№93

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2015/№ 93 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Слово редактора: Хочете багато знати і щоб Вам за це нічого не було? Безкоштовні та безлімітні консультації!
  • Перелік використаних документів Імовірно, ви вже знаєте, що з 1 січня 2015 року затверджено нові правила інвентаризації активів і зобов’язань. Із зазначеної дати «інвентаризаційну естафету» в раніше чинної Інструкції № 69 прийняло Положення № 879. І коли на носі (а в когось, можливо, у самому розпалі) проведення обов’язкової річної інвентаризації, саме час розглянути вимоги цього документа. Із спецвипуску ви дізнаєтеся про оновлений порядок інвентаризації основних засобів і нематеріальних активів, запасів, незавершеного будівництва та ремонтів, каси і розрахунків з дебіторами та кредиторами, витрат і доходів майбутніх періодів, а також забезпечень і резервів. Тут ви зможете знайти зразки заповнення багатьох інвентаризаційних документів, у тому числі нових інвентаризаційних описів, актів інвентаризації та звіряльних відомостей. Крім того, ви навчитеся правильно документувати результати інвентаризації, а також відображати їх в обліку. А на десерт ми нагадаємо про відповідальність, що загрожує матеріально відповідальним особам у разі виявлення у процесі інвентаризації нестач. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталя Білова і Наталія Чернишова.
  • 1. Організаційні питання Інвентаризація — процес клопіткий і вимагає значної уважності. Проте на будь-якому підприємстві він неминучий. Тому кожному бухгалтеру так важливо знати, як правильно організувати та провести інвентаризацію. Про загальні організаційні питання проведення інвентаризації й піде мова в цьому розділі спецвипуску.
  • 2. Інвентаризуємо основні засоби Основні засоби — одна з найголовніших складових активів більшості підприємств. У цьому розділі спецвипуску ми розповімо, як провести інвентаризацію таких активів і правильно задокументувати її результати.
  • 3. Інвентаризуємо нематеріальні активи Нематеріальні активи через відсутність матеріальної форми інвентаризуються по-особливому. Про ці особливості, а також про правила документування результатів інвентаризації таких активів і піде мова далі.
  • 4. Інвентаризація товарно-матеріальних цінностей Наша наступна зупинка — інвентаризація товарно-матеріальних цінностей (далі — ТМЦ). Тут ми розберемося в особливостях інвентаризації таких активів і документальному відображенні її результатів, у тому числі в тих випадках, коли ТМЦ не належать підприємству або цінності підприємства перебувають у дорозі або на складах інших суб’єктів господарювання.
  • 5. Інвентаризація «незавершенки» Порахувати (обміряти, переважити) наявні ОЗ, НМА і ТМЦ — справа не мудрована. А ось що робити, якщо на підприємстві є не закінчені обробкою та складанням вироби, недобудовані об’єкти чи незавершені ремонти? Як їх проінвентаризувати? Про це розповість даний розділ спецвипуску.
  • 6. Інвентаризуємо касу Інвентаризація каси — важливий і відповідальний захід. Її проводять з метою контролю за збереженням готівкових коштів на підприємстві. Тому тут дуже важливо нічого не упустити і все правильно зафіксувати. Як це зробити, ви зараз дізнаєтеся.
  • 7. Інвентаризація розрахунків Кожне підприємство у межах своєї діяльності будує відносини з іншими особами — постачальниками та підрядниками, покупцями та замовниками. Крім того, воно здійснює розрахунки з працівниками за заробітною платою та підзвітними сумами. Тому цілком природно, що в результаті таких операцій може виникнути дебіторська або кредиторська заборгованість. Порядок проведення їх інвентаризації ми розглянемо далі.
  • 8. Інвентаризуємо витрати і доходи майбутніх періодів, забезпечення і резерви Підприємства повинні інвентаризувати і такі статті обліку, як витрати і доходи майбутніх періодів, якщо вони є, а також забезпечення (у тому числі забезпечення на оплату відпусток) і резерви. Як провести таку інвентаризацію? Про це ми зараз розповімо.
  • 9. Відображаємо результати інвентаризації в обліку Нарешті інвентаризацію закінчено. Залишилося все спокійно задокументувати та відобразити її результати в обліку. Чудово, якщо фактична наявність проінвентаризованих активів і зобов’язань повністю відповідає даним бухгалтерського обліку. Проте такий ідеальний фінал буває не завжди. На жаль, трапляється, що під час інвентаризації виникає розбіжність облікових і фактичних даних (так звані інвентаризаційні різниці) — лишки, нестачі чи пересортиця. І тоді виникає запитання: як урегулювати розбіжності, що виникли? На підставі яких документів відобразити коригування в обліку підприємства? Давайте разом детально розглянемо порядок документального оформлення результатів інвентаризації та їх відображення в обліку підприємства.
  • 10. Матеріальна відповідальність працівників Співробітники, робота яких пов’язана з використанням і зберіганням ввірених їм матеріальних цінностей роботодавця, несуть за них матеріальну відповідальність. І якщо раптом під час інвентаризації виявляються факти заподіяння такими працівниками матеріальної шкоди підприємству, відповідальність не змусить себе довго чекати. Давайте, дорогі друзі, з’ясуємо, за яких саме умов працівника можна покарати гривнею. Також поговоримо про те, які види матеріальної відповідальності існують і в яких розмірах може бути застосоване покарання. Почнемо з видів матеріальної відповідальності працівників за шкоду, заподіяну роботодавцеві. Так, матеріальна відповідальність може бути обмеженою, повною або підвищеною. При цьому повну матвідповідальність поділяють на індивідуальну і колективну (бригадну). Розглянемо детальніше кожен з видів матеріальної відповідальності працівників. Але спочатку з’ясуємо, в яких випадках узагалі працівника можна притягнути до матеріальної відповідальності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі