Теми статей
Обрати теми

Юрособи-«спрощенці» і земельний податок: чи скоро запанує справедливість?

Ігор Хмелевський, податковий експерт
Лист ДФСУ від 30.09.2015 р. № 20744/6/99-99-15-03-01-15
05
  • висновок документа


    Єдиноподатник не є платником земельного податку за земельну ділянку під нежилим приміщенням (його частиною), якщо така ділянка цим платником використовується виключно для здійснення госпдіяльності

    img 1

    Для песиміста склянка завжди наполовину порожня, для оптиміста — наполовину повна. Ми — оптимісти! ☺ Тому висновок листа, що коментується (і його брата-близнюка* — листа ДФСУ від 29.09.2015 р. № 20635/6/99-99-15-03-01-15) схильні сприймати зі стриманим оптимізмом.

    * Хоча якщо придивитися, то відмінності є . Другий лист призначено єдиннику — орендодавцю нежилого приміщення в багатоквартирному жилому будинку ( див. п. 287.8 ПКУ), а перший — єдиннику — орендодавцю «звичайного» нежилого приміщення (див. п. 287.6 ПКУ). Принципова різниця між ними — момент, з якого слід починати сплачувати земподаток, але тут цей нюанс ми опустимо.

    Ну насправді! Скільки можна, оперуючи одними й тими самими аргументами в одній і тій самій ситуації, єдиноподатникам-«фізикам» говорити «так», а єдиноподатникам-«юрикам» — «ні»?!! Може, час уже відновити рівність усіх платників перед законом, задекларовану п.п. 4.1.2 ПКУ**?

    ** Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

    А що маємо наразі? Беззастережне звільнення від сплати земельного податку в разі передачі власної нерухомості в оренду («освячене» свого часу Узагальнюючою податковою консультацією***) — для перших. І повна обструкція з того ж питання — для других. ☹

    *** Затвердженою наказом ДПСУ від 23.11.2012 р. № 1051 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 97, с. 26).

    Причому незважаючи на те, що зазначене звільнення встановлено п.п. 4 п. 297.1 ПКУ і для тих і для інших без жодних дискримінаційних умов. Єдине, що БУДЬ-ЯКИЙ (!) платник єдиного податку повинен зробити для його застосування — використовувати земельні ділянки для здійснення господарської діяльності.

    Але довести фіскалам, що передача в оренду нерухомості нерозривно пов’язана з використанням відповідної ділянки землі, розташованої під об’єктом нерухомості, що передається, у госпдіяльності орендодавця-єдиноподатника, досі виходило не більш, як наполовину. У тому сенсі, що ДФСУ охоче чує ці докази і навіть сама використовує їх щодо ФОП на єдиному податку. Але стосовно юросіб-єдиноподатників залишається абсолютно непохитною: земельна ділянка під нерухомістю юрособи-орендодавця не використовується нею у господарській діяльності (див. БЗ 112.01, а також «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2015, № 1, с. 55 і «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2015, № 15, с. 45).

    Листи, про які ми сьогодні говоримо, не містять настільки відвертого безглуздя — і вже цим вони нам приємні. Одразу хочеться думати, що подібне більше не повториться, а єдиноподатники-«юрики» знайдуть нарешті справедливість.

    Ну а хто втомився чекати, сміливо звертайтеся до суду — судова практика, що склалася на сьогодні, повністю на боці платників податків. Підтверджують це постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 26.12.2012 р. у справі № 2а-7785/12/2670, ухвала Одеського апеляційного адміністративного суду від 18.03.2014 р. у справі № 2а-5193/12/2170 і від 03.12.2014 р. у справі № 815/7265/13-а, постанова Одеського окружного адміністративного суду від 24.06.2014 р. у справі № 815/7265/13-а та чимало інших.

    Зверніть увагу на дати — знайти схожі рішення, але свіжіші, тобто хоча б за останній рік-півтора, нам не вдалося. Невже юрособи, які здають на спрощеній системі нерухомість в оренду, змирилися зі своєю незавидною долею, даруйте, цапа-відбувайла і соромляться навіть звернутися до суду? І податківці, до речі, у цей період нічим особливим не вирізнилися (якщо не брати до уваги зазначені вище традиційні роз’яснення).

    Чи, можливо, це було затишшя перед бурею? А сьогоднішні листи — це перші боязкі крапельки дощу, за якими піде справжня злива, що змиє накопичене нерозуміння між податківцями і платниками податків? От було б чудово!

    Хоча все одно проблем із правозастосуванням п.п. 4 п. 297.1 ПКУ залишиться вагон і маленький візочок. Ну ось, наприклад, така: податківці наполегливо чіпляються за те, що для звільнення від земельного податку землю спочатку потрібно в установленому порядку отримати у власність (постійне користування). Проте власнику нежилого приміщення в багатоквартирному житловому будинку зробити це апріорі неможливо (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 62, с. 10). Та й можливість оформлення окремої земельної ділянки кожному власнику приміщення в нежилих будівлях теж під питанням. Виходить, такі єдиноподатники в будь-якому разі повинні сплачувати земельний податок?..

    На нашу думку, не повинні. Так само вважають і суди — п.п. 4 п. 297.1 ПКУ не пов’язує звільнення платників єдиного податку від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку з титулом володіння земельною ділянкою (див. наприклад, ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 18.03.2014 р. у справі № 826/17213/13-а). Час уже фіскалам теж потихеньку починати дрейфувати у бік справедливості та здорового глузду в цьому питанні. Але це, напевно, ми забагато хочемо. Спочатку б дочекатися їх чіткої позиції для юросіб-спрощенців у цілому, а потім уже можна буде рухатися далі.

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі