Теми статей
Обрати теми

Сезонні послуги і «міжсезонні» витрати: мінбаза ПДВ

Підприємство надає послуги з проживання у літній період. Як відобразити у період міжсезоння витрати, які в сезон відносяться на собівартість? Олена

Оскільки маємо сезонну діяльність, то до обліку витрат у міжсезоння підходимо особливим чином. Зауважимо: тут не йдеться про адміністративні чи інші подібні їм витрати, бо ж вони на собівартість не впливають. Тут мова йде про «виробничі» витрати — ті, які конкретно формують собівартість наданих послуг.

Доцільно буде діяти аналогічно до підходу для промислових підприємств із сезонним характером виробництва. Нагадаємо: згідно з п. 290 Методрекомендацій № 373 «міжсезонні» витрати акумулюються на рахунку 39. Оскільки склад витрат майбутніх періодів може бути досить різноманітним, то є сенс відкрити до рахунка 39 відповідні субрахунки. Коли починається сезон — ці витрати поступово списуються на рахунки 23 і 91.

Таким чином, «міжсезонні» витрати уключаються до собівартості протягом сезону — виходячи з річного кошторису цих витрат, обсягів наданих послуг і норм витрат на одиницю послуг. Якщо ж фактичні витрати перевищують витрати згідно з кошторисом, то вони включаються у собівартість того періоду, в якому допущено таке перевищення (п. 404 Методрекомендацій № 373).

Найбільш розповсюдженими прикладами «міжсезонних» витрат є нарахування амортизації (Дт 39 — Кт 131), ремонт (Дт 39 — Кт 631 / Дт 39 — Кт 20, 22), заробітна плата «виробничим» працівникам, якщо вона у вас нараховується (Дт 39 — Кт 66, 65), тощо. Більш докладно про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 31, с. 36.

Завдяки такому принципу ви не завищите собівартість своїх послуг і не будете нараховувати ПДВ за правилами п. 188.1 ПКУ. І не забувайте: адміністративні витрати відносяться на витрати в періоді виникнення, навіть якщо це міжсезоння.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі