Теми статей
Обрати теми

Зменшуючий УР не змінить суму сплати з ПДВ-рахунку до бюджету

Наталія Дзюба, податковий експерт
Підприємство подало декларацію з ПДВ за жовтень 2015 року, проте після граничного строку її подання виявило помилку: завищені податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ. Уточнюючий розрахунок (УР) до декларації за жовтень 2015 року, що зменшує ПЗ, плануємо подати одразу — до граничного строку сплати за такою помилковою декларацією. Яку суму доведеться сплатити до бюджету з нашого електронного ПДВ-рахунку? (м. Харків)

Нарахування узгоджених сум грошових зобов’язань з ПДВ до сплати (як і з інших податків) в інтегрованій картці платника (ІКП) здійснюється датою граничного строку сплати таких нарахувань (п. 4 розд. III Порядку № 765*). Тобто податкові зобов’язання, показані платником у звітній декларації, будуть нараховані граничною датою їх сплати.

* Порядок ведення органами Міністерства доходів і зборів України оперативного обліку податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, інших платежів, що сплачуються при митному оформленні товарів, затверджений наказом Міндоходів від 05.12.2013 р. № 765.

При поданні УР, що зменшує або збільшує грошові зобов’язання минулих податкових періодів, нарахування в ІКП проводиться датою його подання.

Це по суті дозволяє зробити висновок, що якщо УР, яким зменшено відображені в декларації за звітний період ПЗ з ПДВ, поданий після граничного строку подання податкової звітності, але до граничного строку сплати, то платник має право перерахувати до бюджету суму податку з урахуванням показників поданого УР.

Проте зі введенням СЕА електронний ПДВ-рахунок платника живе своїм життям. Згідно з п. 20 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569 (далі — Порядок № 569), суми податку, зазначені у податкових деклараціях, перераховуються до бюджету з електронного рахунку.

Для перерахування до бюджету узгоджених податкових зобов’язань за поданими деклараціями ДФС не пізніше ніж за 3 робочі дні до закінчення граничного строку їх сплати надсилає Казначейству реєстр, в якому зазначаються звітний період і сума, що підлягає перерахуванню до бюджету.

На підставі таких реєстрів Казначейство не пізніше останнього дня сплати податкових зобов’язань перераховує суми податку до бюджету з електронного ПДВ-рахунку (п. 21 Порядку № 569).

І тут незрозуміло, чи врахує ДФС поданий платником УР у реєстрах, що подаються до Казначейства, чи ні (по справедливості повинні — адже чим поданий УР не декларація?).

Проте, судячи з відписок податківців (див. консультацію, розміщену в підкатегорії 101.08 БЗ), робити вони цього не будуть. На їх думку, незалежно від того, що при поданні платником ПДВ УР після граничного строку подання звітності, але до граничного строку сплати ПЗ, здійснюється зменшення податкових зобов’язань, задекларованих у податковій декларації за звітний період,

розрахунки з бюджетом з електронного рахунку будуть здійснені в сумі податку, зазначеній платником в декларації

Спишуть з ПДВ-рахунку суму, задекларовану в ряд. 25.1 декларації. А те, що за УР пройшло зменшення, — пишіть заяву та повертайте як переплату згідно зі ст. 43 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Звичайно, це несправедливо, причому раніше (до запровадження ПДВ-рахунків) сплачувати до бюджету у строки сплати за декларацією можна було вже з урахуванням зменшуючого УР. Самі податківці «схвалювали» такий порядок сплати (див. консультацію в підкатегорії 101.23 серед недіючих).

І ще одна важлива деталь. У разі недостатності грошей на електронному ПДВ-рахунку для сплати узгоджених податкових зобов’язань (п. 22 Порядку № 569):

1) платник у граничний строк повинен закинути на ПДВ-рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунку. Проте якщо їх все ж буде менше, тобто платник «підготує» їх рівно стільки, скільки має бути сплачено з урахуванням поданого напередодні зменшуючого УР,

2) Казначейство перерахує кошти в межах їх залишку на ПДВ-рахунку. При цьому залишок узгоджених податкових зобов’язань платника, не сплачений до бюджету, Казначейство перерахує до бюджету із коштів, що надходять на ПДВ-рахунок з поточного рахунку платника.

Тобто будьте готові: будь-які закинуті вами гроші на ПДВ-рахунок, наприклад, для його поповнення, щоб зареєструвати ПН, підуть у рахунок погашення цих зобов’язань. І неодмінно створять вам переплату до бюджету, яку доведеться витягувати в порядку повернення переплат.

Проте в ситуації, що склалася, податківці не повинні надіслати вам своє повідомлення-рішення зі штрафом за прострочення сплати узгоджених податкових зобов’язань згідно з п. 126.1 ПКУ, — якщо Казначейство перерахує до бюджету не стільки, скільки прописано в декларації, а суму, зменшену з урахуванням УР.

Насправді недоплати не буде — узгоджена сума податкових зобов’язань має визначатися з урахуванням поданого УР. Адже УР має статус податкової декларації, а його показники з моменту подання до податкового органу вважаються узгодженими (п. 54.1 ПКУ).

Якщо ж повідомлення-рішення з таким штрафом усе ж прийде до вас, то нічого іншого не залишається, як оспорювати таку несправедливість у суді. Правда на вашому боці. І те, що порядок роботи СЕА не ідеальний — не ваша вина.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі