Теми статей
Обрати теми

3. Інвентаризуємо нематеріальні активи

редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталя Білова і Наталія Чернишова
Нематеріальні активи через відсутність матеріальної форми інвентаризуються по-особливому. Про ці особливості, а також про правила документування результатів інвентаризації таких активів і піде мова далі.

3.1. Особливості проведення інвентаризації

img 1

Перш ніж перейти безпосередньо до порядку проведення інвентаризації, нагадаємо, що під нематеріальним активом (далі — НМА) розуміють немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований (п. 4 П(С)БО 8). Облік НМА ведуть за такими групами:

— права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище тощо);

— права користування майном (право користування земельною ділянкою відповідно до земельного законодавства, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо);

— права на комерційні позначення (права на торговельні марки (знаки для товарів і послуг), комерційні (фірмові) найменування тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнають роялті;

— права на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнають роялті;

— авторське право і суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електрон­но-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), виконання, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнають роялті;

— інші нематеріальні активи (право на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

Зверніть увагу: щоб об’єкт можна було визнати НМА, мають бути дотримані такі умови (пп. 4 і 6 П(С)БО 8):

— об’єкт не має матеріальної форми;

— об’єкт може бути ідентифікований;

— від використання об’єкта очікується отримати економічну вигоду;

— вартість об’єкта можна достовірно визначити.

Якщо зазначених критеріїв не дотримано, об’єкт НМА не визнають.

Інформацію про наявність і рух НМА фіксують на рахунку 12 «Нематеріальні активи».

При інвентаризації НМА потрібно керуватися Положенням № 879 і розд. VII Методрекомендацій № 1327.

Так, при проведенні інвентаризації цих активів (п. 5 розд. І Положення № 879):

— установлюють фактичну наявність НМА;

— установлюють лишки чи нестачі НМА шляхом зіставлення фактичної їх наявності з даними бухобліку;

— виявляють застарілі НМА, а також НМА, що частково втратили свою первісну якість та споживчу властивість;

— виявляють НМА, що не використовуються;

— виявляють НМА, які не відповідають критеріям визнання;

— визначають реальну вартість НМА і за необхідності проводять їх переоцінку.

Наявність об’єктів НМА та обґрунтованість їх оприбутковування інвентаризаційна комісія (робоча інвентаризаційна комісія) установлює (п.п. 2.1 розд. ІІІ Положення № 879, абзац другий п. 7.1 Методрекомендацій № 1327):

— за документами, що стали підставою для їх оприбутковування;

— за документами, якими оформлені майнові права.

Наприклад, щоб ідентифікувати об’єкти НМА, перевіряють наявність і чинність документів, які засвідчують правомірність набуття прав власності, прав використання об’єктів інтелектуальної власності, — патенти, свідоцтва, дипломи, ліцензії, договори тощо.

Якщо під час інвентаризації виявляють об’єкти, які відповідають ознакам НМА, але не відображені в бухобліку або обліковані на іншому рахунку, їх уключають до складу НМА

Якщо ж серед НМА виявляють об’єкти, що не відповідають таким ознакам, їх зі складу НМА прибирають.

А ще у процесі інвентаризації комісія оцінює фактичний стан об’єктів, що інвентаризуються, — придатні вони до подальшого використання чи ні. НМА, що не придатні до подальшого викорис­тання, підлягають списанню з балансу.

3.2. Документальне оформлення

Інформацію про виявлені під час інвентаризації об’єкти, у тому числі й не обліковані, інвентаризаційна комісія заносить до інвентаризаційного опису. Форму опису ви, звичайно, можете розробити самостійно, але не забувайте при цьому дотримуватися правил, установлених ст. 9 Закону № 996 і Положенням № 88. Проте можна піти і простішим шляхом — використовувати затверджені форми, за необхідності підкориговані під специфіку вашої діяльності. Обрали другий варіант? Тоді для вас форми описів, які можна використовувати:

— Інвентаризаційний опис необоротних активів, форму якого затверджено наказом № 572, — використовується для фіксації результатів інвентаризації всіх видів НМА, крім об’єктів права інтелектуальної власності;

— Інвентаризаційний опис об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-4, затверджена наказом № 732). Незважаючи на назву форми, з її допомогою можна оформляти результати інвентаризації всіх НМА, наявних на підприємстві, а не тільки об’єктів права інтелектуальної власності. Це випливає з п. 7.2 Методрекомендацій № 1327.

Інвентаризаційний опис складають за об’єктами НМА або групами однотипних за призначенням та умовами використання об’єктів НМА і окремо за кожною матеріально відповідальною особою

До нього вносять такі дані про НМА (п.п. 2.2 розд. ІІІ Положення № 879):

— назву;

— характеристику;

— призначення;

— дату придбання (уведення в експлуатацію);

— первісну (переоцінену) вартість;

— суму накопиченої амортизації;

— строк корисного використання;

— кількість і вартість об’єкта або групи об’єктів НМА.

Як це може виглядати, ви маєте можливість побачити на конкретному прикладі. На с. 32 ми навели зразок заповнення Інвентаризаційного опису типової форми № НА-4.

img 2

img 3

Якщо в результаті інвентаризації виявлено лишки об’єктів НМА, їх також вносять до інвентаризаційного опису із зазначенням необхідних даних (п.п. 2.3 розд. III Положення № 879)

Оцінюють такі об’єкти за справедливою вартістю.

Одночасно комісія складає Акт введення в господарський оборот об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів типової форми № НА-1, затвердженої наказом № 732 (п. 7.3 Методрекомендацій № 1327).

А ось об’єкти, які не придатні до подальшого використання у госпобороті або не відповідають критеріям визнання НМА, списують з балансу на підставі Акта вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів типової форми № НА-3.

Після того як інвентаризаційний опис оформлено, робоча інвентаризаційна комісія передає його до бухгалтерії. Бухгалтерія, у свою чергу, заповнює відомості про кількість, вартість об’єктів НМА і суму накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку.

На виявлені під час інвентаризації розбіжності (нестачі, лишки) бухгалтерія складає звіряльну відомість. Для цих цілей можна використовувати Звіряльну відомість результатів інвентаризації необоротних активів, затверджену наказом № 572.

За підсумками інвентаризації робоча інвентаризаційна комісія оформляє протокол, в якому відображає висновки і пропозиції щодо врегулювання інвентаризаційних різниць.

висновки

  • Наявність об’єктів НМА інвентаризаційна комісія (робоча інвентаризаційна комісія) встановлює за документами, що стали підставою для їх оприбутковування, або за документами, якими оформлено майнові права.
  • Для відображення результатів інвентаризації НМА можна використовувати Інвентаризаційний опис типової форми № НА-4 або Інвентаризаційний опис необоротних активів за формою, затвердженою наказом № 572.
  • Інвентаризаційний опис складають за об’єктами НМА або групами однотипних за призначенням та умовами використання об’єктів НМА і окремо за кожною матеріально відповідальною особою.

  • Якщо в результаті інвентаризації виявлено лишки об’єктів НМА, їх також вносять до інвентаризаційного опису із зазначенням необхідних даних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі