Теми статей
Обрати теми

Мінбаза обкладення ПДВ: сільгоспнюанси

Анатолій Бобро, податковий експерт
Поговоримо про особливості виконання аграріями вимоги ПКУ щодо мінімальної бази обкладення ПДВ у контексті постачання власне вирощеної сільгосппродукції ще до визначення її фактичної собівартості.

img 1

«Універсальність» ПКУ

Те, що виписані законодавцями норми ПКУ здебільшого орієнтовані на загальну аудиторію платників податків, загальновідомо. За такої «універсальності» кодексних норм у специфічних платників, до яких відносяться і сільгосппідприємства, іноді виникають об’єктивні труднощі з дотриманням тієї чи іншої вимоги ПКУ.

Так і в даному випадку. Якщо з «ціновим» орієнтиром (щодо придбаних зі сторони товарів/послуг та необоротних активів) все більш-менш зрозуміло, то відносно «собівартісної» межі (щодо самостійно виготовлених товарів/послуг) запитань чимало. На них і будемо далі зосереджувати нашу увагу. За відсутності в п. 188.1 ПКУ уточнення, яка собівартість мається на увазі, доводиться лише гадати, що за нижнє обмеження бази обкладання ПДВ приймається виробнича собівартість. Такої позиції дотримуються і податківці (лист ДФСУ від 07.04.2015 р. № 12082/7/99-99-19-03-02-17).

П(С)БО 30: правила оцінки, а не визначення собівартості

Говорячи про сільгоспнюанси мінбази ПДВ, звичайно, не можна оминути увагою П(С)БО 30, яким визначено методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про біологічні активи і про одержані в процесі їх біологічних перетворень додаткові біоактиви й сільгосппродукцію. Зокрема, відзначимо, що п. 12 П(С)БО 30 встановлено два методи оцінки сільгосппродукції при її первісному визнанні:

— або за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу,

— або за виробничою собівартістю відповідно до П(С)БО 16.

Ще раз акцентуємо: П(С)БО 30 встановлено правила оцінки, а не визначення собівартості. За відповіддю на запитання виробничої собівартості треба звертатись знову ж таки до «витратного» П(С)БО 16.

Оскільки п. 188.1 ПКУ говорить про собівартість, то оцінка за справедливою вартістю не може слугувати орієнтиром для розрахунку мінбази ПДВ

Тобто треба порівнювати договірну ціну з виробничою собівартістю.

Фактична собівартість у цілому за рік: як бути

Нарешті на особливий порядок визначення сільгосппідприємствами фактичної собівартості відреагували й податківці. У листі ДФСУ від 28.09.2015 р. № 20539/6/99-99-19-03-02-15 відзначено, зокрема, наступне.

Відповідно до п. 6.1 Методрекомендацій № 132 фактична собівартість продукції (робіт та послуг) у сільгосппідприємствах розраховується в цілому за рік, крім продукції (робіт, послуг) допоміжних виробництв, фактична собівартість яких визначається щомісяця. Крім того, визначено, що продукція власного виробництва поточного року відноситься на витрати за плановою собівартістю з коригуванням її в кінці року до рівня фактичних витрат (п. 5.3 Методрекомендацій № 132).

Що ж пропонують податківці за цих умов у контексті п. 188.1 ПКУ? Якщо коротко, то підхід до планової собівартості аналогічний підходу до фактичної. Звісно, такий підхід не порадує аграріїв. Оскільки застосування в обліку планової собівартості — це, так би мовити, тимчасовий порядок, що ніяк не підміняє визначення фактичної, то виходить, що «гра» з мінбазою «задвоюється» двоетапністю. За словами податківців, це має бути так.

Якщо договірна вартість менша, ніж планова собівартість, платник додатково складає податкову накладну (ПН) на суму перевищення планової собівартості продукції над її договірною вартістю (з типом причини «17»), яка підлягає реєстрації в ЄРПН.

Після визначення фактичної собівартості податкові зобов’язання мають бути уточнені шляхом складання розрахунку коригування (далі — РК) до податкових накладних, які були складені з типом причини «17» (на суму перевищення планової собівартості над договірною):

— у бік збільшення — на суму перевищення фактичної собівартості над плановою;

— у бік зменшення — тобто на суму перевищення планової собівартості над фактичною.

У графі «Причина коригування» такого РК слід зазначити: «Розрахунок фактичної собівартості сільськогосподарської продукції».

У протилежній ситуації, тобто якщо:

планову собівартість платник не обраховує (по правді кажучи, ці слова податківців напрочуд дивні, адже в практиці господарювання це навряд чи можливе)

— або договірна вартість перевищує планову собівартість, а фактична перевищує договірну,

то на дату розрахунку фактичної собівартості необхідно скласти ПН на суму перевищення фактичної собівартості над договірною вартістю з типом причини «17», зареєструвати її в ЄРПН та збільшити ПЗ — податкові зобов’язання на зазначену суму.

ПЗ з «перевищення»: бюджетні чи спецрежимні?

У згаданому вище листі № 20539 податківці стверджують: ПН, складені на суму перевищення собівартості (планової/фактичної) над договірною вартістю поставленої сільгосппродукції власного виробництва, включаються до складу ПЗ з ПДВ та відображаються в декларації за розрахунками з бюджетом.

З цим висновком ми погодитись категорично не можемо. Причому, зверніть увагу, в листі № 20539 відсутнє пояснення такої фіскальної позиції. А тому згадаємо три пояснення, озвучені податківцями раніше, адже така їх позиція не в новину.

Судячи з усього, в якості мотивів відображення ПН з «перевищення» в загальній декларації податківці вважають, що вони:

1) не є ПН на поставку сільгосппродукції покупцю;

2) не пов’язані з коригуванням ПК у спецрежимній декларації.

На наш погляд, такі пояснення, м’яко кажучи, дивні. Якщо ПК залишається в спецдекларації, то чому ПЗ нелогічно, проти здорового глузду мають бути в загальній декларації? До іншого повернемось трохи пізніше.

Третє пояснення фіскальної думки податківців знаходимо в БЗ 101.24. За їх словами, вона витікає з норм Порядку № 966, а саме:

п. 5 розд. I, яким встановлено, що до спецдекларації включаються лише ті операції, які стосуються спецрежиму;

абзацу третього п.п. 2 п. 3 розд. V: у ряд. 1.1 спецдекларації вказуються виключно операції з постачання сільгосппідприємством вироблених/наданих сільгосптоварів/послуг на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах.

Що характерно: керуючись цими ж нормами, ми стверджуємо якраз зворотне: ПЗ з «перевищення» мають пільговий характер як «операції, що стосуються спецрежиму».

На жаль, податківці фіскальний висновок «ліплять» з окремих фрагментів абзацу третього п.п. 2 п. 3 розд. V Порядку № 966 та абзацу першого п 188.1 ПКУ, «вирваних» з контексту. Спецрежимність сільгосптоварів/послуг контролери тлумачать з умовою — «виходячи з їх договірної ціни».

З цим погодитись ніяк не можемо, адже таке, по суті, обмеження законодавчо не встановлено. Пам’ятайте: згідно із спецрежимом оподаткування сума ПДВ, нарахована сільгосппідприємством на вартість поставлених ним сільгосптоварів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільгосппідприємства <...> ( п. 209.2 ПКУ).

Акцентуємо: у розпорядженні аграріїв має залишатись ПДВ, нарахований на вартість (!) поставлених товарів/послуг, а не «виходячи з їх договірної ціни»

Різниці між цими поняттями податківці в упор не бачать чи, скоріше за все, не хочуть бачити. І це при тому, що про визначення вартості за собівартістю йдеться в бухстандартах.

А тепер повернемось до того аргументу, мовляв, ПН з «перевищення» не пов’язана з поставками сільгосппродукції. В унісон словам податківців, проте цілком успішно стверджуємо «дзеркальне»: така ПН не є і ПН на поставку НЕсільгосппродукції.

Наша позиція однозначна: ПЗ з «перевищення» мають враховуватись у спецрежимній декларації.

висновки

  • Для сільгосппідприємств «гра» з мінбазою обкладення ПДВ «задвоюється» двоетапністю: протягом року — щодо планової собівартості, у цілому за рік — фактичної.

  • Податківці продовжують відстоювати фіскальну позицію, що ПН з перевищення собівартості (планової/фактичної) над договірною вартістю власної сільгосппродукції відображаються в загальній декларації.

  • Нехтування контролерами очевидного зв’язку ПН з «перевищення» із спецрежимною діяльністю та переведення пільгового ПЗ на бюджетне спрямування вважаємо неправомірним.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі