Теми статей
Обрати теми

Повернення орендованих ОЗ після ремонту

Торік ми поліпшили орендовану будівлю, але зараз її довелося повернути достроково. Що робити з таким поліпшенням? Орендодавець його вартість не компенсує. Людмила

Здоровий глузд підказує, що така сума має потрапити у витрати. У бухобліку жодних проблем — списання недоамортизованої частини об’єкта «Поліпшення» відображається як безоплатна передача активу проводками: Дт 132 — Кт 117 (103) і Дт 976 — Кт 117 (103). А що в податковому обліку?

Якщо ви малодохідний платник, то й тут у вас все спокійно — дієте в повній відповідності до бухобліку.

У високодохідника ж справи йдуть так. Судячи з консультації з підкатегорії 102.06.02 БЗ, податківці не проти, щоб недоамортизована частина об’єкта «Поліпшення» зменшила у платника фінрезультат до оподаткування.

Але водночас контролери при поверненні орендодавцю об’єкта оренди, що поліпшується, наполягають на «ліквідаційно-продажних» коригуваннях згідно з пп. 138.1 та 138.2 ПКУ. Тобто ви повинні:

— збільшити фінрезультат на суму недоамортизованої частини витрат, визначеної згідно з П(С)БО,

і

— зменшити його на суму такої частини витрат, визначеної з урахуванням ст. 138 ПКУ.

Декілька слів про ПДВ. Оскільки орендодавець не компенсує вам витрати на поліпшення, у вас в наявності їх безоплатна передача. А отже, ви нараховуєте ПДВ-зобов’язання на недоамортизовану частину об’єкта «Поліпшення», що склалася на початок місяця, в якому повернено об’єкт оренди ( пп. 188.1, 185.1 ПКУ).

Нараховувати другі ПДВ-зобов’язання як компенсацію «вхідного» ПДВ на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ, на нашу думку, не потрібно. Адже об’єкт «Поліпшення», переданий після завершення договору оренди, уже використаний у госпдіяльності орендаря.

Детальніше з обліком повернення відремонтованих орендованих ОЗ ви можете ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 89, с. 20.

Теги ремонт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі