Теми статей
Обрати теми

Не сплатили за товар: чи можна коригувати ПДВ?

Покупець не сплатив за продукцію, придбану у 2011 році. Чи можна відкоригувати зобов’язання з ПДВ при списанні дебіторської заборгованості? Інна

У цьому випадку немає підстав для коригування податкових зобов’язань (ПЗ).

Порядок коригування ПЗ установлюється ст. 192 ПКУ. Згідно з п. 192.1 цього Кодексу коригування ПЗ здійснюється, якщо відбувається:

— зміна суми компенсації вартості товарів, уключаючи перегляд цін;

— повернення товарів/послуг;

— повернення покупцю суми попередньої оплати за товари/послуги;

— виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної (ПН).

У цьому випадку не відбулося жодної з перелічених подій (вважати, що сталася зміна суми компенсації вартості товарів, немає підстав, адже сума компенсації згідно з договором не змінювалася), тому підстав для проведення коригування ПЗ згідно зі ст. 192 ПКУ немає.

Крім того, пригадаємо визначення поняття «постачання товарів». Згідно з п.п. 14.1.191 ПКУ постачання товарів — будь-яка передача права на розпорядження товаром як власник, у тому числі продаж, обмін або дарування такого товару.

У момент закінчення строку позовної давності об’єкт оподаткування згідно зі ст. 185 ПКУ не зник, тому підстав проводити коригування ПЗ у цьому випадку немає (детальніше див. «ПДВ — «не з тих, хто чекатиме три роки»: ПДВ-облік безнадійної заборгованості» // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 29).

Про можливість коригування зобов’язань можна було б подумати у разі, якщо покупець повернув неоплачений товар. Проте податківці навіть у такому випадку забороняють відкоригувати ПДВ у зв’язку із закінченням строку позовної давності згідно зі ст. 257 ЦКУ (БЗ 101.07). Але ми з цією позицією категорично не згодні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі