№94

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2015/№ 94 Інші номери журналу ›
  • Слово редактора: Ера електронної бухгалтерії
  • СільгоспЄП: без акумулювання ПДВ не бачити 4 групи Лист ДФСУ від 28.09.2015 р. № 9016/П/99-99-15-03-01-14
  • «Солдати підприємства»: компенсують усім і кожному. Навіть за 2014 рік! Давайте пригадаємо, як це було. 2014-й рік відходив у минуле. І чим далі він від нас віддалявся, тим більше ми не вірили в те, що збережену роботодавцями за місяці 2014 року середню зарплату мобілізованим «солдатам підприємства» компенсують із бюджету. Чим далі, тим більше… Законодавці зобов’язали роботодавців зберігати середній заробіток не тільки мобілізованим працівникам, а й призовникам-строковикам, а також тим, хто вирішив служити за контрактом. Але компенсацію згідно з Порядком № 105 отримують тільки роботодавці мобілізованих працівників, і тільки за період не більше одного року з дати мобілізації. І ось сталося диво…
  • МНМА vs МШП: як вибрати з двох абревіатур Наш досвід спілкування з читачами телефоном «Гарячої лінії» говорить про те, що бухгалтери досить часто губляться при розмежуванні матеріальних активів між МШП і МНМА. І ті й інші предмети мають схожі властивості і можуть багато разів брати участь у процесі виробництва (на відміну, наприклад, від сировини, матеріалів чи товарів). Звідси помилки при обчисленні податку на прибуток, а отже, і штрафні санкції. Як їх уникнути? Уважно ознайомитися з цією статтею, в якій ми детально розповімо вам про те, як у бухгалтерському та податковому обліку «розсортувати» активи на МШП і МНМА.
  • Виправляємо помилки в додатку Д5 Неправильні записи у звітності з ПДВ обов’язково слід виправити. Додаток Д5 — розшифровка контрагентів — не виняток. Адже цей додаток доволі інформативний і при великій кількості контрагентів може виявитися доволі об’ємним. Спробуй у ньому не зробити помилку! Про те, як виправити помилки, що закралися в цей додаток, і поговоримо.
  • Установка ГБО: як облікувати витрати На минулому тижні* ми детально розповіли про те, як оформити переобладнання автотранспорту підприємства під використання газового палива. Сьогодні зупинимося на тому, як відобразити в обліку підприємства витрати, понесені на етапі встановлення ГБО та переоформлення авто в ДАІ. Попереду ще одна публікація — про нюанси отримання податкової знижки з ПДФО фізособами, які вирішили перевести своє авто на газ.
  • Тим, хто «в шапці-невидимці»: анулювання і повторна ПДВ-реєстрація Ситуація не з приємних. Підприємство втратило ПДВ-реєстрацію через банальний випадок — втретє за рік «виявилося в шапці-невидимці». До цього податківці двічі присвоювали йому «стан 9», який підприємство вдало парирувало своєчасно поданою формою 6. Але з черговим «станом 9» впоратися, на жаль, не вийшло — прострочили з поданням форми 6. У результаті фіскали анулювали ПДВ-реєстрацію. Які наслідки такого анулювання? Як повторно зареєструватися, враховуючи, що обороти ще в період роботи на ПДВ перевалили далеко за мільйон?
  • Помилка в декларації єдиноподатника- юрособи: виправляємо на раз-два Ви раптом виявили, що в уже подану вами декларацію з єдиного податку закралася помилка? Не біда. Її можна легко виправити. Як це правильно зробити, ми з вами, дорогі колеги, зараз і розберемося.
  • Товар, що експортувався, загублено перевізником «у степах України»: наслідки Ситуація, яку описав у своєму запитанні читач, вимагає не з’ясування конкретної причини втрати товару, що експортується, а ухвалення конкретного бухгалтерського рішення. Товар завантажено та передано перевізнику (базис постачання за Інкотермс 2010 — FCA) разом з примірниками вантажної накладної (міжнародна автомобільна — CMR), замитнено, тобто в митниці місця відправлення належним чином оформлена МД, але відмітки в ній про вивезення товару за межі митної території України на проміжній (прикордонній) митниці не зроблені… І зроблені не будуть.
  • Як ФОП вести трудові книжки працівників: відповіді на запитання Тривалий час відомості до трудових книжок працівників роботодавці-підприємці вносили під чуйним керівництвом фахівців центрів зайнятості. Але нещодавно ця «практика» канула в Лету. Зараз підприємці вимушені самостійно розбиратися з премудрощами ведення трудових книжок. Ми готові допомогти вам у цій справі, шановні друзі.
  • Щодо порядку надання компенсації за виплати мобілізованим працівникам* (витяг)
  • Аванс від нерезидента за послуги: обкладаємо ПДВ за правильним курсом Підприємство надає нерезиденту послуги, які обкладаються ПДВ. Зазвичай за свої послуги ми отримуємо передоплату. На яку дату та за яким курсом у такому разі визначати базу для розрахунку ПДВ? Чи слід брати до уваги курс і дату надходження валюти на розподільчий рахунок? (м. Харків)
  • Бухоблік податку на нерухомість Ми купили будівлю та зареєстрували право власності на неї. Збираємося проводити реконструкцію, тому поки що об’єкт в експлуатацію не вводили (обліковуємо на субрахунку 152). Куди в такому разі списувати суму сплачуваного податку на нерухомість, доки ми не визначилися з функціональним призначенням будівлі? Чи можна її відносити до Дт субрахунку 152? (м. Харків)
  • Зменшуючий УР не змінить суму сплати з ПДВ-рахунку до бюджету Підприємство подало декларацію з ПДВ за жовтень 2015 року, проте після граничного строку її подання виявило помилку: завищені податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ. Уточнюючий розрахунок (УР) до декларації за жовтень 2015 року, що зменшує ПЗ, плануємо подати одразу — до граничного строку сплати за такою помилковою декларацією. Яку суму доведеться сплатити до бюджету з нашого електронного ПДВ-рахунку? (м. Харків)
  • Як будемо відпочивати у 2016 році? Кабмін розпорядженням «Про перенесення ро- бочих днів у 2016 році» від 11.11.2015 р. № 1155-р рекомендував графік перенесення робочих днів у 2016 році з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні.
  • Підприємцям будуть компенсувати середній заробіток мобілізованих працівників
  • Амортизації законсервованих ОЗ — зась!
  • Довідки-рахунки при купівлі-продажу авто не потрібні Кабмін постановою від 18.11.2015 р. № 941 скасував необхідність надання довідки-рахунка при реєстрації автотранспорту.
  • Аптеки звільнено від обов’язкової акредитації Кабмін постановою від 11.11.2015 р. № 921 вніс зміни до Порядку акредитації закладу охорони здоров’я, затвердженого урядовою постановою від 15.07.97 р. № 765.
  • Внутрішнє сумісництво: треба повідомити податківців!
  • Змінено клас профризику: що з ЄСВ? У разі зміни в установленому законодавством порядку класу професійного ризику виробництва платник за період із дати встановлення нового класу професійного ризику та, як наслідок, зміни розміру ЄСВ самостійно здійснює перерахунок ЄСВ.
  • Контрольовані операції: який перелік держав застосовувати? ДФС у листі від 10.11.2015 р. № 23918/6/99- 99-19-02-02-15 пояснила, який перелік держав (територій) необхідно застосовувати для цілей п.п. 39.2.1.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Нагадаємо, що у цьому підпункті йдеться про визнання господарських операцій платника податків із контрагентами-нерезидентами контрольованими.
  • І знову про пільги з податку на нерухомість Податківці у Базі знань (категорія 106.07) зауважують, що у зв’язку зі змінами, внесеними Законом України від 14.05.2015 р. № 420-VIII до п.п. 266.2.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), релігійні організації — власники об’єктів нерухомості зменшують зобов’язання з податку на нерухомість з 1 липня 2015 року (дата набуття чинності зазначеним Законом). Тобто фіскали нарешті привели свої висновки у відповідність до діючого законодавства.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі