Помилка в декларації єдиноподатника- юрособи: виправляємо на раз-два

Наталя Білова, податковий експерт
Ви раптом виявили, що в уже подану вами декларацію з єдиного податку закралася помилка? Не біда. Її можна легко виправити. Як це правильно зробити, ми з вами, дорогі колеги, зараз і розберемося.

Приводом для підготовки статті стало запитання нашого читача, що надійшло на «гарячу лінію». Полягає воно ось у чому. Підприємство — платник єдиного податку (далі — ЄП) за ставкою 4 % подало єдиноподатну декларацію за три квартали 2015 року за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. № 1688 (далі — наказ № 1688). Уже після закінчення граничного строку подання декларації воно само виявило в ній помилку у рядку 3 не був урахований дохід у розмірі 20000 грн., відповідно з нього не був сплачений ЄП у сумі 800 грн.

Як краще виправитися — за допомогою уточнюючої декларації (далі — УД) чи в поточній декларації за 2015 рік? Яку форму декларації для цього слід використовувати? Як правильно заповнити розділ декларації, що стосується самостійного виправлення помилок, щоб не було задвоєння податкових зобов’язань з ЄП на суму помилки?

Що ж, давайте розбиратися в цих питаннях разом. Почнемо із загальних принципів самовиправлення.

У який спосіб можна виправити помилку

При виправленні помилок в єдиноподатній звітності юрособи орієнтуємося на загальні правила ст. 50 ПКУ*. Нагадаємо їх: якщо платник податків у наступних податкових періодах самостійно виявляє помилки, допущені ним у раніше поданій податковій декларації, він може виправити їх в один із двох способів:

1) надати уточнюючий розрахунок до податкової декларації за формою, що діє на момент його подання;

2) зазначити уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Якщо в результаті виправлення помилки платник виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, то йому доведеться сплатити «самоштраф».

«Самоштраф». Його розмір залежить від способу виправлення помилки і становить:

— 3 % від суми недоплати, якщо ви вирішили «самовиправитися» через УД. При цьому штраф доведеться сплатити заздалегідь — до подання «уточненки»;

— 5 % від суми недоплати, якщо виправляєтеся через поточну декларацію. Штраф у цьому випадку збільшує загальну суму зобов’язання з ЄП у декларації. Заздалегідь сплачувати його не треба, він сплачується разом з поточними зобов’язаннями з ЄП — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання єдиноподатної декларації.

Утім, якщо хочете, можете дочекатися, коли помилку у вас виявлять самі податківці. Тоді на підставі п. 35 підрозд. 10 розд. XX ПКУ у вас з’явиться шанс уникнути «самоштрафу». Потрібно буде тільки сплатити суму недоплати — у строки, установлені ПКУ, і не вдаватися до процедури оскарження (як адміністративного, так і судового).

Це послаблення діє тимчасово — до 31.12.2016 р. включно. Шкода тільки, Мінфін досі не затвердив порядок списання штрафів, а без нього податківці і пальцем не поворушать. Детальніше про те, хто і в яких випадках може скористатися таким своєрідним компромісом, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 68 — 69, с. 5; № 76, с. 42.

Пеня. Тут донедавна все було строго: якщо допущена помилка призводила до заниження податкового зобов’язання, доводилося сплачувати і пеню. Її нараховували на суму недоплати податку за весь період недоплати (п.п. 129.1.2 ПКУ) з розрахунку 120 % річної облікової ставки НБУ, що діє на день заниження (абзац другий п. 129.4 ПКУ).

Але зараз — усе інакше. Якщо ви самостійно виявили помилку і вносите виправлення до раніше поданої податкової звітності, то пеня нараховуватиметься тільки після закінчення 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ. Таке послаблення наразі прописане в п. 129.9 цього Кодексу.

Як його розуміти у випадку, що розглядається нами? А ось як. Якщо ви занизили суму податкових зобов’язань з ЄП у декларації за три квартали 2015 року, граничний строк сплати яких припадає на 19 листопада, то виправити допущену помилку без нарахування пені можна буде до 17.02.2016 р. (включно).

А ось якщо ви в цей строк не укладетеся, то з 91-го дня починається нарахування пені. Щоб у такому разі правильно визначити суму пені, варто скористатися прикладом її нарахування з додатка 2 до Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затвердженої наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. № 953.

Так, суму пені розраховують за формулою:

П = (Сзан х Кзан : 100 % х ОНБУ х 1,2) : Крік,

де Сзан — фактично занижена сума недоплати податкового зобов’язання;

Кзан — кількість календарних днів заниження (недоплати) за вирахуванням 90-денного «пільгового» періоду;

ОНБУ — облікова ставка НБУ, що діяла на день заниження податкового зобов’язання, % (з 30.10.2015 р. облікова ставка становить 22,00 % — постанова НБУ від 29.10.2015 р. № 750);

1,2 — коефіцієнт, що дозволяє розрахувати 120 % від облікової ставки НБУ;

Крік — кількість календарних днів в році.

Для виправлення помилки у вас є 1095 днів (п. 102.1 ПКУ)

Цей строк обчислюють з дня, що настає за останнім днем граничного строку подання декларації. Починають відлік, зауважте, з останнього дня строку, відведеного для подання помилкової декларації (а не з дати фактичного подання).

Форма декларації. Хоча ви й подали декларацію з ЄП за три квартали 2015 року за старою формою — затвердженою наказом № 1688, напевно знаєте, що він утратив чинність з 28.07.2015 р. у зв’язку із введенням нової форми. Просто контролери в цьому випадку не стали вередувати, а дозволили платникам — юрособам 3 групи самим обирати, за якою формою звітувати за триквартальний період — за старою чи вже за новою. Адже єдиноподатники-третьогрупники як квартальні платники згідно з п. 46.6 ПКУ повинні застосовувати «новинку» для подання звітності за 2015 рік починаючи з 01.01.2016 р., у тому числі і для виправлення старих помилок (див. лист ДФСУ від 15.10.2015 р. № 9605/0/99-99-05-03-01-14).

Тому якщо коригувати помилку ви надумаєте в поточній декларації, то однозначно використовуватимете для цього вже нову форму — затверджену наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 (далі — наказ № 578). Адже найближча поточна декларація буде якраз за 2015 рік.

Що стосується самовиправлення через УД, то судячи із зазначеного вище листа контролерів, а також їх консультації у відомчому виданні «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2015, № 33, с. 40, до 01.01.2016 р. це ще можна зробити за старою формою декларації. Але якщо до цього питання підходити формально, то подавати УД потрібно за тією формою декларації, що діє на момент подання. Так вимагає п. 50.1 ПКУ. А, як ми зазначили вище, з 28.07.2015 р. діє нова форма єдиноподатної декларації, затверджена наказом № 578*. Тому орієнтуватися краще все ж таки на неї.

* Нюанси і приклад виправлення помилки через форму декларації, затверджену наказом № 1688, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 5, с. 33.

Тепер давайте обидва способи виправлення помилок розглянемо детально.

Виправляємо помилку за допомогою УД

Виходитимемо з того, що для виправлення помилки за допомогою УД ви обрали нову форму декларації.

Складіть УД за формою звичайної декларації, тільки в її розділі I «Загальні відомості» у полі 1 проставте позначку «Х» у комірці навпроти рядка «уточнююча». Поле 2 не заповнюйте, а в полі 3 зазначте період, за який виправляєте помилку, — «три квартали 2015 року». Усі інші поля розділу I УД заповніть у загальному порядку.

У рядках 1 — 10 (розділи II і III) зазначте правильні значення сум доходів (розділ II) і розрахуйте правильну суму ЄП (розділ III). Тобто заповніть ці рядки так, ніби в них не було допущено помилки.

До рядка 11 розділу IV, що власне і призначений для виправлення помилок, потрібно переносити суму ЄП з рядка 10 помилкової (уточнюваної) декларації. Цього вимагає сама нова форма декларації. Проте оскільки помилкову декларацію (за три квартали 2015 року) ви подали ще за старою формою, то до рядка 11 УД повинні перенести значення з рядка 9 поданої триквартальної декларації.

До рядка 12 УД впишіть правильну (уточнену) суму ЄП за помилковий період, яку слід було б сплатити насправді.

Далі порівняйте показники рядків 11 і 12 розділу IV. У цій ситуації у вас вискочить недоплата ЄП, оскільки через помилку було занижено суму доходу.

Суму такої недоплати впишіть у рядок 13 УД. Не забудьте від цієї суми нарахувати штраф у розмірі 3 % (покажіть його в рядку 15) і пеню (її місце в рядку 17).

Повторимо ще раз: пеню слід нарахувати, тільки якщо пройшло 90 календарних днів, що настають за граничним днем сплати грошового зобов’язання, установленим ПКУ (див. вище).

Напевно вам цікаво знати, як урахувати результат самовиправлення при складанні наступної за поданням УД декларації (тобто найближчої поточної декларації)? Зараз розповімо.

Виправлення, проведені в межах року за допомогою УД, урахуйте при складанні наступної поточної декларації

Тобто, подавши УД за три квартали 2015 року, наступну за нею поточну ЄП-декларацію за 2015 рік треба заповнити так:

— рядки, в яких були допущені помилки, заповнюють правильно;

— результати виправлень, що відображені в УД, потрібно врахувати при заповненні рядків 8 (сума нарахованого ЄП) і 9 (сума податку за минулий період). Тобто по суті в рядку 9 ви наведете показник рядка 8 УД за три квартали 2015 року (фактично сума 800 грн. увіллється у вас в рядки 8 і 9 декларації). І хоча в назві рядка 9 не зазначено, що в ньому повинні враховуватися коригування податкового зобов’язання з ЄП (згідно з поданими у звітному періоді УД), проте такі коригування тут обов’язково потрібно врахувати, інакше розмір податкового зобов’язання звітного періоду, що підлягає сплаті до бюджету, буде визначено неправильно (нараховано двічі).

Рядки 11 — 17 не заповнюйте (проставте в них прокреслення), якщо, звичайно, не виправлятимете в цій декларації вже нові помилки.

А тепер наведемо приклад виправлення помилки через УД (для зразка візьмемо нову форму ЄП-декларації, затверджену наказом № 578).

Приклад 1. Підприємство — платник ЄП за ставкою 4 % вже після закінчення граничного строку подання декларації за три квартали 2015 року виявило в ній помилку — при заповненні рядка 3 декларації за старою формою замість 1020000 грн. зазначили 1000000 грн. і сплатили до бюджету 19.11.2015 р. ЄП у розмірі 40000 грн. замість належних 40800 грн.

Помилку вирішили виправити через УД. Зробили це 24.11.2015 р. Штраф у розмірі 3 % сплатили напередодні — 23.11.2015 р. Сума штрафу становить 24 грн. (800 грн. х 3 % : 100 %). Пені, як ви зрозуміли, за таких розкладів не буде.

Наведемо зразок заповнення УД до ЄП-декларації за три квартали 2015 року (див. рис. 1 на с. 32).

II. Дохід, що підлягає оподаткуванню

Показники

Код рядка

Сума доходу, що оподатковується за ставкою, грн, коп.

4 %

1

2

3

Сума доходу за податковий (звітний) період

1

1020000,00

Загальна сума доходу за податковий (звітний) період (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4)

5

1020000,00

ІІІ. Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку

Показники

Код
рядка

Сума доходу, що оподатковується за ставкою, грн, коп.

4 %

Сума єдиного податку (р. 1 х С1)

6

40800,00

Сума єдиного податку, що обчислюється в подвійному розмірі ставки ((р. 2 + р. 3 + р. 4) х С1 х 2)

7

Загальна сума єдиного податку за податковий (звітний) період (р. 6 + р. 7)

8

40800,00

Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період

9

32000,00 (умовно)

Сума єдиного податку до сплати за податковий (звітний) квартал (р. 8 - р. 9)

10

8800,00

IV. Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок

Показники

Код рядка

Сума, грн, коп.

Сума єдиного податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється (р. 10 декларації, що уточнюється)

11

8000,00
(40000,00 - 32000,00)

Уточнена сума податкових зобов’язань за податковий (звітний) період, у якому виявлена помилка

12

8800,00

Сума єдиного податку (недоплата), яка збільшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (р. 12 - р. 11, якщо р. 12 > р. 11)

13

800,00

Сума податку, яка зменшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (р. 11 - р. 12, якщо р. 11 > р. 12 (зазначається тільки позитивне значення))

14

Сума штрафу в розмірі 3 % суми недоплати (нараховується платником відповідно до підпункту «а» пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу II Податкового кодексу України (р. 13 х 3 %))

15

24,00

Сума штрафу в розмірі 5 % суми недоплати (нараховується платником відповідно до підпункту «б» пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу II Податкового кодексу України (р. 13 х 5 %))

16

Сума пені (нараховується платником самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 глави 12 розділу II Податкового кодексу України)

17

Рис. 1. Фрагмент УД до декларації з ЄП за три квартали 2015 року

Виправляємо помилку в поточній декларації

Обравши для виправлення помилки цей спосіб, ви заповнюєте поточну декларацію за загальним правилом. Так, у її розділі I проставляєте:

— у полі 1 — позначку «Х» у комірці навпроти рядка «звітна» або «звітна нова»;

— у полі 2 — поточний звітний період — «2015 рік»;

— у полі 3 — звітний період, що уточнюється, — «три квартали 2015 року». Нагадаємо, раніше цю інформацію зазначали у вступній частині Розрахунку податкового зобов’язання єдиного податку за минулий уточнюваний період (далі — Розрахунок). Але тепер такий Розрахунок не заповнюють — наказ № 578 його скасував, тому відомості про звітний період, що виправляється, зазначаємо прямо в самій ЄП-декларації.

До речі, зверніть увагу: раніше за кожний «помилковий» період до поточної декларації треба було окремо подавати Розрахунок. Якщо періодів, що виправляються, було декілька, то й Розрахунків відповідно додавали стільки ж.

Віднині, щоб визначити податкові зобов’язання у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у поточній декларації, використовуватимемо тільки розділ IV.

Через таку новину в поточній декларації ми з вами можемо виправити помилки тільки одного звітного періоду.

Якщо потрібно відкоригувати неточності, допущені в декількох минулих деклараціях, то доведеться задіювати УД — подати її до кожного помилкового періоду.

Порядок заповнення поточної декларації залежить від того, коли було допущена та виявлена (виправляється) помилка — у рамках одного року чи за минулий рік.

Виправлення помилок у межах року. Ураховуючи, що декларація складається наростаючим підсумком, в її розділах II і III проставляємо правильні показники за поточний період (з урахуванням виправлень):

— у рядках 1 — 8 зазначаємо суму доходу і нарахованого ЄП з початку року з урахуванням допущеної помилки;

— у рядку 9 наводимо суму ЄП, що була нарахована за минулий період (дані з рядка 8 декларації попереднього звітного періоду), але не точнісінько, а з урахуванням коригування на розмір допущеної помилки. У вашій ситуації це виглядатиме так: до даних рядка 9 триквартальної «старенької» декларації ви додаєте суму донарахованого ЄП у розмірі 800 грн. і вже цю відкориговану суму вписуєте до рядка 9 річної «виправної» декларації;

— у рядку 10 зазначаємо розмір нарахованого податкового зобов’язання з ЄП за звітний період (різниця рядків 8 і 9).

У рядок 11 вписуємо неправильну (помилкову) суму ЄП за триквартальний період, що виправляється. У даному випадку беремо її з рядка 9 триквартальної помилкової декларації.

У рядку 12 наводимо вже уточнену (правильну) суму ЄП за три квартали.

Потім порівнюємо показники рядків 11 і 12, визначаємо суму збільшення або зменшення податкового зобов’язання (у вас це — збільшення податкового зобов’язання), а також «самоштраф» 5 %, проте без пені (її не буде, з урахуванням послаблень, передбачених п. 129.9 ПКУ, — див. вище).

У наступній ЄП-декларації, яку ви подаватимете після «виправної» поточної декларації, рядки 11 — 17 розділу IV не заповнюйте (проставте в них прокреслення), зрозуміло, якщо в цьому періоді не виправлятимете нові помилки.

Виправлення помилок минулого року. Якщо помилки 2015 року ви надумаєте виправити, наприклад, у 2016 році, то розділи II і III поточної декларації заповніть без урахування минулорічних помилок — зазначте в них виключно показники поточного звітного періоду. А отже, і в рядку 9 поточної декларації ви наведете значення рядка 8 декларації попереднього періоду (уже за формою, затвердженою наказом № 578) без урахування виправлення помилок.

Виправлення минулорічних помилок «засвітиться» тільки в розділі IV декларації. Так:

— у рядок 11 ви впишете неправильну (помилкову) суму ЄП за минулорічний період, що виправляється;

— у рядку 12 наведете вже уточнену (правильну) суму ЄП за минулорічний період, що виправляється (тобто з урахуванням виправлення помилок).

Потім порівняєте показники цих рядків, визначите суму збільшення або зменшення податкового зобов’язання, а також «самоштраф» 5 % і пеню.

Приклад 2. Припустимо, що за умовами розглянутого вище прикладу помилку, допущену в декларації за три квартали 2015 року, підприємство виправить у поточній декларації за 2015 рік (строк подання — не пізніше 09.02.2016 р.) і сплатить поточні зобов’язання, недоплату і штраф 10.02.2016 р.

При виборі такого способу виправлення помилки сума штрафу становитиме 40 грн. (800 грн. х х 5 % : 100 %). Пені знову ж таки не буде, бо встигли виправитися до 17.02.2016 р. — пояснення див. вище.

Наведемо зразок заповнення поточної ЄП-декларації за 2015 рік (див. рис. 2 на с. 34).

II. Дохід, що підлягає оподаткуванню

Показники

Код рядка

Сума доходу, що оподатковується за ставкою, грн, коп.

4 %

Сума доходу за податковий (звітний) період

1

1520000,00

Загальна сума доходу за податковий (звітний) період (р. 1 + р. 2 + р. 3 + + р. 4)

5

1520000,00

ІІІ. Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку

Показники

Код рядка

Сума доходу, що оподатковується за ставкою, грн, коп.

4 %

Сума єдиного податку (р. 1 х С)

6

60800,00

Сума єдиного податку, що обчислюється в подвійному розмірі ставки ((р. 2 + р. 3 + р. 4) х С х 2)

7

Загальна сума єдиного податку за податковий (звітний) період (р. 6 + р. 7)

8

60800,00

Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період

9

40800,00

Сума єдиного податку до сплати за податковий (звітний) квартал (р. 8 - р. 9)

10

20000,00

IV. Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок

Показники

Код рядка

Сума, грн, коп.

Сума єдиного податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється (р. 10 декларації, що уточнюється)

11

8000,00
(40000,00 - - 32000,00)

Уточнена сума податкових зобов’язань за податковий (звітний) період, у якому виявлена помилка

12

8800,00

Сума єдиного податку (недоплата), яка збільшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (р. 12 - р. 11, якщо
р. 12 > р. 11)

13

800,00

Сума штрафу в розмірі 5 % суми недоплати (нараховується платником відповідно до підпункту «б» пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу II Податкового кодексу України (р. 13 х 5 %))

16

40,00

Сума пені (нараховується платником самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 глави 12 розділу II Податкового кодексу України)

17

Рис. 2. Фрагмент поточної декларації за 2015 рік

Як бачите, виправити помилку через УД вигідніше, ніж через поточну декларацію. Але в будь-якому разі, бажаємо неточностей у вашій роботі якомога менше, а позитивних результатів якомога більше!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі