Теми статей
Обрати теми

Як ви п’янку назвете… або Чи можна ФОП-другогрупникам годувати загальносистемників

Олексій Павленко, податковий експерт
Лист ДФСУ від 29.10.2015 р. № 10122/М/99-99-17-02-02-14

висновок документа


Якщо ФОП — платник єдиного податку групи 2 надає послуги з організації харчування юрособі — неплатнику ЄП, то такий ФОП порушує умови перебування у групі 2, але може перейти до групи 3

На жаль, відповідь на запитання про послуги у сфері організації харчування вийшла у авторів листа, що коментується, однобоко фіскальною.

Адже в п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, на який є посилання в листі, «діяльність у сфері ресторанного господарства», що дозволяє ФОП працювати у групі 2 ЄП, зазначена окремо від послуг. Тому «суб’єктні» обмеження для послуг на «ресторанну сферу» не поширюються. Тобто для ФОП, які працюють у цій сфері, не має значення, який суб’єкт буде в них замовником.

Щоправда, при цьому потрібно підтвердити, що ФОП працює саме в «ресторанній» (громадського харчування) сфері. Для чого ФОП повинен серед видів діяльності, обраних ним для ЄП, мати якісь з кодами 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування», 56.21 «Постачання готових страв для подій», 56.29 «Постачання інших готових страв», 56.30 «Обслуговування напоями» (згідно із КВЕД ДК 009:2010).

Крім того, цей лист фіскалів якось не дуже корелює з їх же консультацією в категорії 107.03 БЗ. Там, при відповіді на подібне запитання, автори зазначили таке. ФОП — платник ЄП групи 2, який працює у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від юросіб і ФОП, які оподатковуються за загальною системою, на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень, оскільки платник ЄП при обслуговуванні таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва та купованих товарів. Висновок абсолютно коректний (утім, у ньому незрозуміло навіщо педалюється продаж продукції та товарів).

Зауважимо, що йому вторить нещодавній лист ГУ ДФС у Тернопільській обл. від 23.10.2015 р. № 242/6/19-00-17-01-15/10697. На цьому фоні однобокий висновок листа ДФСУ, що коментується, виглядає доволі безглуздо.

Водночас ФОП — єдинникам групи 2, які працюють у ресторанній сфері, слід не скидати цей лист з рахунків. І хоча він — і не УПК, але, можливо, головні фіскали вирішили зробити жорсткішим свій підхід до цих питань. У світлі чого, отримуючи замовлення на «організацію харчування», інші «ресторанні» заходи, краще при оформленні не «випинати» в документах «послуги». А «за підсумками» оформляти не акти на надання послуг (обслуговування «харчувальних» заходів: банкетів, свят, тощо), а виставляти «загальносистемникам» рахунки за «ресторанну» продукцію/товари. А компенсацію за послуги з обслуговування краще «запхнути» в товарні націнки, щоб не дратувати «хиже око» перевіряючих.

Крім того, суб’єктам, які працюють у цій сфері, слід завчити напам’ять Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 219. Згідно з цими Правилами (що раніше іменувалися не «ресторанними», а просто «громадсько-харчувальними») послуги із задоволення потреб споживачів у харчуванні (з організацією дозвілля або без) належать до ресторанного господарства. Отже, якщо ФОП працює в цій сфері, то група 2 має бути для нього завжди відкрита, незалежно від того, за послуги йому платитимуть «загальносистемники» чи за товари.

Нагадаємо, що ці проблеми ми детально висвітлювали в «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 10, с. 46.

Теги ФОП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі