№91

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2015/№ 91 Інші номери журналу ›
  • Слово редактора: Як здати звіт без головного болю
  • Мінбаза ПДВ: що це і коли застосовується Важко повірити, але нижня планка для нарахування ПДВ в її новій редакції «живе» менше року. За всіма перипетіями електронних рахунків і реєстрації податкових накладних тема мінбази незаслужено залишилася збоку. А даремно. Існує низка операцій, коли при нарахуванні ПДВ доведеться орієнтуватися на цей мінімум. Більше того, в деяких випадках визначити його не так і просто. Сьогоднішній тематичний номер повністю присвячено визначенню мінімальної бази ПДВ. А почнемо з найважливішого — як і коли вона застосовується.
  • Мінбаза для товарів Ну а тепер давайте перейдемо до конкретних ситуацій. З’ясуємо, як визначати мінбазу в різних випадках. Почнемо з найбільш ходових цінностей — товарів.
  • Мінбаза для необоротних активів Тепер перейдемо до «соліднішого» майна — необоротних активів. Розглянемо, як правило мінбази працює для них.
  • Мінбаза для готової продукції/послуг Ну а зараз поговоримо про собівартість — самостійно виготовлені товари та послуги. Яка мінбаза встановлена для них? Давайте розбиратися.
  • Оренда нерухомості та мінбаза Така популярна операція, як оренда, завжди викликала підвищену цікавість. Це й не дивно, адже з нею стикається чи не кожен суб’єкт господарювання. Та й питань вона викликає чимало. Свої тонкощі є і при визначенні мінбази для орендних операцій.
  • Мінбаза обкладення ПДВ: сільгоспнюанси Поговоримо про особливості виконання аграріями вимоги ПКУ щодо мінімальної бази обкладення ПДВ у контексті постачання власне вирощеної сільгосппродукції ще до визначення її фактичної собівартості.
  • «Ударимо ПДВ по демпінгових постачаннях!» (як податківці викривлено застосовують мінбазу) Уже ні для кого не секрет, що фіскали незаконним способом намагаються обкладати ПДВ за ставкою 20 % суму різниці між ціною придбання (або собівартістю) і ціною постачання товарів/послуг, що обкладаються ПДВ за нульовою ставкою. Про такі підступи на практиці ми вже сповіщали читачів («Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 82, с. 21). Сьогодні ми ще раз звернемося до цієї проблеми, бо вона не тільки чітко вписується в «мінбазно-ПДВшну» тематику цього випуску, а й має важливе судове продовження.
  • Податкова накладна на суму перевищення: алгоритм заповнення З тим, що таке мінбаза ПДВ, ми вже розібралися. Саме час розібратися з правилами заповнення податкової накладної, складеної на суму перевищення.
  • Топовий клич фіскалів: «Усе — з дебету 44-го!» (відображення «мінбазового» ПДВ у бухобліку) Як це буває в Одесі. З цього чорноморського міста до нас звернулися стосовно такої ситуації. Згідно з п. 188.1 ПКУ підприємством був додатково сплачений ПДВ з різниці між ціною придбання і ціною продажу реалізованих у збиток товарів. У податковій інспекції попередили: якщо підприємство на суму цього «наднормативного» ПДВ зменшить податок на прибуток, то його оштрафують. На думку фіскалів, такий ПДВ слід нараховувати в бухобліку за рахунок власних коштів — з Д-та рахунка 44!?. Оскільки подібні «заяви» звучать від фіскалів не тільки в Одесі, то пошукаємо відповідь на запитання, наскільки правомірні такі твердження?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі