Щодо порядку надання компенсації за виплати мобілізованим працівникам*

За інформацією з офіційного сайту Мінсоцполітики (http://www.mlsp.gov.ua).
(витяг)

* Це саме роз’яснення надано листом Мінсоцполітики від 12.11.2015 р. № 17211/0/14-15/13. Див. також матеріал на с. 6. Прим. ред.

Міністерство соціальної політики у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 р. № 911 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 105» та численними зверненнями підприємств, установ і організацій щодо соціальних гарантій громадян України, призваних на строкову військову службу, прийнятих на військову службу за контрактом або за призовом під час мобілізації, під час особливого періоду, повідомляє наступне.

Зазначеною постановою <…> затверджені Зміни до Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (далі — Порядок).

Відповідно до Порядку компенсація здійснюється підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників:

— призваних починаючи з 18 березня 2014 року на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

— прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану починаючи з 8 лютого 2015 року;

— призваних на строкову військову службу починаючи з 11 червня 2015 року;

— призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом починаючи з 11 червня 2015 року.

Одночасно звертаємо увагу, що Законом України від 15.01.2015 р. № 116-VIII <…> було внесено зміни до статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», відповідно до яких починаючи з 08.02.2015 р. за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду, але не більше одного року, зберігалися місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності (за рахунок роботодавця).

Законом України <…> від 14.05.2015 р. № 433-VIII внесено зміни до статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», відповідно до яких громадяни України, призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України.

Тобто, відповідно до законодавства з 08.02.2015 р. зазначеній категорії громадян середній заробіток на підприємстві зберігався на загальних підставах, а починаючи з 11.06.2015 р. підприємствам, установам, організаціям здійснюється компенсація цього заробітку за рахунок державного бюджету.

У такому ж порядку здійснюються виплати громадянам, які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом (стосується змін до частини четвертої статті 119 КЗпП).

Структурним підрозділам облдержадміністрацій з питань соціального захисту населення <…> Мінсоцполітики доручило організувати прийом звітів про фактичні витрати на виплату компенсації середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, згідно з додатком 1 до Порядку (в тому числі за 2014 рік) та забезпечення заходів щодо повного використання коштів за бюджетною програмою 2501350.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі