Теми статей
Обрати теми

Персональні знижки та персональні дані: чи є зв’язок?

Лілія Ушакова, податковий експерт
Лист ДФСУ від 22.10.2015 р. № 22297/6/99-99-17-03-03-15

висновок документа


Сума знижки включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку тільки в разі, якщо ця знижка має індивідуальний (персональний) характер

Якими тільки знижками не намагаються заманити покупця наші продавці! І рекламні, і сезонні, і передсвяткові, і знижки вихідного дня… А ще ж є дисконтні знижки! Ними користуються власники дисконтних пластикових карток.

Дисконтні знижки можуть бути фіксованими (з чітко встановленим розміром знижки у відсотковому вираженні) або накопичувальними (розмір знижки визначається загальною сумою сплачених грошей або кількістю покупок за певний період — чим більше покупок зробить покупець, тим вищою буде знижка на картці). Фактично цей вид знижки застосовують для втримання покупців.

Звичайно, для того, щоб втримати покупця, з ним треба тримати зв’язок. Тому отримувача пластикової дисконтної картки, як правило, просять заповнити анкету і зазначити в ній, серед іншого, свої персональні дані. І ось тут виникає запитання: якщо ми ідентифікуємо отримувача знижки за карткою, то чи не означає це, що в нього виникає оподатковуваний дохід?

Для відповіді на нього звернемося до п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ. Відповідно до цього підпункту до оподатковуваного доходу фізичної особи включаються, зокрема, суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Виходить, що для цілей оподаткування має значення, є знижка:

індивідуальною, тобто такою, що надається вибірково, тільки окремим покупцям;

чи

звичайною, при наданні якої відсутній вибірковий підхід. Звичайною можна вважати знижку, яка застосовується в укладених на момент продажу договорах з ідентичними (однорідними) товарами (послугами) у співставних умовах.

Якщо знижка надається всім покупцям — держателям дисконтних пластикових карток на рівних умовах, то така знижка є звичайною. Отже, незалежно від того, проводиться персоніфікація отримувачів чи ні, сума такої знижки не повинна обкладатися ПДФО і ВЗ. У формі № 1ДФ її також не відображайте.

Якщо знижка надається тільки окремому покупцю, тобто має індивідуальний характер (наприклад, тільки засновнику підприємства, структурним підрозділом якого є магазин, чи другу директора магазину), то сума знижки включається до оподатковуваного доходу такого покупця у вигляді додаткового блага. Такий дохід обкладаєте ПДФО за ставками 15 % і 20 % залежно від загальної суми доходу за місяць. Причому до бази обкладення ПДФО він повинен потрапити збільшеним на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт.

І не забуваємо про військовий збір (далі — ВЗ). Його утримуєте із суми, нарахованої в бухобліку (тобто із суми знижки, збільшеної на «натуральний» коефіцієнт для ПДФО). Розраховувати і накручувати зверху ВЗ-коефіцієнт не потрібно. Це не передбачено ПКУ.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ оподатковуваний дохід у вигляді суми знижки — додаткового блага відображайте з ознакою «126» з реєстраційним номером облікової картки платника податку — отримувача знижки, а в розділі II — у загальній сумі доходів, що обкладаються ВЗ.

Теги знижки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі