«А у нас в машині газ…», або Організаційні питання установки ГБО

Алла Свіріденко, податковий експерт
Вартість бензину з кожним днем все сильніше б’є по кишені автовласників. Ось і виникає бажання скоротити витрати на експлуатацію залізного коня. І тут, як правило, пригадується, що газ істотно дешевше за бензин, і скоротити витрати на паливо можна, оснастивши авто газовим обладнанням. Що для цього потрібне, як перереєструвати переобладнаний автомобіль у ДАІ і що буде, якщо цього не зробити, — розповімо в нашій статті. А про облікові нюанси поговоримо наступного разу.

Ну ось ви й вирішили, що вашому автотранспорту абсолютно необхідне газобалонне обладнання (далі — ГБО). З чого почати і де переобладнати автомобіль? Вимог яких нормативних документів потрібно при цьому дотриматися? Це перші ж запитання, що виникають одразу після того, як рішення про необхідність ГБО прийняте. Ось з відповіді на них ми й почнемо.

Дотримуємося законності

Одразу скажемо, що законодавство нічого не має проти переобладнання автотранспорту та встановлення ГБО. Головна вимога — дотримуватися при цьому правил, нормативів і стандартів України (ст. 32 Закону про дорожній рух).

Правила переобладнання транспортних засобів для роботи на газовому паливі встановлює Порядок переобладнання ТЗ.

Як передбачено абзацом другим п. 4 цього Порядку, перед переобладнанням транспортних засобів для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива огляд такого засобу підрозділом Державтоінспекції МВС не здійснюється. Це означає, що

встановлення ГБО не вимагає попереднього звернення до ДАІ та отримання будь-яких дозвільних документів

Тобто, прийнявши рішення про дообладнання свого авто, можна одразу почати з вибору СТО, яка цим і займеться. Причому в цьому випадку Порядок переобладнання ТЗ, а також Порядок реєстрації автомобілів дещо обмежують свободу вибору підприємства.

Річ у тім, що переобладнання транспортних засобів для роботи на газовому паливі можуть проводити виключно суб’єкти господарювання, які здійснюють господарську діяльність з переобладнання п’яти і більше транспортних засобів протягом року і мають свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу на відповідний вид переобладнання (абзац п’ятий п. 37 Порядку реєстрації автомобілів та абзац другий п. 3 Порядку переобладнання ТЗ). Тому власними силами встановити ГБО не вийде (якщо, звичайно, це не один з видів вашої госпдіяльності) і в будь-якому разі доведеться звернутися до автосервісу. Але будьте уважні: не звертайтеся до «самодєлкіних», які не мають дозволу на проведення подібних робіт.

Уже після встановлення нового ГБО підприємству* все ж доведеться звернутися до ДАІ для державної перереєстрації** уже переобладнаного транспортного засобу. Цього від нас вимагає п. 37 Порядку реєстрації автомобілівср. .

* Зверніть увагу: у разі переобладнання орендованого авто перереєструвати його може безпосередньо підприємство-орендатор. Це випливає з п. 2 Порядку реєстрації автомобілів. Тільки не забудьте заздалегідь отримати дозвіл від власника на встановлення ГБО.

** Якщо автомобіль новий, його можна переобладнати ще до постановки на облік і пройти реєстрацію вже з установленим ГБО (але з дотриманням звичайних 10 днів, передбачених Порядком реєстрації автомобілів).

Вирушаючи до ДАІ, при собі потрібно мати документи, які й слугуватимуть підставою для перереєстрації автомобіля (п. 37 Порядку реєстрації автомобілів), а саме:

свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху на такий вид переобладнання, оформлене державним підприємством «ДержавтотрансНДІпроект» або Головним сервісним центром МВС (так зване «свідоцтво ГБО»);

акт технічної експертизи про відповідність конструкції та технічного стану переобладнаного транспортного засобу вимогам безпеки дорожнього руху за формою згідно з додатком 5 до Порядку реєстрації автомобілів або сертифікат відповідності, виданий уповноваженими суб’єктами (випробувальною лабораторією (центром), органом з оцінки відповідності тощо);

акт приймання-передачі транспортного засобу за формою, наведеною в:

а) додатку 3 до Порядку реєстрації автомобілівякщо автомобіль переобладнано для роботи на зрідженому нафтовому газі (наприклад, пропан-бутані);

б) додатку 4 до Порядку реєстрації автомобілівякщо автомобіль переобладнано для роботи на стисненому природному газі (наприклад, метані).

Усі ці документи, як правило, видають автосервісні підприємства, які переобладнують авто та встановлюють на них ГБО.

Крім перелічених документів, до ДАІ потрібно захопити і свідоцтво про реєстрацію автомобіля (техпаспорт). Замість нього після перереєстрації переобладнаного авто вам видадуть новий документ (п. 39 Порядку реєстрації автомобілів). У ньому зазначатимуться нові особливості конструкції авто. Зазвичай у назві моделі автомобіля, оснащеного ГБО, додають літери «ЗНГ» («зріджений нафтовий газ») або «СПГ» («стиснений природний газ»), вносять зміни до поля «Тип палива» (пишуть «бензин або газ» чи «S» — змішаний), а також може бути проставлена відмітка про встановлення ГБО «Встановлене ГБО».

Переоформити техпаспорт необхідно протягом 10 діб з моменту встановлення ГБО та отримання відповідних документів від установника

Якщо підприємство з певних причин забарилося і не зробило цього у строк, виникає загроза адміністративної відповідальності. Кому і за що — про це ми розповімо далі.

Хто не встиг, той запізнився… і несе відповідальність

Отже, перереєстрація авто з ГБО, як ви зрозуміли, — справа обов’язкова. Більше того, ця процедура має бути проведена в досить короткий строк. Ну а для того щоб власники автомобілів не розслаблялися і не ухилялися від обов’язкової перереєстрації, законодавець передбачив адміністративну відповідальність за невиконання вимог Порядку реєстрації автомобілів.

Причому відповідальність несуть як особи, безпосередньо відповідальні за технічний стан, обладнання та експлуатацію транспортних засобів, так і водії, до компетенції яких реєстраційні заходи можуть навіть не входити (див. у таблиці).

Відповідальність за порушення правил перереєстрації переобладнаного автотранспорту

№ з/п

Склад правопорушення

Відповідальність

Норма КУпАП

1

2

3

4

Відповідальність водіїв

1

Керування транспортним засобом, не перереєстрованим в установленому порядку

Штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн.)

Ч. 6 ст. 121 КУпАП

2

Повторне протягом року порушення, передбачене ч. 6 ст. 121 КУпАП (рядок 1 таблиці)

Штраф у розмірі 15 нмдг (255 грн.) або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням транспортного засобу або без такого

Ч. 7 ст. 121 КУпАП

Крім того, при вчиненні будь-якого з наведених вище правопорушень транспортний засіб може бути тимчасово заблокований чи затриманий працівником ДАІ і доставлений для зберігання на спеціальний майданчик або стоянку. Дозволяється це винятково в разі, якщо розміщення затриманого транспортного засобу істотно перешкоджає дорожньому руху. Про тимчасове затримання робиться запис у протоколі про адміністративне правопорушення (ст. 2652 КУпАП).

Відповідальність посадових осіб, що відповідають за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів

3

Випуск на лінію транспортних засобів, переобладнаних без відповідного погодження, не зареєстрованих в установленому порядку

Штраф у розмірі 40 нмдг (680 грн.)

Ч. 1 ст. 128 КУпАП

4

Повторне протягом року порушення, передбачене ч. 1 ст. 128 КУпАП

(рядок 3 таблиці)

Штраф у розмірі 50 нмдг (850 грн.)

Ч. 2 ст. 128 КУпАП

Ось, власне, і всі організаційні нюанси встановлення ГБО. Як бачите, процедура не складна. Головне — дотриматися всіх законодавчих умовностей, щоб не було підстав притягнути вас до адміністративної відповідальності. А ось вигоду ГБО обіцяє серйозну у вигляді економії витрат на паливо. У будь-якому разі рішення за вами.

висновки

  • Установлення ГБО завжди слід довіряти фахівцям, які мають дозвіл на проведення подібних робіт.
  • Автомобіль, оснащений ГБО, обов’язково слід перереєструвати в органах ДАІ.
  • Переоформити техпаспорт необхідно протягом 10 діб з моменту встановлення ГБО.

Документи статті

  1. КУпАП Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.
  2. Закон про дорожній рух — Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII.
  3. Порядок переобладнання ТЗ Порядок переобладнання транспортних засобів, затверджений постановою КМУ від 21.07.2010 р. № 607.
  4. Порядок реєстрації автомобілів — Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів і мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.
Теги ГБО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі