Теми статей
Обрати теми

Яку звітність вимагають військкомати

Яна Клиженко, експерт з питань оплати праці
Телефони «гарячої лінії» просто розриваються від дзвінків. Багатьох читачів непокоїть питання: що за річну звітність вимагають подавати військкомати? Ну і зрозуміло, супутні питання: коли її подавати і які штрафи передбачені за неподачу? Розберемося з цим.

Обов’язок подавати звітність до військкоматів діє давно. Інша справа, що до початку особливого періоду (про те, що під ним розуміють, див. лист Міноборони від 01.10.2015 р. № 322/2/8417) на її неподання військові комісаріати закривали очі. Тепер же взялися й за цю ділянку. Що і куди здавати і чи здавати взагалі, читаємо уважно.

Списки допризовників

Нюанси ведення військового обліку на підприємстві розкрито в Інструкції з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затвердженій наказом Міноборони від 15.12.2010 р. № 660 (далі — Інструкція № 660). Так, обов’язок вести військовий облік на підприємстві покладено на його керівника. Але зазвичай цим займається працівник кадрової служби на підставі відповідного наказу (розпорядження) керівника.

До обов’язків «військововідповідального» входять, зокрема, формування та подання до військкоматів списків юнаків, які підлягають приписці до призовних дільниць (далі — Списки). Їх подають не пізніше 1 грудня поточного року за формою додатка 2 до Інструкції № 660.

Зауважте, що Списки складають в алфавітному порядку. До них уключають юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років, незалежно від громадянства, відбуття покарання в місцях позбавлення волі за вироками судів, стану здоров’я, постійного або тимчасового їх проживання (роботи, навчання).

Оскільки у 2016 році «приписуватимуть» юнаків 1999 року народження, у шапці Списків ставте саме цей рік.

Юнаків старшого віку, які раніше не були приписані до призовної дільниці, також заносьте до Списків

Проте їх рік народження зазначайте у графі 2.

У табличній частині заповнюйте тільки графи 1 — 4. Графу 5 заповнить районний (міський) військовий комісаріат.

Сформовані Списки підписує начальник відділу кадрів підприємства і засвідчує печаткою підприємства.

Якщо на підприємстві немає працівників, яких слід уключити до Списків, подайте до військкомату відповідний лист. За усними роз’ясненнями представників військкоматів, у разі незначної затримки сварити вас вони не будуть.

А якщо Списки не надати до військкомату? Тоді «військововідповідальному» загрожує адмінштраф згідно зі ст. 2112 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП) у розмірі від 17 до 51 грн. За повторне порушення протягом року штраф становить від 51 грн. до 119 грн.

Справи про такі порушення розглядають військкомати. Накладають адмінштрафи районні, районні в місті, міські або міськрайонні воєнкоми ( ст. 235 КпАП).

Звірка даних: обов’язок чи фантазія?

Міноборони в листі від 07.02.2015 р. № 322/2/964 зазначило, що

всі підприємства повинні заповнювати, вести та подавати до відповідних військкоматів три списки військовозобов’язаних, а саме на: військовозобов’язаних рядового, сержантського і старшинського складу; офіцерів запасу; призовників

Про такі вимоги ми інформували вас у «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 76, с. 25. На думку Міноборони, обов’язок вести три окремі списки випливає з пп. 3.13 — 3.15 Інструкції № 660.

Але за списками персональний облік військовозобов’язаних і призовників ведуть навчальні заклади (п. 3.3 Інструкції № 660). Для цього розроблено спецформи (додатки 9 і 10 до Інструкції № 660). «Підказки» щодо їх заповнення якраз і наведено в пп. 3.13 — 3.15 цієї Інструкції.

На підприємствах персональний облік військовозобов’язаних і призовників ведуть у типовій формі первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника». На наш погляд, подавати окремі списки на військовозобов’язаних рядового, сержантського і старшинського складу; офіцерів запасу; призовників підприємство зобов’язане тільки в тому випадку, якщо військкомат звернеться до нього з таким проханням. За основу можна взяти «вузівські» форми із зазначених вище додатків.

Неподання списків на прохання військкомату може бути розцінене як невиконання вимог абзацу чотирнадцятого ч. 1 ст. 21 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII. За це посадовим особам підприємства «світить» адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн.

Авто-мобілізаційна Відомість

Порядок виконання військово-транспортної повинності, а також порядок повернення транспортних засобів (далі — ТЗ) і компенсації завданої шкоди прописано в Положенні про військово-транспортний обов’язок, затвердженому постановою КМУ від 28.12.2000 р. № 1921 (далі — Положення № 1921). Детально про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 58, с. 19.

Нагадуємо, що така повинність поширюється, зокрема й на звичайні підприємства. При цьому до обов’язків керівника підприємства входить подання до військкомату двічі на рік — до 20 червня і до 20 грудня Відомості про наявність ТЗ і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на таких ТЗ (п. 15 Положення № 1921). Її форму наведено в додатку 1 до Положення № 1921.

Відомість подається незалежно від змін облікових даних транспортних засобів і техніки, а також громадян, які на них працюють (див. лист Міноборони від 22.07.2015 р. № 322/2/6598). Виходить, що її потрібно подавати, навіть якщо жодних змін у якісному чи кількісному стані техніки не відбулося. А ось тим підприємствам, у яких немає в наявності ТЗ, вважаємо, звітувати не потрібно.

20.12.2015 р. — неділя. Можливості перенесення граничного строку подання Відомості Порядком № 1921 не передбачено. Тому її потрібно подати не пізніше 18 грудня.

Важливий нюанс: військово-транспортний обов’язок є складовою мобілізаційної підготовки та мобілізації в державі (п. 6 Положення № 1921). Отже,

неподання інформації про ТЗ буде класифіковане як порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

За таке порушення посадовим особам загрожує адмінштраф за ст. 2101 КпАП від 510 грн. до 1700 грн. При повторному протягом року порушенні розмір штрафу збільшується і становить для посадових осіб — від 1700 грн. до 5100 грн.

Головний висновок: якщо на підприємство телефонують з військкомату, не соромтеся запитувати, яку саме форму і в які строки потрібно подати, а також які відомості в ній варто зазначити. Бажано дізнатися прізвище того, хто телефонує, і нормативний документ, що вказує на необхідність подавати таку звітність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі