Бухоблік податку на нерухомість

Людмила Солошенко, податковий експерт
Ми купили будівлю та зареєстрували право власності на неї. Збираємося проводити реконструкцію, тому поки що об’єкт в експлуатацію не вводили (обліковуємо на субрахунку 152). Куди в такому разі списувати суму сплачуваного податку на нерухомість, доки ми не визначилися з функціональним призначенням будівлі? Чи можна її відносити до Дт субрахунку 152? (м. Харків)

Спершу нагадаємо декілька «нерухомих» моментів. Платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи (у тому числі нерезиденти) — власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості (п.п. 266.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ).

Причому щодо об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, що з’явилися в підприємства, податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Але насамперед після придбання об’єкта податок слід задекларувати (за місяці до кінця року суму податку підприємство розраховує самостійно). Для цього треба подати декларацію з податку на нерухомість протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на нерухомий об’єкт (п.п. 266.7.5 ПКУ).

А далі, як належить, вносять щоквартальні платежі. Податок сплачують щокварталу — до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом (п.п. 266.10.1 ПКУ).

Тепер з приводу його обліку. Одразу зауважимо: податок на нерухомість неправильно капіталізувати та відносити на субрахунок 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів». Там збирають витрати на купівлю, тобто пов’язані з придбанням (!) об’єкта. Та й у п. 8 П(С)БО 7* серед складових первісної вартості основних засобів «нерухомого» податку не знайти. А в цьому пункті йдеться тільки про реєстраційні збори, держмито, інші платежі, що здійснюються у зв’язку з набуттям прав на об’єкт, та інші витрати, пов’язані з придбанням.

* Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. № 92.

Проте податок на нерухомість — це не разовий платіж «з купівлі». Для нового власника — це періодичний платіж, що сплачується регулярно (щокварталу) доти, доки об’єкт перебуває у власності. Загалом, такий податок пов’язаний не з придбанням, а власне з наявністю об’єкта. Тому вважати пов’язаним з придбанням і капіталізувати на субрахунку 152 його не можна.

Тим паче, що світло на його облік пролив досвідчений Мінфін (лист від 18.08.2015 р. № 31-11410-08-16/26592). Він роз’яснив: податок на нерухомість уключається до витрат. А відображають їх традиційно — за напрямами витрат, тобто залежно від того, для яких цілей використовують об’єкт (Дт 23, 91, 92, 93, 949 — Кт 641/податок на нерухомість).

Що цікаво, своє слово сказали й податківці (див.підкатегорію 102.08.06 БЗ). Вони запропонували відносити «нерухомий» податок до складу адміністративних витрат підприємства (п. 18 П(С)БО 16**) як податки, збори та інші обов’язкові платежі, передбачені законодавством. Вважаємо, що до цих роз’яснень якраз варто прислухатися у вашому випадку. Доки функціональне призначення об’єкта не відоме (об’єкт обліковується на субрахунку 152), уключайте податок на нерухомість до адміністративних витрат. Тоді в обліку нарахування і сплата податку на нерухомість відобразяться так (припустимо, що квартальний платіж становить 2000 грн.):

Облік податку на нерухомість

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Нараховано податок на нерухомість

92

641

2000

2

Сплачено податок на нерухомість

641

311

2000

Ну а детальніше про податок на нерухомість читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 10, с. 13; № 54, с. 19; № 80, с. 10.

** Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. № 318.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі