нормами Закону, що регулює діяльність неприбуткової організації (наприклад, Закон України «Про об’єднання громадян» від 22.03.2012 р. № 4572-VI, або Закон України «Про благодійну діяльність і благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI тощо). Крім того, неприбутковій організації слід передбачити можливість здійснення конкретної діяльності, у цьому випадку — надання майна у оренду, у Статуті.

Відповідно до п.п. 14.1.121 ПКУ неприбутковими організаціями визнаються ті неприбуткові організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до п. 133.4 ПКУ.

Підпункт 133.4.1 ПКУ встановлює перелік вимог, які одночасно мають бути виконані неприбутковою організацією для визнання її такою:

— створена та зареєстрована в порядку, передбаченому законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

— установчі документи містять заборону розподілу отриманих доходів або їх частини серед засновників, членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

— установчі документи передбачають передачу активів одній або декільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету в разі припинення юридичної особи;

— внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Згідно з п.п. 133.4.2 ПКУ доходи неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування витрат на утримання такої неприбуткової організації, реалізацію мети та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Як бачимо, ПКУ також не обмежує види діяльності, від яких неприбуткова організація може отримувати дохід, а обмежує тільки напрям його використання. Тому якщо неприбуткова організація відповідає всім вимогам, викладеним у п.п. 133.4.1 ПКУ, і використовує отримані від оренди доходи відповідно до вимог п.п. 133.4.2 ПКУ, такий дохід не підлягає обкладенню податком на прибуток. Таку позицію підтримують і податківці (див. листи ДФСУ
від 08.10.2015 р. № 21365/6/99-99-19-02-02-15
та від 22.09.2015 р. № 20075/6/99-95-42-03-15).

Слід зазначити, що в разі нецільового використання отриманих доходів неприбуткова організація у строк, передбачений для місячного звітного податкового періоду, має подати звіт про використання доходів неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому було здійснено порушення, і визначити суму самостійно нарахованого зобов’язання з податку на прибуток. Таке зобов’язання визначається виходячи з суми нецільового використання. Неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій ( п.п. 133.4.3 ПКУ).

З першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому здійснено порушення, неприбуткова організація має подавати звітність та сплачувати податок на прибуток відповідно до вимог абз. 2, 3 п.п. 133.4.3 ПКУ. Аналогічну відповідь містить і БЗ у розділі 102.05.

Теги оренда
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі